sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Gökçeada, saari jonne viimeiset auringonsäteet paistavat

Läntisessä Turkissa Aigeianmerellä (vai mikä sen suomennos nykyään onkaan) on pieni n. 7000 ihmisen asuttama saari nimeltään Gökçeada. Tuo saari on Alanyaan nähden hyvin erilainen paikka lomailla, ja siihen kannattaa tutustua ajan kanssa. Gökçeadan saari on lähellä mantereella sijaitsevaa Canakkalea ja toiselta reunaltaan tavallaan myös lähellä Kreikan rajaa. Osa kylistä onkin selkeästi Kreikkalaisia ja osa Turkkilaisia.  Tällä saarella yhdistyvät nuo molemmat
kulttuurit sujuvasti. Tilanne on hiukan sama kuin Torniojoen varrella, jossa yhdistyy sujuvasti suomalainen ja ruotsalainen kulttuuri.

Viereisissä kuvissa näet sekä saaren toimintoja että saaren sijainnin.


Saarelta löytyy monenlaista elämyksellistä kokemista lomapäiville. Kiertelyn ja historian kokemisen lisäksi siellä on esim. monia sukelluskeskuksia ja surffauskouluja. Gökçeada ei ehkä ole ensisijaisesti viiden tähden luksushotellia ja kiiltävää pintaa kaipaavien bilepaikka, vaan pikemminkin aito ja luonnollinen matkakohde. Aktiviteetteja ja tekemistä eri puolilta saarta löytyy vaikka kuinka paljon. Itse asiassa noin pieneksi saareksi siellä on uskomattoman paljon erilaisia luonnon ja ihmisen muokkaamia mahdollisuuksia.

Gökçeadan saarella on oma lentokenttä ja laivasatama, eli sinne on helppo päästä lentämällä, lautalla / laivalla tai vaikka autolla. Saaren länsipäästä löytyy myös mm. matkailuautojen leirintäalue. Saari on turkkilaisten suosima lomakohde ja siten täynnä matkailijoita turkkilaisten juhlien, esim. Kurban Bayramin aikaan.

Majoitusta voi ostaa joko hotelleista ja majataloista, tai sitten voi vuokrata huoneiston tai huoneen jonkun kotoa. Saarelaisille mahdolliset elinkeinot ovat vähissä, eli vuohien kasvatuksen lisäksi juuri turismista saatavat tulot ovat tärkeät.

Vaikka näihin kuviin valikoin kuivia ja karuja ympäristöjä, niin saarelta löytyy karuuden lisäksi myös upeita rantoja ja ihana meri. Ja löytyy sieltä yksi suolajärvikin, kuva on tuolla ihan lopussa.

Gökçeadaa ja sen elämää ja matkailumahdollisuuksia esittelevät mm seuraavat sivustot:

Englannin- ja turkinkielinen opassivusto
gokceadarehberim.com

Laaja ja monipuolinen sivusto, mutta en pikavilkaisulla löytänyt englanninkielisiä sivuja vaan tekstit turkiksi. Kannattaa silti tutustua
gokceada17.com/tanitim


 Tässä oikeanpuoleisessa kuvassa on ikivanha pyykinpesupaikka. Naisten ei ole tarvinnut kyykkiä kun kivet ja muuraukset ovat olleet sopivan korkealla.
 
 Kun saarella yhdistyy sekä kreikkalainen että turkkilainen kulttuuri, niin siellä näkyy myös molempien uskonnot. Saarella on mm. luostari, kirkko ja moskeijoita, ja kaikkiin pääsee tutustumaan.

Esittelyvideoita
hetken aikaa mietin että mitä kieltä tuo nainen puhuu, mutta se on taas "naisturkkia" jota on tosi vaikea ymmärtää, ainakin tällaisella vajavaisella kielitaidolla... muiden ohjelmassa puhuvien turkki on paremmin ymmärrettävää. Video toi esille myös yllättävän kulkuneuvon ;) ja soittimen jota en jaksaisi kunnella edes lomatunnelmissa XD.

 


Videoista paljastui myös se fakta että paikka ei ole läheskään yhtä kuuma kuin mitä Alanya on kesällä, joten niille jotka eivät kaipaa +35 - +45 -lämpötiloja, Gökçeada sopii paremmin kuin moni eteläisempi kohde. Tervemenoa tutustumaan elämysten saarelle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.