lauantai 23. elokuuta 2014

Alanyan hanavettä ei saa juoda

Eilen illalla istuin täältä Suomeen palaavan naisen kanssa Istanbul-Baarissa lähellä museota, koskapa halusin vielä tavata hänet ennen hänen lähtöään. Kyseinen baari on hänelle mieluinen paikka ja siksi se tuli valituksi. Nyt oli kolmas kerta kun sairastuin siellä juomisen / syömisen jälkeen, ja siksi puhun nyt ihan nimellä. Eilen tuotiin vesi pöytään juomalasissa, eikä korkkaamattomassa pullossa niin kuin oikeissa paikoissa tuodaan. silloin jo aavistelin että on ehkä hanavettä jota tuotiin, mutta vaikka maistoin sitä niin en osannut sanoa kumpaa lajia se on, pullo- vai hanavettä. joskus eron maistaa selvästi.

Yöllä alkoivat kovat mahakivut ja kuvotuksen tunne. Nyt on maha kipeä ja sekaisin, ruokahalu poissa ja lievä yleinen sairaudentunne. Samperin Istanbul-baari... tai tietysti oma vika kun menin juomaan siellä vettä. Toisaalta limsoistakaan ei aina tiedä kun jotkut paikat laimentaa niitä hanavedellä. Ja astiat pestään usein heppoisesti likaisin rätein hanavedellä...

Kävin sitten katselemassa uutisia ja siellähän se taas oli, niin kuin viime vuosina kuumaan aikaan usein on, eli kielto käyttää hanavettä juomatarkoituksiin. Nyt hanavedestä on löytynyt liian suuria pitoisuuksia koliformisia bateereita eli ulosteperäisiä bakteereita. Yleensäkin hanavesi on erittäin voimakkaasti kalkittua ja siitä huolimatta sisältää bakteereita, viruksia ja parasiittejä joiden määrä nousee lämpimään kesäaikaan terveyttä oleellisesti vaarantavalle tasolle.

Tässä linkki 2 päivää sitten julkaistuun paikalliseen lehtiartikkeliin, jossa ihmisiä kielletään juomasta hanavettä.
musluklardan-su-icemiyoruz.html
lähde http://batialanyagundem.com/

torstai 21. elokuuta 2014

Metropolis - Uusi kohde Turkissa

City of mother goddess opens to tourism

İZMİR – Anadolu Agency

Although its size might not have befit its name, the ancient city of Metropolis had all the architectural trappings of a key city. Now, thanks to recent work, tourists will have a chance to peruse the ancient city’s wonders

Metropolis was established in the third century B.C. and was an important city of trade along with Ephesus and Smyrna.
Metropolis was established in the third century B.C. and was an important city of trade along with Ephesus and Smyrna.
The ancient city of Metropolis, a premier caravan site of yesteryear that was located on major trade routes, will soon begin drawing in visitors from near and afar thanks to significant investments to open the location up to tourism.

Excavations in the ancient city, which is located in İzmir’s Torbalı district, have been carried out by Culture and Tourism Ministry, Celal Bayar University, Sabancı Foundation and Torbalı Municipality. The historic structures in the ancient city have been preserved to a great extent, while necessary investments have been completed for Metropolis to gain the status of an ancient site. The ancient city is expected to open this year.

Celal Bayar University Archaeology Department Professor Serdar Aybek said Metropolis was established in the third century B.C. and was an important city of trade along with Ephesus and Smyrna. It was known as the “Mother Goddess City” in mythology, he said.

Although the city was not particularly large, its structures were more aesthetic when compared to other cities of the same era, while the marble workmanship used in the public buildings was also unique, he said.

“The artistic style of the theater, assembly building and baths in Metropolis is very important. Structures were built like a sculpture. Excavations show us that the city is bigger than we estimated. For example, excavations are continuing on the third biggest bath in the city. It covers an area of some 6,000 square meters and is a magnificent structure. We see that the infrastructure of the Roman-era bath has survived so far to a great extent,” Aybek said.

He said the baths not only functioned for cleaning but also served as a space for socialization, and that people spent most of their time in the baths during the day. Cold and hot water, massage rooms, restrooms and areas for political discussion were all offered at the baths, he added.

“There were also service corridors used by servants who served royal people at the bath. These baths are engineering wonders,” Aybek said.

Aybek said that even the ash from wood and olive residues, which were used to warm up the baths, were revealed during the excavations. “Those who want to get information about daily life in the ancient age should definitely visit Metropolis.”

Aybek also said visitors would be able to travel through history at Metropolis using modern technology as part of the investments to open the ancient site up to contemporary tourism.

Discovered in 1972


The ancient city of Metropolis was first inspected through archaeological field work in 1972 by Professor Recep Meriç from Dokuz Eylül University, Izmir.

Excavations at the site, which feature Classical, Hellenistic, Roman, Byzantine and Ottoman traces, began in 1989. The earliest known settlement at the site is from the Neolithic Age, and there is evidence of contact and influence from the Troy I littoral culture.

