perjantai 6. maaliskuuta 2015

Nainen, jos et halua työskennellä mene Turkkiin

Monien tilastojen mukaan naisten työssä olo kodin ulkopuolella on harvinaista juuri Turkissa.  Osin tätä selitetään sillä että naiset eivät halua mennä kodin ulkopuolisiin töihin. Samanaikaisesti heidän puolisonsa eivät halua naistensa menevän kodin ulkopuolisiin töihin. Mieluummin he toimivat niin että mies tekee töitä lähes kellon ympäri, paitsi niissä perheissä joissa miehellä on kausityö ja hän työskentelee vain puolet vuodesta. mieluummin perhe kärsii nälkää ja puutetta kuin sen että nainen menisi töihin edes sitten kun lapset ovat tarpeeksi isoja. Ihmeellinen maa.

Kyseiseen kuvaan liittyvään tutkimukseen on linkki tässä economist.com The Glass-ceiling index

Tutkituista maista Turkki oli kolmanneksi viimeisellä sijalla. Sen taakse jäi vain Japani ja Etelä-Korea. Turkissa yritysten johtajista, Senior Managereista vain 10% on naisia. Suomi on listan kärjessä, osin ehkä siksi että tällä kalleustasolla mitä asuminen ja eläminen Suomessa on, on parasta että kaikki lapset koulutetaan mahdollisimman korkeasti ja että myös kaikki naiset työskentelevät perheen elättämisen eteen.
 
Samaan aikaan toinen lehti listaa naisena elämisen kannalta parhaat G20 maat.
huffingtonpost.ca/2012/06/13/best-and-worst-g20-countries-for-women_n_1593942.html
Tässä listauksessa Kanada on kärjessä, Turkki sijalla 12 ja Suomea ei ole listattu ollenkaan. Turkkia esittelevässä diassa kerrotaan että 3,8 miljoonaa Turkkilaista naista ei osaa lukea eikä kirjoittaa, 74% työikäisistä naisista on työttömänä (siis kotona pääosin omasta tai miehen tahdosta) ja 26% eli joka neljäs morsiamista on ns lapsimorsiamia, alaikäisiä.

Turkin takana seuraavana on Venäjä. Teksti tiivistää että 78.000 venäläistä naista muuttaa joka vuosi pois Venäjältä. Joten on siis jollain tavoin ymmärrettävää että juuri 40v täyttänyt, kuvankaunis blondinainen muuttaa Alanyaan 65v vanhainkoti-ikäiseltä papalta näyttävän hotellinjohtajamiehen luo mieluummin kuin että asuisi Uralilla. Maailman murheet ja ilot ovat moninaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.