keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Ruoan torihinnat Alanyassa

Turkissa on tapana että kaupunki julkaisee oman alueensa vihannesten ja hedelmien torihinnat kaikkien http://www.halrehberi.batiakdeniz.com
nähtäville. Alanyan ja monen muunkin alkueen hinnat löytyvät täältä

Tämän hetkiset hinnat ovat tässä myös kuvina, ja tuossa jäljempänä suomeksi käännettyinä. Valuuttakurssin mukaan tänään 1 € = 2,69 TRY (Turkin liiraa) ja 1 TRY = 0,37 €.

 Viereisellä listalla
Bal Kabagi = Kurpitsa
Biber = Paprika/pippuri
Dereolu = ?
Domates = Tomaatti
Fasulye = Papu
Feslegen = Basilika
Havuc = Porkkana
Ispanak = Pinaatti
Kabak = Kurpitsa
Karnabahar = Kukkakaali
Kereviz = Selleri
Lahana = Kaali
Marul = Salaatti
Maydanoz = Persilja
Nane = Minttu

ja hedelmälistalla
Armut = Päärynä
Ayva =Kvitteni
Elma = Omena
Limon = Sitruuna
Mandalin = Mandariini
Muz = Banaani
Nar = Granaattiomena
Portakal = Appelsiini
Üzüm = Viinirypäle

List kertoo minimihinnan ja maksimihinnan sekä myyntiyksikön kg, adet = kappale, bağ = nippu jne.

Kaipaan tuoreita, hyvänmakuisia vihanneksia tosi paljon. Kyllähän täällä hyällä tuurilla saa hedelmiä jotka maistuu osittain samalta kuin Alanyassa saatavat
tuoreet hedelmät, mutta vihannesten kanssa on heikommin. Täällä Keski-Suomessa tuoreiden vihannesten valikoima on pieni, ja pienestä valikoimasta lähes kaikki on käsitelty joillakin silyvyyttä parantavilla ruiskute- tai sumuteaineilla. Ja suurin osa on poimittu tai kerätty hieman raakoina ja keinokypsytetty, eikä se voi olla vaikuttamatta makuun. Moni niistä kasviksista ja vihanneksista joita Alanyassa syön mielelläni, on täällä joko ikävän väkeviä tai vetisiä ja mauttomia noihin Alanyassa saataviin verrattuna. Onneksi täällä kulmässä pohjolassa on edes nuo mitä nyt on, sillä kasvisruokaa ja vitamiineja täälläkin tarvitaan. Kun pääsin oppimaan luonnollisesti kypsyneiden, tuoreiden, käsittelemättömien kasvisten ja hedelmien makuun, niin nyt on ikävä niitä makuja. Mutta sinnehän pääsee uudestaan ja sitten voi taas nauttia ja herkutella sillä tarjonnalla :))

tiistai 27. tammikuuta 2015

Alanyan Gazipasan lentokenttä GZP

GZP pääovi, sisäänkäynti
Tekstin lopussa on bussiaikatauluja ja kuljetustfirmojen yhteystietoja sekä hintoja Alanyan lentokentän ja keskustan välille.

Ihan ensimmäiseksi Alanyan Gazipasan lentokentän palvelusivut 
http://www.gzpairport.com
ja englanninkieliset palvelusivut
http://www.gzpairport.com/en-EN

GZP turvatarkastus
Vuonna 2013 363 tuhatta matkustajaa käytti Alanyan Gazipasan kenttää. 2014 toiminta moninkertaistui, mutta kävijätilastoja en löytänyt vielä mistään. Vilkaisin ihan huvikseni onko Youtubessa mitään videoita Alanyan Gazipasan lentokenttään liittyen. Ja yllätyin löydöksistä, sillä siellä oli mm tämä
suunnitelmavideo. Video on tavallaan häkellyttävä, vai mitä ajattelet siitä?

LTFG Alanya Gazipaşa Airport Scenery for FSX 

GZP palvelutiskit
Sitten löytyi nousuvaiheessa kuvattu video, josta näkyy hyvin Alanyan kentän vaikeus, eli tuo pieni tila meren ja vuoriston välissä sekä lyhyt kiitorata (2.500 m mikäli kuulin oikein). Minä tykkään Niin Paljon siitä hetkestä kun lentokone lähtee rullaamaan pitkin kiitorataa ja nousee... upea tunne välittyi myös tuosta videosta :))
Nousuvideo jälleen, mutta kuvattuna toiselta puolen konetta eli nyt näkyy lentoaseman puoli ja sen kaikki silloiset rakennukset sekä tiet toisella tavalla. 
Ja tässä alla pari matkustajakoneen ohjaamosta
GZP odotusaula ja opasteet
kuvattua lyhyttä lähestymis- ja laskeutumisvideota... iik 
 Matka keskustasta lentokentälle voi sisältää ihan mitä tahansa yllätyksiä silloin kun matkustetaan Turkissa. Tämä video kertoo liikenteestä Gazipasan kentän ja Alanyan välillä.. silti ei kannata menettää yöuniaan, ei se aina ihan näin kauheaa ole. Periaatteessa siellä on samat liikennesännöt kuin meillä, periaatteessa ;)  Tässä paikallinen rallikuski pistää parastaan ja moottoripyöräilijät ajavat omin pelisäännöin. 
GZP kahvio
Uutisten videopätkä, jossa kerrotaan Etelä-Turkin lentoliikenteestä ja erityisesti Antalyan ja Alanyan kentistä. Alanyan kentän osalta videossa on viime kesän laajennuksien jälkeisiä uusia sisäkuvia. Video pomppii ikävästi Antalyan ja Alanyan kenttien sisäkuvien välillä, mutta erotat kyllä olemuksesta ja sisätilojen koosta kumpi on kumpaa.
Ja vielä Gazipasan, banaaninkasvatuksen kehdon yms esittelyvideo
 

