lauantai 28. kesäkuuta 2014

Ramadan eli paaston aika on taas alkanut

Islamic world’s holy month Ramadan to start tomorrow

ISTANBUL

Ramadan, Islam’s holy month, begins tomorrow at first light with millions of believers around the world fasting throughout the holy month

AA photo
AA photo
Ramadan is set to start tomorrow with the first day of fasting, with Islam's holy month lasting until July 27.

The days of fasting will begin in the early hours of tomorrow morning, during which the Islamic world will wake up for “sahur,” the first morning meal of this year’s Ramadan.

The first sahur of the month is set to occur at 02:29 a.m. in the morning in southeastern Ardahan, with sahur times falling at 03:15 and 03:25 a.m. for Ankara and Istanbul respectively. Fasting will end by 08:30 p.m. in Ankara and 08:51 p.m. in Istanbul.

The Religious Affairs Directorate (Diyanet) has set this year’s Ramadan theme as “loneliness,” with mosques across the country undergoing decorations in line with this year’s theme.

Earlier this week, Diyanet Head Prof. Mehmet Görmez announced the slogan of the month will be “Nobody should be left alone,” aiming to raise awareness on “modern loneliness,” “refugees,” “orphans,” “children on the street” and “the elderly.”

“Ramadan comes every year to make us come together with ourselves, remove our loneliness and make us remember our values,” Görmez said.

“Ramadan is a month to share. It avoids every type of individualism, egoism and teaches how to understand hungry people … We should open our hearts and our meals to not only those who fast, but also to those who do not. May it be possible that this joy will bring beautiful feelings to their hearts as well,” Görmez added.

Görmez also said that fast-breaking tents, where free food will be offered, are a good tradition, but it “should not be turned into exploitation, or a show.”

“Ramadan itself is euphoria … But we should not be turning Ramadan into [something] entertaining or into a show … Ramadan meals should not be turned into wasted meals,” he added.

With rising temperatures, believers are set to undergo a tough month of fasting, with officials strongly advising the consumption of a minimum of 2 to 2.5 liters of liquid during sahur and iftar – the latter meal being the one that comes after a full day of fasting. The Istanbul Public Health Service has announced that a healthy diet throughout Ramadan is a must, especially when the dates collide with summer months, when warm weather can pose a health risk.

Avoid heavy meals

The statement warned those who plan to be fasting to avoid greasy, salty and heavy meals, and go through sahur by eating a light breakfast like yoghurt and cheese, or soup and vegetables. People are also warned against eating too much during iftar meals. “Those who fast through the day will have low blood sugar levels, which will make them want to eat too fast and too much,” it was said. Believers who will be welcoming a fasting day the next morning are also advised to consume water during sahur, instead of tea, to better manage the loss of vitamins and minerals. Supermarkets around the country have also been gearing up to face the holy month, with seasonal treats taking up the shelves, as well as alternative packages that can be bought on donations to various charities.
June/27/2014

Lähde Hürriyet Daily News 

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Zorro Restaurant

Tämä ravintola saa ihan oman julkaisunsa koskapa on ollut ainoa paikka missä voi istua rauhassa, musiikki ei pauhaa eikä baaripojat painosta. Mereltä käy ihana tuulenvire joka viilentää kun lämpöä olisi muutoin +35. henkilökunta puhuu englannin ja turkin lisäksi ainakin norjaa ja suomeakin joitakin sanoja :)

facebookista löydät heidät nimellä Zorro Alanya ja Zorro Restaurant Alanya tai tästä linkistä facebook.com/zorroalanya

Paikan kokki voitti tänä vuonna Alanyassa käydyssä kokkien taitomestaruuskisoissa kolmannen sijan. Osallistujia oli runsaasti ja sijoitus oli ansaittava. Koskapa oli hiljainen hetki kun kävin ja koska kirjoitin heistä mainosta sain kurkistaa heidän keittiöönsä :) Puhdas! Tällä miehellä, siis kokilla, on järki päässä ja taitoa hyppysissään. Suosittelen.
maanantai 16. kesäkuuta 2014

