perjantai 15. toukokuuta 2015

Kyproksen uusia vaiheita

Pohjois-Kyproksesta kirjoitin hieman aiemmin. Nyt Kyproksen suhteen julkaistut tapahtumat saattavat muuttaa kokonaisuutta ratkaisevasti. On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten noissa neuvotteluissa käy. Tässä uutiskirjoitus aiheeseen liittyen:

lähde:
http://www.elisa.net/kyproksen-rauhanneuvottelut-alkoivat-nikosiassa/

Kyproksen rauhanneuvottelut alkoivat Nikosiassa

15.05.2015 11:50 | STT

Jaetun Kyproksen rauhanneuvottelut ovat käynnistyneet uudelleen reilun puolen vuoden tauon jälkeen. Saaren kreikkalais- ja turkkilaisosien presidentit ovat aloittaneet tapaamisensa pääkaupungissa Nikosiassa.
Toiveet yli neljä vuosikymmentä jatkuneen jaon päättymisestä lisääntyivät, kun maltillinen Mustafa Akinci valittiin turkkilaisosan johtoon. Vain Turkki on tunnustanut Pohjois-Kyproksen turkkilaistasavallan itsenäisyyden.
Turkki valtasi Kyproksen pohjoisosan vuonna 1974 kun Kyproksessa oli tehty Kreikan sotilashallinnon tukema vallankaappausyritys. Jaon seurauksena kymmenettuhannet ihmiset pakenivat jakolinjan toiselle puolelle. Kiista pakolaisille maksettavista korvauksista on ollut suurimpia esteitä yhdistymisneuvotteluiden etenemiselle.
YK:n yhdistymissuunnitelma kaatui vuonna 2004 kansanäänestyksessä saaren kreikkalaisosassa. Turkkilaisosan enemmistö olisi hyväksynyt suunnitelman.
Koko Kypros liittyi äänestyksen jälkeen EU:n jäseneksi, mutta käytännössä unioniin kuulu vain kansainvälisesti tunnustettu kreikkalaisosa.

Lähde: http://www.elisa.net/kyproksen-rauhanneuvottelut-alkoivat-nikosiassa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.