keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Hyvää Uutta Vuotta

Turkin Uuden Vuoden juhlinta saa monia muotoja


Yleisen juhlinnan ja rakettien ampumisen lisäksi on tiedossa muutakin huvia. Kuulemma isommissa kaupungeissa heitellään parvekkeelta Granaattiomenia kadulle, ja mitä enemmän granaattiomenat ”räjähtävät”, sitä yltäkylläisempi seuraavasta vuodesta tulee.

tiistai 30. joulukuuta 2014

Lumikaaos Välimeren itäosaan – lunta jopa yli puoli metriä

Lähde mtv.fi/uutiset/ulkomaat

 Lumikaaos Välimeren itäosaan – lunta jopa yli puoli metriä

Välimerelle runsaita lumisateita
Turkkiin, Kreikkaan, Italiaan ja Bulgariaan ennustetaan runsaita lumisateita.
Suomen päällä ollut kylmä pakkasilmamassa pääsee vuodenvaihteessa kulkemaan aina Välimerelle asti.
– Kun tällainen pakkasilma kulkee pitkän matkan lämpimien merien yli, tuloksena on erittäin sakeita lumikuuroja. Lisäksi vastassa oleva vuoristo voimistaa lumipyryä. Pahimmalta tilanne näyttää Italian, Kreikan, Bulgarian ja Turkin itä- ja pohjoisrannikoilla, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.
Aivan rantaviivalla sade voi olla märkää ja lumikertymät vähäisiä, mutta heti sisämaassa lumimäärät voivat olla runsaita.
– Hurjimmalta tilanne näyttää lähipäivinä Istanbulin seudulla ja Turkin pohjoisrannikolla. Turkin vuoristoon voi tulla jopa metri lunta, sanoo Pekka Pouta.
Lunta voi sataa myös Afrikan puolella Algerian ja Tunisian vuoristoissa.
Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

edellisen lähde www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat
 
 
 
 Alanyasta kuulen viestiä siitä, että säät siellä ovat poikkeuksellisen kylmiä. Öisin mennään paikka paikoin lähelle nollaa, ja noilla lukemilla ei ole
ihme vaikka joku yö sade tulisi valkoisena lumena tai räntänä maahan asti. Sulaahan se lumi tai räntä siellä saman tien, mutta silti se olisi heille eksoottista. Eksoottista ja kamalaa. Ne talot ja niiden ihmisten vaatteet eivät ole sellaisia kuin meillä täällä, eli niitä ei ole tarkoitettu kylmään ilmastoon. Ei heillä ole käsitystä teknisistä materiaaleista tai kerrospukeutumisesta,  tai tuulelta suojaavasta pukeutumisesta samalla tavalla kuin pohjois-Euroopassa asuvilla. On heillä oma talvivaatetuksensa tietenkin, mutta ne on tehty +16 C lämpötilaan, joka on yleensä se tavallinen talvilämpötila. Säätiedotus lupaili lähipäiville lumikuuroja jopa Afrikan pohjoisosiin saakka. Ja yleisesti tullee lunta Italiassa, Kreikassa ja Turkissa alueilla joissa ei yleensä tule, tai joissa ei ole koskaan ennen satanut lunta. Säät ovat sekaisin.

keskiviikko 24. joulukuuta 2014

arkeologinen löytö Länsi-Turkissa

 Helsingin Sanomat kirjoitti uudesta arkeologisesta löydöstä näin:

1,2 miljoonaa vuotta vanha kivityökalu löytyi Turkista

Tiede

Tutkijat ovat löytäneet vanhimman koskaan Turkista löydetyn kivityökalun. Länsi-Turkissa tehty löytö paljastaa, että ihminen saapui Aasian kautta Eurooppaan paljon aikaisemmin kuin tähän asti on uskottu, noin 1,2 miljoonaa vuotta sitten. Asiasta kertoo ScienceDaily.
Quaternary Science Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Turkista löytynyt kvartsiitti-iskos antaa tutkijoille mahdollisuuden ymmärtää, miten ja milloin ihminen levittäytyi Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan. Kvartsi-iskos on kivikautisten kvartsiesineiden valmistuksesta syntynyt kvartsin palanen tai sirpale. Kvartsi-iskoksia irtoaa kvartsista, kun sitä muotoillaan esineeksi iskemällä toisella kivellä.
Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti tarkkoja menetelmiä selvittääkseen esineen tarkan iän. Tutkijat uskovat, että löydön avulla voidaan myös selvittää ihmisten leviämisreitti Eurooppaan.
Professori Danielle Schreve Lontoon yliopistosta arvioi, että löytö on erittäin jännittävä.
"Olin tutkinut kerrostumia joen mutkassa ja silmiini osui punertava kivi. Kun käänsin sen tarkastellakseni sitä paremmin, piirteet ihmisen muokkaamasta esineestä olivat heti ilmeisiä."
Tutkijoiden mukaan löytö tuo valaistusta varhaisten esi-isiemme elämästä ja käyttäytymisestä. Tähän saakka vanhimpien Turkissa tehtyjen arkeologisten löytöjen ikää ei ole voitu määritellä yhtä tarkasti.

