perjantai 31. lokakuuta 2014

Turkin moniavioisuudesta

Hürriyet Daily News uutisoi turkin suurimmasta perheestä näin:

Turkish man welcomes 32nd child as four wives await social aid

HATAY – Doğan News Agency

DHA Photo
DHA Photo
President Recep Tayyip Erdoğan has long encouraged families to have at least three children, but one father in Hatay has gone the extra mile, siring 32 children from four wives.

Thirty-two, however, is apparently not enough for Halit Tekin, who has ambitions to over-fulfill his child quota by fathering a total of 50 kids.

Tekin, a resident of the Reyhanlı district in the southern province of Hatay, entered his first marriage, his only legal one, in 1982 with Nihal Tekin, who was only 15 years old at the time. He later went on to also marry Gül Şaşar (41), Zekiye Koğu (41) and Fatma Budak (54) - all unofficially, as polygamy is illegal in Turkey.

The 54-year-old Tekin lost one of his children six months ago, before he and Nihal recently had another child, a baby boy named Ahmet.

“Today, I have 32 kids and 12 of them are boys. I love them all. If my health permits, God willing, I want to raise the number to 50,” he told Doğan News Agency.

Five of his children are married and he also has 18 grandchildren. He said his wives do not have any quarrels with each other and all live in separate houses.

“I make a living singing at local events. With my wives, children, daughters-in-law and grandchildren, we are a family of 60. As we cannot fit in a single house, each family lives in a separate house. We all get along quite well," Tekin said, stressing that he knows the names of all his children and enjoys spending time with them.

Koğu agreed that there was peace among all the family numbers, but admitted that financing such a large family was often challenging.

“We are a very big [family] and there are times when we hardly meet the needs of the family. Winter has now come and [the state] gives coal aid to those who are in need. We are waiting for support from the district governor’s office and the Social Welfare Foundation,” she said.

A 2013 parliamentary study showed that around 372,000 men in Turkey were in polygamous relationships. The southeastern province of Şanlıurfa tops the list, with some form of polygamy in 7.4 percent of all families in Şanlıurfa. Although Turkish laws forbid polygamy, a noteworthy percentage of Turkish men marry additional wives in unrecognized religious weddings.

In the latest World Economic Forum (WEF) Global Gender Gap Report 2014 released on Oct. 28, Turkey ranked 125th out of 142 countries in terms of gender equality.
October/30/2014

edell tekstin lähde Hurriyet Daily News
 
On siinä perheellä kokoa! 

Turkin Presidentin linna

Lähde: yle.fi

Ulkomaat |

Turkin presidentti rakennutti itselleen huikean palatsin – video

Turkin uusi presidentinlinna päihittää koollaan reippaasti niin Buckinghamin kuin Elyseen palatsit, sen rakentaminen maksoi ainakin 250 miljoonaa euroa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vastustajien mielestä palatsi kuvastaa rakennuttajansa suuruudenhulluutta.

Video: Turkin presidentin palatsi.
01:00
Video: TRT
Turkin presidentti Erdoğan on ottanut käyttöönsä uuden presidentinlinnan, tai pikemminkin palatsin. Rakennuksen nimi on Ak Saray, eli Valkea palatsi, ja se sijaitsee pääkaupunki Ankaran laitamilla.
Valtava rakennus on pinta-alaltaan noin 40 000 neliömetriä, huoneita siellä on tuhat kappaletta. Huonekorkeus on parhaimmillaan viisi metriä, useita huoneista on mahdotonta salakuunnella. Palatsiin johtaa tunneleita ja sen kerrotaan kestävän vaikka raketti-iskun.
Hintaa palatsille on turkkilaismedioissa kerrottu tulleen yli 700 miljoonaa liiraa eli noin 250 miljoonaa euroa – jotkut arvioivat hinnan jopa kaksi kertaa suuremmaksi.
Presidentti Erdoğanin kannattajien mielestä hän sai arvonsa mukaisen edustusrakennuksen. Hänen vastustajansa palatsi on raivostuttanut, heidän mielestään se on merkki Erdoğanin yhä kasvavasta suuruudenhulluudesta.