Lentokenttäkuljetukset välille Alanya - Gazipasan lentokenttä - Alanya 

Tuolla välillä operoi monia eri hintaisia yrittäjiä. hurkimmat yrittävät nyhtää 40€ per henkilö tai enemmänkin yhdensuuntaisista kuljtuksista per henkilö. Halvin vastaan tullut hinta oli 10 TL / henkilö / suunta. Valitse itse mitä haluat. Tässä on osa halvimmista kuljetuksen tarjoajista:
 Havaş-bussi

25 minuuttia Turkin sisäisten lentojen laskeutumisen jälkeen lähtee lentokentän edestä parkkipaikalta tämä  Havaş -tunnuksella / nimellä varustettu bussi. Kyytiin saavat nousta kaikki halukkaat. Hinta on 15 TL per henkilö Alanyan keskustan ja Alanyan lentoikentän välillä. Reitti on seuraava: Gazipaşa-Alanya Havalimanı, Kargıcak Dinler Otel, Mahmutlar Belediye Kavşağı, Tosmur Kavşağı, Metro Kavşağı, Tespo Önü, Ticaret Odası Önü, Otogar. Alanyasta kentälle päin bussdi lähtee päivittäin 6.30, 9.45, 12.30 (ei ti ja to), ja 14.00.
lankapuhelin (0 242) 330 38 00/1602
kännykkä +90 555 985 11 42 sähköposti csezer@havas.netGZP Havalimanı Taksi
www.gazipasahavalimanitaxi.com 
kuva: http://www.atu.com.tr/global-presence/gazipasa/

lentokenttätaksin hinnasto oli huieman keskivertoa kalliimpi, eli 40 € / henkilö / suunta Gazipasan kentältä Alanyan keskustaan. Puhelinnumero ja muita lisätietoja löytyy nettisivulta.

Näiden lisäksi on paljon taksiyrittäjiä ja pikkubussiyrittäjiä, tavallisen hintaisia, ylihintaisia, villejä ja hintoja matkan aikana kiristäviäkin, eli ihan laidasta laitaan. Nämä lentokentän kanssa diilin tehneet Havasin bussit noudattavat yhteisiä pelisääntöjä eivätkä voi muutella hintojaan matkan edetessä, joten ne ovat ainakin varmoja ja turvallisia.
kuva; http://www.atu.com.tr/global-presence/gazipasa/


Alanya Gazipasa Tax-Free, Duty Free 
Viereiset kolme kuvaa kertovat kentän tax-free myyntipisteistä. Ja linkinkin kautta sekä ylempänä olleen kentän oman linkin kautta saa hieman lisätietoja. Jossain vaiheessa on tulossa myös myyjien oma nettisivusto, josta voi katsastaa valikoimaa ja hintoja yms.

Tervetuloa, tervemenoa ja hyvää matkaa :)


http://www.atu.com.tr/global-presence/gazipasa/

lauantai 24. tammikuuta 2015

Turkin terveydenhuollon taso :)

Brittiläinen Business insider on laittanut euroopan maiden terveydenhuoltojärjestelmät paremmuusjärjestykseen. Tulos ei yllätä Suomen ja Turkin osalta ainakaan minua, sillä tästä olen yrittänyt puhua omienkin kokemusteni kautt, sekä sairaanhoitajana että potilaana. Turkin terveydenhuoltojärjestelmä rankattiin hieman paremmaksi kuin Suomen, ja Suomi oli muutenkin keskikastia, ei ollenkaan huipulla. Tuo rankkaussysteemi katsoo tilannetta laaja-alaisesti ja isosta mittakaavasta, jos oikein ymmärsin.

Tässä linkki tutkimusta esittelevään sivustoon
http://uk.businessinsider.com/the-best-health-care-in-europe-2015-1?r=US


27.1.2015 Suomi ja STT uutisoi tilannettaalla olevalla tavalla... käsittämätöntä.

Lähde: www.elisa.net / STT

 Suomi on sijoittunut neljänneksi eurooppalaisessa terveydenhuoltovertailussa. Edellisellä kerralla toissa vuonna Suomi sijoittui kymmenenneksi. Vertailun ykkösmaa on Hollanti.
Suomen nousun kerrotaan johtuvan pääosin odotusaikojen lyhenemisestä. Hoitoon pääsy nopeutui edellisestä vertailusta.
Euro Health Consumer -indeksi kootaan julkisista tilastoista, potilaskyselyistä ja ruotsalaisen Health Consumer Powerhousen tutkimuksesta.


tekstin lähde

tiistai 6. tammikuuta 2015

Faktoja turkkilaisuudesta

Turkish people’s profile revealed in new survey

Details of the Ipsos KMG survey, titled ‘Guide to Understanding Turkey,' were published in daily Posta.
Details of the Ipsos KMG survey, titled ‘Guide to Understanding Turkey,' were published in daily Posta.
A recent survey about the lifestyle and attitudes of Turkish people has revealed intriguing results, with a large majority of people – 84 percent – saying that the best thing they do to pass the time is "watching TV." Almost half of respondents admitted that they never do exercise, even walking.

The survey, which was conducted by the Ipsos KMG Research and Consultancy Company with almost 16,000 people across Turkey and published in daily Posta, also revealed that 96 percent of Turks have never seen an opera or ballet in their lives.