Konaklista kuvakertomus

Konaklista kuvia ja sanoja

 ison ohitustien vieressä Konaklin keskustan kohdalla on mm tällainen kellopylväs, suihkulähteitä ja pieni puistikko joka on nimetty Konaklin kaupungin puistoksi. Puistoa näkyy tuossa takana. Vasemmalla ohitustie ja sen takana isot all-inclusive -hotellit sekä meri. Oikealla Konaklin keskusta ja sen takana vuoristo.
 kellopylvään lähistöllä on hevospatsaat. Niiden taakse tulee kävelykadut ja Konaklin keskustan tärkein shoppailualue turisteja ajatellen.
 Hevospatsaiden vasemmalla puolella mm ottomaaniajan tyylisiä lamppuja, vesipiippuja, keramiikkaa, turkkilaisia perinnemakeisia ja vaikka mitä muuta pientä kivaa.
 Laukkuja ja kenkiä on monessa paikkaa. Pääosin valikoimat ovat samat mutta aina välillä jossain kaupassa näkyy jokin erityinen yksityiskohta / valinta jota muilla ei ole. Hinnat ovat usein pärstäkertoimen mukaan eli jos näytät rikkaalta niin sinulta vaaditaan enemmän hintaa ostoksistasi. Tarvitsin rantakassin ja sen ostaminen kesti viikon. Vasta sitten löysin kauppiaan joka taistelematta antoi haluamani laukun haluamaani hintaan. Nykyään en jaksa edes tinkiä. Jos hinta ei miellytä niin yksinkertaisesti vaan sanon sen ääneen ja kävelen pois.


Auringonpaisteessa kuvaaminen oli sikäli haastavaa etten nähnyt mitä kameran näytöllä on, se kun näytti vaan pimeähköltä. Tämänkin suihkulähteen kanssa olisin tehnyt toisen kuvakulman valinnan jos olisin nähnyt mitä kuvaan jää. joka tapauksessa nämä pari vierekkäin olevaa isoa suihkulähteen tapaista olivat kivan näköisiä luonnossa nähtynä.Matkalaukkujen suhteen kehitystä on tapahtunut täälläkin. Nyt on kovista, kevyistä ja nelipyöräisistä laukuista vaikka minkä näköisiä ja mallisia. Tässä kuvassa on kokonaisuudesta vaan pieni osa. Nuo lapsille suunnatut pingviinit olivat hellyttäviä :DKellopylväälle päin eli vähän niin kuin taakse päin katsottuna. Useimmat bussikuskit jättävät matkustajat tuonne kellopylvään lähistölle. periaatteessa pysäkkejä on jossain ja useimmissa paikoissa ei. Kuljettajat siis jättävät ihmisiä ihan mihin sattuu. Jos sanot että haluat jäädä tuon ja tuon hotellin kohdalla niin useimmat jättävät ihmisiä bussista ulos vaikka 100 metrin välein pysähtyen.
 Konaklin keskustan isoin moskeija päiväaikaan kuvattuna. Se aiemmin nettiin laitettu vihreä iltavalaistuskuva on tästä samasta moskeijasta. sisälle en ole voinut mennä kun en ole muistanut ottaa kaupungille lähtiessä mukaani huivia enkä ole sitä varten viitsinyt ostaa uuttakaan. Kyllä se vielä joskus muistuu mieleen.
kun olen kävellyt basaarin läpi niin joko soitan hotellin kuljetuspalvelun paikalle tai kävelen ylämäkeen seuraavat pari kilometria. Tänään kävelin hotellille siksi kun halusin valokuvia. Ilman lämpötila oli noin 32-35 astetta ja tiesin että noinkin pienen ylämäkikävelyn jälkeen olen väsynyt.

Joudun lisäämään kuvat osissa, sillä Bloggeri ei jostain syystä suostunut lataamaan tämän enempiä kuvia kerrallaan.... ja kuvia on kokonaisuudessaan 68 jos laitan kaikki... tulee siis muutama "uudelleenpäivitys". Eräs pikkukauppa + asuintalo matkan alkupäästä, Konaklin keskustasta ihan tien viereltä.
Tässä maanviljelijöiden pikkuisia kuorma-autoja. Toinen parkkeerattuna tien viereen, tavallaan ajokaistalle. se on ollut siinä joka päivä myymässä vesimelonia, hunajamelonia, jotain muutakin melonia ja mm tomaatteja. tuo toisen kuorma-auton kuljettaja asioi tässä "auto-marketissa" ja parkkeerasi samalla keskelle ajoväylää ostostensa ajaksi. se on täällä tapana eikä se tunnu haittaavan ketään muuta kuin takana jonottavaa.


Naistenvaatevalikoimaa vaateliikkeessä jossa enimmäkseen asioivat paikalliset naiset. Toki tuolla on noita salvareita, siis löysiä ja vilpoisia pussihousuja joita joku kerta vielä käyn tutkimassa tarkemmin. Tuolta löytyy myös täyspitkiä hameita niille jotka niitä kaipaavat. Myös täyspitkiä turkkilaistyylisiä takkeja, huiveja jne.
Kauppa on kiinni kun on pyhäpäivä ja tavarat ovat silti ulkona. Täällä niihin ei koske kukaan. Paikalliset antavat niiden olla täysin rauhassa. Vain turistit tai muualta kaukaa tulleet hieman "vinksahtaneet" varastelevat tai tuhoavat toisten omaisuutta. peruskonaklilainen ei sitä tee.
Kun olin kävellyt sen edellisen kuvaamani tienpätkän niin seuraavaksi on vuorossa tämä...