Luvaton rakennus

Palatsi kuumensi tunteita jo kuukausia ennen avajaisiaan, sillä sen lupa-asiat eivät ole kunnossa. Paikallinen oikeus yritti pysäyttää koko hankkeen, koska rakennus sijaitsee suojellulla, historiallisella metsäalueella.
Oikeuden päätöksestä huolimatta alueelta kaadettiin metsää noin 900 hehtaaria palatsin tieltä.
– Jos heidän voimavaransa riittävät, purkakoot. Tulen avaamaan palatsin, muuttamaan sinne ja tekemään työni, vakuutti tuolloin vielä pääministerinä toiminut Erdoğan keväällä, vastauksena opposition arvostelulle.
Palatsin nimelle on myös irvailtu, turkiksi ’ak’ tarkoittaa sekä valkoista että puhdasta. Arvostelijoiden mukaan Erdoğanin ja hänen AK-puolueensa toiminta on ollut kaikkea muuta kuin puhtaan valkeaa, sillä hänen hallintoaan ovat vaivanneet raskaat korruptiosyytökset. Oikeussyytteet ovat rauenneet sen jälkeen, kun hallitus on puhdistanut oikeuslaitosta ja poliisia rankalla kädellä.

Kuin sulttaanin palatsi

Erdoğanin vastustajia ärsyttää myös se, että kaikille presidenteille ennen häntä on kelvannut Çankaya-niminen kartano, jonka rakennutti aikanaan Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan uudessa palatsissa 29. lokakuuta 2014.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan uudessa palatsissa 29. lokakuuta 2014. Kuva: Kayhan Ozer / EPA
Uudella palatsillaan Erdoğan haluaa kuvaannollisestikin jättää taakseen tasavallan yli 90-vuotisen perinnön. Sen sijaan hän haluaa palata tasavaltaa edeltäneeseen osmanien valtakunnan aikaan, sulttaanin palatseineen kaikkineen, arvostelijat sanovat.
Turkki on silti edelleen tasavalta, jossa presidentillä on perustuslain mukaan lähinnä keulakuvan rooli. Erdoğan on ensimmäisinä presidenttikuukausinaan kuitenkin muuttanut asemaansa käytännössä: Hän näyttää hallitsevan maata yhä samaan tapaan, kuin aiemmin yli vuosikymmenen ajan ollessaan pääministerinä. Uusi pääministeri Ahmet Davutoğlu on jäänyt paljolti hänen varjoonsa.
Myös nyt avattu Ak Saray -palatsi kuvastaa käytännössäkin uutta, presidenttivetoista hallintomallia, muistuttaa eräs Turkin politiikan tutkija. Rakennukseen kun on varattu työtilat myös ministereille, jotka Erdoğan presidenttinäkin haluaa pitää lähellään.

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Turkin 91. Itsenäisyyspäivä

Turkissa vietetään tänään 91. itsenäisyyspäivää. 
Paljon Onnea itsenäinen Turkki 
ja toivotaan paljon uusia itsenäisiä vuosia.


torstai 23. lokakuuta 2014

Kurpitsalamppu

Käsityötaitoa

Istuin tänään pitkän aikaa käsityöläisten pajassa. Mies joka pajaa johtaa on tehnyt tuota työtä jo 30 vuotta. Hän on perinteisten kurpitsalamppujen tekijä. Itsensä lisäksi hän työllistää vaimon ja pojan ja palkkaa tarpeen mukaan itselleen töihin muita käsityöläisiä. Tällä miehellä on taiteilijan sydän. Hän tekee sekä perinteisiä malleja että uusia. Tarjolla on kaikkea pienistä tuikkulyhdyistä isoihin runsaastikoristeltuihin kattovalaisimiin saakka. Hän kertoi mm siitä että hänen mielestään tärkeää on luottamus käsityöläisen ja ostajan välillä. siksi hän haluaa että ostajat näkevät tuon lampun tekemisen eri vaiheet ihan konkreettisesti. Hän toivoo että kokonaisuuden näkemisen kautta ostajat ymmärtäisivät että
kyseinen tuote ei ole vain halpa pikahutaisu vaan useita työvaiheita vaativa käsityöläisen taidonnäyte. Hän otti esimerkiksi sen että jos lamppua tehdään pitkän aikaa ja viimeisissä vaiheissa tapahtuu jokin virhe niin koko lamppu menee pilalle ja menettää arvonsa. Ja koska lamppu on käsityötä niin se ei ole yhtä suoraviivainen ja täydellinen kuin mitä koneellisen työn tuloksena voisi saada. siinä näkyy oikeasti käsityöläisyyden leima ja tekijänsä käden jälki. Hän oli harmissaan siitä että monissa maissa käsityöläisyyttä ei arvosteta. Kerroin että Suomessa käsityöläisyyden arvostaminen on noussut viime vuosina ja että toivon sen arvostuksen nousevan myös täällä.