Lähde: Helsingin Sanomat hs.fi

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Koulut ja uskonto, yksin vai yhdessä?

Suomessahan eletään edelleen sitä todellisuutta että uskonto ja koulut kulkevat käsi kädessä, tai ainakin monet suurimmat uskonnot ovat mukana koulun arjessa koko ajan. Turkissa koulut ja uskonto on eritytetty jo aikoja sitten ja periaatteessa valtio ei siis kulje yhtä matkaa uskonnon kanssa. Siinä asiassa Suomi on jäljessä tai vaan muuten erilainen. Tässä pari artikkelia aiheeseen liittyen.

ensin Helsingin Sanomien

Turkissa vastustettiin uskonnollisuutta

Ulkomaat
Helsingin Sanomat
Turkin poliisi pidätti lauantaina kymmeniä mielenosoittajia maan pääkaupungissa Ankarassa. Poliisi hajotti kyynekaasulla ja vesitykeillä mielenosoituksen, jossa kannatettiin maallista koulutusta, kertoi uutistoimisto AFP. Turkkia johtaa AK-puolue, jota maallisuutta kannattavat turkkilaiset syyttävät uskonnon ja politiikan sekoittamisesta. Hallitus on muun muassa sallinut naisopiskelijoille huivin käyttämisen yläasteilla ja rohkaissut uskonnollisten Imam Hatip -koulujen perustamiseen. AKP on myös rajoittanut alkoholin saatavuutta. Virallisesti Turkki on maallinen valtio.

lähde: hs.fi

ja Hürriyet Daily Newsin


Police disperse teachers’ protest in Ankara, detain 100

ANKARA

Police officers detain a protester during a demonstration in Ankara. AA photo
Police officers detain a protester during a demonstration in Ankara. AA photo

More than 100 people were detained Dec. 20 following a police crackdown on a demonstration in central Ankara organized by a teachers’ union.

The demonstrators gathered in the morning in the Turkish capitol’s Tandoğan Square upon a call from teachers’ union Eğitim-İş to demand “Respect to Secular Education and Labor.” Police used water cannons and tear gas to disperse the protestors when a group reportedly insisted on marching towards Kızılay.

More than 100 protesters, most of whom were members and executives of the union, were detained.

Mehmet Balık, head of the union’s Antalya branch who was being kept in custody at the police headquarters for interrogation, said that the police crackdown came without a warning.

“We arrived in two buses from Antalya in the Tandoğan .Square around 10:30 a.m.” said Balık. “The police attacked with TOMAs [ant-riot vehicles with pressurized water cannons] and tear gas without any warning. They soaked down the group, which also included children and the elderly.”

Balık said they were only guilty of “defending the homeland’s unity and protesting the thieves.”

“We stood up for the rights of our teachers and civil servants, but we were the victims of a police attack without any warning,” he added.

Lähde: Hurriyetdailynews.com

lauantai 20. joulukuuta 2014

Rumin muistojuhla

17. päivä joulukuuta tuli kuluneeksi Rumin kuolemasta 741 vuotta. Rumi kuoli vuonna 1273 Konyassa ja Şeb-i Arus -nimellä. Kyseisen juhlan nimi tarkoittaa hääjuhlaa, ja englanniksi sen voi sanoa thw Night of The Union. Ajatellaan että tuona kuolinyönä Mevlana Celaleddin-i Rumi pääsi Luojansa yhteyteen ("the Night of the Union when Mevlana was united with his Creator"). Juhlayönä dervissit kokoontuvat Konyaan ja pyörivät / tanssivat perinteisissä asuissa perinteisen seremonian. Myös Istanbulin Aasian puolella nähtiin saman yönä dervissien seremonia.
hänen muistokseen on Konyan keskustassa isot muistojuhlat

Tässä linkki, jota klikkaamalla aukeaa viime vuonna kuvatusta juhlasta otettu Youtube-video.

Ja tässä linkki asiasta kertovaan artikkeliin... hups, on viime vuoden juhlista kertova, mutta hyvä. 
http://www.huffingtonpost.com
Tässä saman lehden laajempi artikkeli vuodelta 2011
 http://www.huffingtonpost.com/fahad-faruqui/rumi-wedding-night

Tässä Mevlanan Kulttuuri- ja koulutuskeskuksen sivut ja video http://www.uzmantv.com/konu/mevlevilikte-sema-ve-semazenlik
Tuolta löytyy todella paljon tietoa ja videoita yms Rumiin, Mevlanaan ja Sufi-filosofiaan ja opetuksiin liittyen.