 Turkkilaiset rakastavat muovisia ja kankaisia tekokukkia. Näitä ihmisen korkuisia kukka-asetelmia arvostetaan enemmän kuin jaksan edes käsittää. Paljon mieluummin ottaisin oikeita kukkia. Tuo kuva on erään kylpyhuonetarvikkeita myyvän liikkeen ikkunasta.
Tämän talon ulkopinta on päällystetty pienillä mosaiikkilaatoilla. Pinta on hieno sekä läheltä että kaukaa katsottuna mutta on siinä ollut työ!

 Kaupunkiosuus alkaa väistyä ja maaseutumainen osuus alkaa. Tienpientareet rehottavat heinän ja erilaisten kasvien sekä roskien kirjoa. Monin paikoin on tuollaisia käsin valettuja ja koottuja muurattuja kiviaitoja. Paikka paikoin ne ovat pinta-alallisesti tosi isoja.
Ja tieno jatkuu tuonne vasemmalle, siinä on seuraava etappi. Jos oikein tarkasti katsoo niin siellä vuorenrinteessä siintää Terrace residences hotelli... matkaa on vielä ja nyt vasta alkaa pahin nousu.
 seuraava tienpätkä...
ja taivalta taaksepäin katsoessa näyttää nyt tältä. mikä tuon valkoisen auton merkki on? Meillä Suomessa ei käsittääkseni ole tuollaisia...

Seuraavalla tieosuudella nousu on aiempaa paljon suurempaa, varsinainen jalkakäytävä loppuu, kävelypientareet on, ja tienvarsikasvustot rehottavat entistä enemmän.

Tien vieressä on roskienjättöpaikka, komposti ja kasvimaa josta törröttää tukikeppejä. Yritin painaa mieleeni mitä kasveja siellä oli, jos oikein tunnistin, mutta kun en enää muista. Ei tule yhtään mitään mieleen.

Ko talon jälkeen seuraavalla pihalla ja tienreunalla kasvoi paprikapensaita tai chilipensaita.


kohde on jossain tuolla mäen takana, jossain. Tässä vaiheessa ajattelin taas olevani vähän hölmö kun kävelen tuolla ja hikoilen kuin saunassa. alkoi tehdä mieli juotavaa mutta sitähän ei ollut mukana. joten ei kun marssia mäkeä ylös. Vähän tarkempi kuva äskeisestä kohdin, kohti määränpäätä.
Ja tien oikealla puolella kasvihuoneiden ja peltojen sekä kerrostalojen keskellä yksi pienistä moskeijoista.


Samasta paikasta taaksepäin katsoen. Tuolla kaukana siintää meri :))  eikä se oikeastaan ole edes kaukana mutta täältä katsoen näyttää siltä.

Kasvihuoneiden edestä itään yksi sivutie. Tien päässä näkyi tosi jyrkkä nousu seuraavalle tielle, mutta se ei näy kuvassa. Vasemmalla jkasvihuoneet ja moskeija.

tämä kuvien lisäämisen edestakainen veivaaminen on epämiellyttävää. Bloggeri lataa, ei lataa, lataa... ja olen sulkenut ohjelmaa ja siivonnut konetta välillä yms mutta ei taaskaan hyväksynyt lisää latauksia...

Tien vierellä sijaitsevan kasvihuoneyrittäjän Dodge-kuormuri, joidenkin vuosikymmenten takainen.
Näkymää taipaleelle taaksepäin, rinnettä alas. Viereisessä kasvihuoneessa kasvatettiin juuri nyt kurkkuja.
Heti kasvihuoneiden jälkeen on kahta puolen tietä marmorilaattavarastoja. Uusia rakenteilla olevia kerrostaloja on joka puolella, ja paljon. Niistä myydään huoneistoja sekä turisteille että paikallisille. Konaklikin laajenee kovaa vauhtia, niin kuin Alanyakin.jonkin verran eteenpäin käveltyä tuli taas otettua kuvaa taaksepäin, rinnettä alas.Ja samasta paikkaa mutta enemmän zoomattu kohti merta.


Paikallinen ei-niin-köyhän perheen omakotitalo. Tiilestä ja betonista tehty laatikon mallinen. Tämä näytti olevan kaksikerroksinen ja kolmantena tuo kattokerros joka on usein myös aktiivikäytössä.