Videoita jotka kertovat ko lampuista ja niiden teosta
 
Naapurini tekee näitä lamppuja 30 v kokemuksella ja häneltä niitä voi tilata myös postipakettina kotiin. Lamppujen hinnat ovat 30 - 50 TL koosta ja työläydestä riippuen. Isoimmat ja kauneimmat lamput ovat 200 TL ja niiden valmistamiseksi on käytetty paljon työaikaa, osaamista ja lasihelmiä.

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Turkin ikuiset tulet

Antalyasta 90 km länteen löytyy keskellä metsää, mutta lähellä merta sijaitseva Olympoksen antiikkikaupunki. Siellä Olympos-vuoren huipulla, keskellä metsää palavat Chimera-tulet. NImi tulee mytologian Chimera-otuksesta, naispuolisesta, tulta syöksevästä otuksesta. Tuolla vuorella on jo kymmeniä tuhansia vuosia kallionkoloissa palaneet tulet kiinnostaneet myös tutkijoita. Sanotaan myös että Olympialaisten suihtuperinne on peräisin tuolta Turkin alueelta, eikä Kreikasta. Tässä tutkijoiden uusia ajatuksia tulien taustasta. Itse tunnen lähipiiristä erään naisen jonka nimi on Kimaira, ja tiedän että hänen nimensä taustalla on ollut ko mytologia. ei kuitenkaan ole mieltä ylentävää saada tietää kantavansa nimeä joka viittaa "sekasikiöön", tavallaan pahaan ja paholaiseen. Mutta vaikka olen tuon asian tiennyt jo 40 vuotta, niin siitä huolimatta en ole tiennyt että paikka liittyy Turkkiin ja että siihen nimeen liittyy myös tulet. Kunhan käyn seuraavan kerran Suomessa niin kerron hänelle tästä, hän nimittäin tuskin lukee näitä palstoja.


Lähde: Hs.fi (Jani Kaaro)

Tutkijat selvittivät Turkin ikuisen tulen salaisuuden

Tiede
Jyri Leskinen
Yanartasin liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus.
Yanartasin liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus.
Yanartasin ikuisen tulen alkuperä on mietityttänyt tutkijoita vuosikymmeniä. Nyt italialais-romanialainen ryhmä on vihdoin saattanut ratkaista arvoituksen.
Etelä-Turkissa, ei kovin kaukana Antalyan lomakaupungista, on vuoristoinen alue, jossa palaa useita koskaan sammumattomia liekkejä. Liekit nousevat suoraan kivestä, mihin viittaa myös paikan turkinkielinen nimi Yanartas, liekehtivä kivi.
Liekit ovat palaneet yhtäjaksoisesti yli 2 500 vuotta, ja niiden uskotaan inspiroineen Homeroksen Khimairan, Iliasissa kuvatun tulta syöksevän leijonan ja vuohen sekasikiön. Alue on suosittu turistikohde, ja siellä vieraillaan usein öisin, jolloin liekit erottuvat paremmin.
Liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus. Yanartasin liekkejä ylläpitävä metaani on nimittäin abioottista, eli se ei ole syntynyt biologisista prosesseista. Metaania voi kyllä syntyä abioottisestikin, mutta siihen tarvitaan paljon korkeampia lämpötiloja kuin Yanartasissa. Miten Yanartasin metaani siis on syntynyt?
Italialaisen geofyysikon, Giuseppe Etiopen, johtamassa tutkimuksessa osoitetaan, että metaania voi syntyä abioottisesti paljon matalammissakin lämpötiloissa kuin tähän asti on oletettu – jos maaperässä on harvinaista metallia nimeltä rutenium. Rutenium toimii katalyyttina, jonka ansiosta metaania voi syntyä jo alle sadassa celsiusasteessa. Ruteniumia on runsaasti Yanartasin alla olevissa magmakivissä.
Tutkijoiden mukaan löytö tarkoittaa, että samanlaisia abioottisia metaanin lähteitä voi löytyä muualtakin maailmasta.
Tutkimuksen julkaisi Geofluids, ja siitä kertoi ensimmäisenä New Scientist.