Kansainvälisen Mevlana-säätiön sivut ja asiaa juhlista sekä paljon muustakin, koko ideologiasta  http://mevlana.net/wedding_day.html

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Syyrian pakolaisista

Turkissa on Syyrialaispakolaisia 1/3 Suomen väestömäärästä. Ja arvellaan että pakolaisia tulee lisää noin 2 miljoonaa, jolloinka Turkissa olisi pelkästään syyrialaispakolaisia lähes Suomen asukasluvun verran. Hirveä tilanne sekä Turkille että syyrialaisille.

Tässä suora lainaus Yle.fi -sivuilta:
"
Ulkomaat |

Turkki kamppailee pakolaiskriisissä

Syyrian sisällissotaa on paennut Turkkiin arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä. Jo neljättä vuotta jatkuvan sodan yhä pitkittyessä myös pakolaisten tilanne vaikeutuu entisestään, varoittavat useat ihmisoikeusjärjestöt.

kaksi ihmistä jakaa yöllä keittoa kadulla asuville
Pieni vapaaehtoisten yhdistys Istanbulissa valmistaa ja jakaa öisin keittoa kadulla asuville. Kuva: Yle
Pieni tyttö puikkelehtii keskellä väenpaljoutta Beşiktaşin kaupunginosassa Istanbulissa. Hänellä on liian vähän vaatteita joulukuiseen koleaan säähän ja ne ovat likaisia. Tytön äiti istuu kadun laidalla pieni vauva sylissään ja edessään turkiksi kirjoitettu lappu: Olemme syyrialaisia, auttakaa meitä.
Surullinen näky on Istanbulissa nykyisin hyvin tavallinen, vilkkailla kaduilla ja aukioilla istuu syyrialaisperheitä kerjäämässä. Erityisesti ränsistyneillä alueilla ja kaupungin laitamilla heitä asustaa kurjissa olosuhteissa, hylätyissä rakennuksissa ja itse kyhätyissä asumuksissa.
Istanbulissa syyrialaispakolaisia on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn hiljattain julkaiseman raportin mukaan noin 330 000. Kukaan ei tarkalleen tiedä, kuinka paljon heitä Turkissa yhteensä oleskelee, mutta maan hallitus antoi hiljattain arvioksi 1,6 miljoonaa. Etelä-Turkissa lähellä Syyrian rajaa on paikkakuntia, joissa syyrialaiset ovat ylittäneet paikallisten lukumäärän.
– Turkissa on totaalinen pakolaiskriisi. Yli 1,5 miljoonasta pakolaisesta vain noin 200 000 asuu heille rakennetuilla pakolaisleireillä, loput joutuvat pärjäämään omin avuin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Turkin johtaja Murat Çekiç.

Ihmisoikeusjärjestöt varoittavat tilanteesta

Amnesty ja useat muut ihmisoikeusjärjestöt vaativat hiljattain järjestämässään tiedotustilaisuudessa valtiolta välittömästi toimia pakolaisten auttamiseksi. Turkista puuttuu tällä hetkellä keskitetty järjestelmä, joka takaisi pakolaisille oikeuden asumiseen, terveydenhuoltoon ja ravintoon.
Järjestöt varoittivat myös pakolaiskriisin tuomista lieveilmiöistä.
kerjäävä perhe
Perhe kerjää Leventin metroaseman lähellä Istanbulissa. Lapussa lukee turkiksi, että ovat syyrialaisia ja tarvitsevat apua, muuten eivät osaa turkkia. Kuva: Yle
– Emme ole vastakkain vain laajan pakolaisongelman kanssa vaan sen takia ovat lisääntyneet ongelmat kuten ihmiskauppa, prostituutio ja ihmissalakuljetus, sanoi tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Uğur Yıldırım kansainvälisestä Pakolaisten oikeudet –järjestöstä.
Hän halusi myös muistuttaa pakolaisuuden monista kasvoista. Vaikka kaduilla asuvat ihmiset ovat kipeimmin avun tarpeessa, ovat monet muut myös hankalassa asemassa ja esimerkiksi työllistymistä tulisi voida nopeuttaa.
– Keskittyminen kaduilla kerjääviin pakolaisiin antaa väärän kokonaiskuvan. Ongelmaa tulisi voida ratkoa myös siitä näkökulmasta, että Syyriasta on tullut Turkkiin paljon koulutettua ja osaavaa väkeä, jotka pitäisi nähdä voimavarana, Pakolaisten oikeudet –järjestön Yıldırım muistuttaa.

