keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Nahkatyön osaamista 1, kengät

Yemenici eli perint. nahkakengän tekijä työssään
Turkissa perinteinen nahkan työstäminen kengiksi, laukuiksi ja lähes mihin tahansa
käyttötarkoitukseen on vielä hengissä. Kuitenkin ihmisten muuttuneet käyttötottumukset ovat tehneet tämän alankin osaajista uhanalaisia. Haluan esitellä tässä muutamia tuotteita juuri sen vuoksi, että kyseisen ammatin osaajilla olisi vielä jatkossakin töitä. On suuri menetys jos tuo käsityöläistaito katoaa, kuten Suomestakin on jo kadonnut lähes olemattomiin. Oma kokemukseni Alanyalaisten nahkakenkiä käsityönä tekevien miesten työn jäljestä on ollut hyvin
värien ja mallien kirjo on runsas, jokaiselle löytyy
positiivinen. Minulla on kolmet käsityönä tehdyt lampaannahkakengät, jotka istuvat kuin toinen iho, hengittävät hyvin ja ovat käytössä paljon. Ne kengät ovat kestäneet jo yli 2 vuotta, mikä on mielestäni pitkä aika kun vertaan tehdasvalmisteisiin kenkiin, ja edelleen ne ovat käytössä. Ulkonäöllisesti yhdet niistä eivät ole muodikkaat, ja ne kahdet muut eivät enää ole pintamuodin mukaiset. Silti ne ovat omasta mielestäni hyvännäköiset ja toimivat monenlaisten vaatteiden kanssa. Kannattaa kokeilla jos et ole ennen tutustunut käsin tehtyihin nahkakenkiin.
Nämä kengät ovat aitoa käsityötä ja aitoa nahkaa

Tässä sitten huomattavasti erilaisempaa tarjontaa:

Yemeni ayakkabi on perinteinen kenkä / tossu, jonka juuret juontavat Ottomaaniaikaan asti. Kengät ovat keveät ja mukavat jalassa. Olen sellaisia sovittanut, mutta kyseisessä kenkäkaupassa Alanyassa hintapyyntö oli
Tässä perinteisempi malli natural-nahasta tehtynä
taivaallinen, enkä siihen suostunut. Näitä kenkiä myydään turkkilaisille hintaan 80 TL. Toki turistihinnat ovat yleensä paljon korkeammat, mutta kun minulta pyydettiin nelinkertaista hintaa, niin luovutin ja päätin etsiä joskus jostain maaseudulta normaalimman hintaiset. En halunnut kannattaa ahnetta kauppiasta, vaan maksaisin mieluummin kengistä suoraan niiden tekijälle vaikka sitten hieman enemmänkin, kunhan se menee suoraan kenkiä tekevälle käsityön taitajalle.

Yemeni kengissä on nahkapohja, eli ne ovat
Käsityönä tehty naisten nahkasaapikas
hyvin toimivat kengät tanssin harrastajalle, sellaiselle joka ei kaipaa korkokenkiä. Esimerkiksi treenikenkänä ja pitkien päivien tanssikenkänä tai jopa lavatanssikäyttöön soveltuvia. Turkkilaiset käyttävät niitä myös ulkokäytössä, mutta Suomen jatkuvasti märkä sää ei suosi nahkapohjia, ellei niitä käsitellä vettä hylkiviksi tai ellei suutari lisää niihin täällä kumi- tai sekoitepohjaa.

Tämä sivusto esitteli malleja ja myy ko kenkiä. Muuta en sivustosta tiedä, kuin että kuvat olivat kauniita.yemenicihayriusta.com.tr/  ja tässä toinen osmanliyemenidunyasi.com/  tämän  saat myös englanninkielisenä kun vaihdat kielen oikeasta yläkulmasta, lipusta.

Alanyastakin ko osaajia löytyy, ainakin yksi, mutta minulla ei ole hänen yhteystietojaan. Gerger shoella on myynnissä kyseisen tekijän moderneja malleja, samoja joita minulla on käytössä. Gerger shoen löydät sekä Atatürk -patsaan läheltä että Damlatakselta. Siinä paikassa ei ole minulle koskaan tuputettu mitään, eikä ole tarvinnut taistella hinnastakaan. Ja kun ensin ostetuissä kengissäni oli nahkan luonnollista kulumista, ja kauppias näki sen, niin hän oma-aloitteisesti kysyi voiko hän käyttää näitä suutarilla, joka vaihtaa tuon venyneen kiinnikeosan... hienoa palvelua. sen jälkeen ne kengät saivat taas lisää elinikää, lisää käyttöaikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.