A still-undeciphered seal written in hieroglyphics similar to those of the Hittites has also been found in Metropolis’ acropolis. The Hittite kingdom of Arzawa had its capital, Apasas (later Ephesus), roughly 30 kilometers to the southwest.

Metropolis was a part of the Hellenistic kingdom of Pergamum, and during this period, the city reached a zenith of cultural and economic life. A temple dedicated to the war god Ares, one of only two known such temples, was also located there.
August/21/2014

Lähde:  hurriyetdailynews.com

perjantai 15. elokuuta 2014

Oleskelulupa-asiaa

Tämänkertainen käynti Alanyan pääpoliisiasemalla oli aikaisempaa paljon mukavampi. Odotustilassa ei ollut kaaosta, ei ruuhkaa eikä kiljuvia ihmisiä. Odotustila oli siirretty toiseen kerrokseen ja siellä tuli vastaan puolityhjä, hiljainen ja ilmastoinnilla lähes kylmäksi saatu huone, jossa ihmiset istuivat ja odottivat rauhassa penkeillään... paitsi ne turkkilaiset jotka ovat oppineet aina etuilemaan ja marssivat palvelutiskille vaatien palvelua heti, jonotusnumerostaan huolimatta. No, jonotusnumero jonka sain oli 75 ja numerotaululla oli numero 60. Kun palvelutiskillä olleet turkkilaiset ja venäläiset poistuivat niin numeroautomaatti alkoi soida. Huoneessa oli ihmisiä, mutta noita viittätoista tuossa välissä ei ollut, vaan ilmeisesti he olivat juuri ne jotka olivat etuilleet.

Oleskelulupa myönnettäessä annetaan nykyään laminoitu pieni henkilökortti, joka maksaa 50 TL. Sen lisäksi menee poliisiasemalle maksua 184,00 TL ja 320,70 TL. Näiden lisäksi vaaditaan sairausvakuutus joka maksaa halvimmillaan 1058 TL (oleskelulupaa varten) minun ikäiseltäni naiselta. Vakuutuksen hinta on ikään sidottu. Ja pitää olla tiliote todisteeksi siitä että omalla nimellä varustetulla turkkilaisella pankkitilillä on talletusta 500 dollaria per oleskelukuukausi. Valokuvia tarvitaan 2 kpl ja tietysti osoite pitää olla eli kirjallinen vuokrasopimus ja todistus maksetusta ensimmäisestä vuokrasta. Aiemmin vuokrasopimuksen piti olla notaarin vahvistama mutta nyt ei sitä vaadittu. Jos on omistusasunto ja käyttää sitä niin pitää pystyä esittämään TAPU. Ja jos on vuokrasopimus sellaiseen taloon tai alueelle jossa poliisit tietävät ettei ole TAPUja annettu omistajille, niin TAPUsta pitää saada kopio ja jos ei sitä saa niin pitää olla kaksi turkkilaista luotettavaa perhettä jotka takaavat kyseisen oleskeluluvan hakijan oleskeluluvan ajaksi.

Tuttavalleni Katherinelle kävi näin 2 pv sitten. Oleskelulupaa ei annettu ja kun hän selvitti miksi ei niin syyksi paljastui tuo että hän oli vuokralla asunnossa jonka omistajalle ei oletettavasti ole annettu TAPUa asunnon oston yhteydessä. Tällöin hänen oli kirjattava hakemukseen takaajaperheet, joiden piti olla läsnä henkilökohtaisesti, ja asiasta tehtiin kirjallinen selvitys. Sen mukaan Katherine asuu nyt toisen takaajan kotona vaikka asuukin vuokra-asunnossa. vielä ei ole varmuutta siitä hyväksyykö Antalyan poliisi järjestelyn. jos ei hyväksy niin Katherine joutuu 9 täällä vietetyn vuoden jälkeen palaamaan Britanniaan...

Kun kysyimme aiemmin samaa asiaa oleskelulupa-asioita hoitavilta toimistoilta, niin sieltä sanottiin että maksu on 1600 TL per henkilö plus vakuutus plus pankkitalletus omalla tilillä, ja oleskelulupaa haetaan vuodeksi. Nyt kun lasken suoraan asioita hoitavalta poliisiasemalta saamani em maksut yhteen (50+184+320) niin saan summaksi ihan jotain muuta kuin mitä toimisto pyysi. Toimiston oma tuotto olisi ollut todella hyvä, ja he tekevät niitä useita päivässä. Kannattaa siis mennä suoraan poliisiasemalle ja kysyä sieltä ja hoitaa asiat suoraan sinne. Siellä puhutaan myös englantia ja lomakkeessakin on englanti turkinkielen rinnalla.

netissä sanotaan että ensimmäistä oleskelulupaa pitää hakea oman asuinmaan Turkin suurlähetystöstä ja että sen odottaminen kestää 3 kk. No, ainakin vielä suostuivat hoitamaan asian täällä, sillä minulle haetaan oleskelulupaa nyt ensimmäistä kertaa. Ja riittää että hain sitä ennen turistiviisumini päättymistä. Lappuihin virkailija kirjoitti jo tämän päivän päivämäärän vaikka en vielä niitä jättänyt vaan otin mukaan.