Kirurgia ei huolita hanttihommiin

Juuri voimavaraksi voi varmasti laskea 31-vuotiaan syyrialaisen kirurgin, Mohammad Darweeshin. Presidentti Bashar al-Assadin hallinto vangitsi nuoren lääkärin poliittisista syistä, häntä kidutettiin raa’asti vankilassa. Perhe myi kaiken omaisuutensa, jotta sai lahjottua Darweeshin ulos vankeudesta ja reilu kuukausi sitten hän pääsi pakenemaan Turkkiin.
Tällä hetkellä hän etsii epätoivoisesti töitä Istanbulissa.
– Olen valmis tekemään mitä tahansa työtä mutta minua ei huolita, koska olen lääkäri. Lääkärin töitä taas en voi tehdä, ennen kuin paperini rekisteröidään. En tiedä mitä tehdä, rahat loppuvat ja joudun kohta muuttamaan ulos, sanoo Darweesh, joka asuu ränsistyneessä asuntolassa lähes 200 muun syyrialaispakolaisen kanssa.
Darweesh ei ole Istanbulissa saanut mistään apua mutta ei sitä haluaisikaan, ainoastaan työtä. Mies on joka tapauksessa kiitollinen hänet vastaan ottaneelle Turkille ja ymmärtää pakolaistilanteen mahdottomuuden.
– Puhumme pian jo 2 miljoonasta pakolaisesta. Ei kukaan pysty sellaisesta määrästä tulijoita huolehtimaan, ei edes Euroopan unioni, ei Yhdysvallat, Darweesh sanoo.
Syyrian sisällissodan loppu ei näytä edes häämöttävän ja Turkin hallitus on varoittanut uuden pakolaistulvan mahdollisuudesta. Jos maltillinen oppositio menettää Turkkia lähellä sijaitsevan Aleppon kaupungin hallinnan, voi Turkkiin pyrkiä jopa kaksi miljoonaa syyrialaista lisää.

tiistai 9. joulukuuta 2014

Alanyan kuvanveistokisat

Alanyassa, kaupungintalon pihalla, rannassa, järjestettiin marraskuun alussa 11. kivenveistokilpailu, jonka teemana oli lapset. Facebookista kaupungin sivuilta löytyy paljon lisää tietoa aiheesta, hakusanalla Alanya Belediyesi. Tässä lainauksena heidän tekstinsä


11.ALANYA TAŞ HEYKEL SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Alanya Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 11. Uluslararası Alanya
kuva: facebook/ Alanya Belediyesi
Taş Heykel Sempozyumu, bugün düzenlenen kokteyle sona erdi.
Belediye Binası arakasındaki sempozyum alanında 3 Kasım’da başlayan ve bir aydır 10 heykeltıraşın çalıştığı, “Doğa ve Çocuk” temalı, 11. Uluslararası Alanya Taş Heykel Sempozyumu’nun kapanış törenine, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Litvanya Büyükelçisi Mr.Kestutis Kudzmanas, AHEP Rektörü Erol Sayın, Alanya Belediye eski Başkanı Hasan Sipahioğlu, Prof. Rahmi Aksungur, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri ve sanatseverler katıldı.
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve törene katılan vatandaşlar, heykelleri inceleyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Törende, sempozyum kapsamında ilköğretim öğrencilerinin kilden yaptığı heykeller de sergilendi.
Törende konuşan Yücel, bir ay süren sempozyumda heykeltraşlar tarafından yapılan heykellerin ilçedeki yeşil alan ve parklarda sergileneceğini söyledi. Başkan Yücel, “Bu yıl 11. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nu tamamladık. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi heykel Bölümü ile ortaklaşa düzenlediğimiz heykel sempozyumu Alanya’mızın tanıtımı ve turizmine artı bir değer katmaktadır. Farklı ülkelerden çok değerli sanatçıların katıldığı sempozyumun 2 yıldır konsepti, 2016 yılında yapılacak olan EXPO Fuarı’nda yer alacak olan doğa ve çocuk temasıdır. Sempozyumun düzenlenmesinde emek sarf eden herkese ve katılan değerli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, sanatçılara ve ilköğretim öğrencilerine sertifikalarını takdim etti. Tören boyunca sempozyuma katılan ilköğretim öğrencileri ile yakından ilgilenen Başkan Yücel, öğrenciler arasında özelilikle yerleşik yaşayan yabancıların çocuklarının da bulunmasının Alanya’nın çok kültürlü sosyal hayatına en büyük örnek olduğunu belirtti.
Sempozyum sonunda ortaya çıkan heykeller, bir süre sempozyum alanında sergilendikten sonra Alanya merkez ve mahallerdeki parklarda, sosyal alanlarda yerini alacak."
 
Teksti: facebook / Alanya Belediyesi
"