Seuraava osuus kävelytaivalta
kävelyosuudella tuli vastaan mm saha jonka pihalla näkyi sekä upeita tukkipuita että kyllästettyä puutavaraa ja kaikkea siltä väliltä. ja ne kaikki paikalliseen tyyliin taivasalla.Niitä harvoja paikallisia jotka tulivat vastaan tuolla vuoren rinteessä. isä ja poika ensin ja sitten pari naista pienine lapsineen. Yleensä vain lapset katsovat kohti, jos uskaltavat, ja aikuiset kääntävät päänsä poispäin. Ja minulla oli ylläni tuosta +35 asteesta huolimatta pitkälahkeiset farkut ja T-paita. silti monet naiset ajattelevat minun olevan häpeällisen vähäpukeinen. Heillä itsellään on paita ja pitkä hame sekä niiden päällä nilkkoihin asti ulottuva pitkähihainen takki sekä tietysti huivi.


Tässä kohden voin jo nähdä määränpääni eli hotellin viisto katto häämöttää tuolla keskellä kauimpana. tiessä on vielä monta mutkaa ennen perille pääsyä.


Tieltä talojen välistä oikealle eli vuoristoon päin kuvattua. Tuolla takana laskeutuu laakso huomattavasti tätä tietä alemmas.

Tien vierellä pieni yksikerroksinen omakotitalo. Pihalla istuskellut nuori nainen meni kiireesti sisälle kun näki minun tulevan taloa kohti. kävelin nimittäin tien piennarta tuosta talon edestä. En kuitenkaan halunnut järkyttää heitä enempää ottamalla valokuvaa niin että he näkevät.


kuva ei tee oikeutta tuolle kippuraiselle männylle joka oli ottanut paikkansa tien reunasta. Männyn jälkeen rinne laskee jyrkästi alas, kymmeniä metrejä.

Kylämoskeijan pihaa ja rakennuksia.


Turkkilaiset roskaavat ympäristöään hävettävän paljon. useilla heistä ei ole minkäänlaista siisteysmoraalia ympäristönsä suhteen. Jätteitä on luonnossa valtavan paljon ja monissa paikoissa.
Kaupunki tiedottaa asukkailleen noiden puhelin- ja sähköpylväissä olevien kaiuttimien kautta. Siellä naisääni toistelee asioita harva se päivä. itse en saa mitään selvää kuulutuksista. Ja yleensä nimenomaan naisten puheesta on vaikea saada selvää. He eivät kykene ymmärtämään mitä on selkeä puhuminen yms. Yleensa naisten tietotaso ja koulutustaso on täällä heikko. Taisin mainita aiemminkin että vasta julkaistun laajahkon tutkimuksen mukaan nuorten tietämys täällä Turkissa oli matalampaa kuin missään Euroopan maassa. Ja kun siihen lisätään vielä se että naiset eivät aina käy edes peruskoulua tai käy sitä loppuun, niin kyllähän se jälkensä jättää. Onneksi poikkeuksiakin on.

Välillä taas näkymää vasemmalle eli kohti merta ja monien, monien kasvihuoneiden yli.
Aivan hotellin lähistöllä on pieni paikallinen kyläkauppa. Kauppias ja hänen poikansa ovat ystävällisiä ja palvelevat mielellään. Valikoima on riittävä vaikka kauppa on tosi pieni, kioskimainen. ja ne hinnat! Hinnat ovat aitoja turkkilaisia hintoja ja ne ovat hyllyjen reunoissa nähtävillä :))

Tässä marketissa 5 litran vesipullo maksaa puolet siitä mitä hotellin marketissa litran vesipullo. Eilen ostin tästä merketista kassillisen ruokatavaraa samalla hintaa kuin hotellilta kaksi litran vesipulloa.
Tässä marketti vielä ulkoa kuvattuna.


Kauppaa vastapäätä oleva omakotitalo. Omakotitalon takana rinne laskee useita kymmeniä metrejä alas kasvihuoneiden täyttämään laaksoon. heillä on hieno meripanoraamanäkymä.Viimeiset sadat metrin hotellille...
Tästä betonitasanteesta puhuin aiemmin... tänään tajusin että se on erään omakotitalon katto. Talo on tuolla "piilossa". Tuosta näkee hyvin paikallisen kattorakentamisen. se on tasainen ja käsittelemätön betonilaatta josta saattaa törröttää ties mitä harjateräksiä. Täällä sataa talviaikaan paljon joten kuivina nuo talot eivät pysy. Ja vaikka olisi pieni talo niin lautasantenni pitää olla... mm jalkapallon takia. Turkkilaiset on fanaattisia jalkapallon katsojia.Hotellin ja omakotitalon rinteen välistä näkymää hotellin taakse eli vuoristoon päin.