lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lippujen hinnat ja matkustaminen

Lähde: Iltasanomat.fi

Näitä ohjeita noudattamalla on mahdollisuus säästää rahaa matkaa suunnitellessa. News.com.au on listannut matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden salaisuudet, joita he eivät mielellään jaa asiakkaiden kanssa.

Kaksi yhdensuuntaista matkaa saattaa tulla halvemmaksi. Sinun ei tarvitse järjestää meno- ja paluulentoja saman lentoyhtiön kautta. Itse asiassa saattaa tulla halvemmaksi ostaa lennot erikseen.

Poista evästeet tietokoneeltasi. Oletko etsinyt samoja lentoja useamman kerran ja huomannut hintojen mystisesti nousevan? Jotkut lentoyhtiöt syöttävät tietokoneelle ohjelmia, mitkä tarkkailevat asiakkaiden ostoskäyttäytymistä. Poista evästeet koneeltasi ja kokeile etsiä lentoja uudelleen.

Hotellihuoneiden hinnat ovat neuvoteltavissa. Hotellihuoneen hinnasta voi joissain tapauksissa neuvotella hotellihenkilökunnan kanssa. Varsinkin, jos olisi valmis majoittumaan heti ja huoneita on vielä vapaana. Hotelli ei tee rahaa tyhjillä huoneilla.

Osta liput yksitellen. Ryhmäalennukset saattavat joskus säästää paljon rahaa. Se ei kuitenkaan aina päde lentolippuihin. Etsi lentoja sekä yksitellen että ryhmänä, niin tiedät, kumpi vaihtoehto tulee halvemmaksi.

Lentoyhtiön työntekijöillä on paljon valtaa. Lentoyhtiön työntekijä voi rankaista ongelmallisesti käyttäytyvää matkustajaa usein eri tavoin. Käyttäytymällä asiallisesti ja ystävällisesti, saatat saada helpommin paikan seuraavalle lennolle, jos omasi on myöhässä tai peruutettu.

Ole ystävällinen hotellihenkilökunnalle
. Kannattaa käyttäytyä asiallisesti, sillä hotellin henkilökunnalla on valta päättää, mihin huoneeseen he sinut laittavat. Pahimmassa tapauksessa saatat saada huoneen hissin vierestä tai ikkunat vilkkaalle tielle osoittaen. Älä unohda, että heillä on myös valtaa heittää huonosti käyttäytyvät asiakkaat ulos hotellista.

Oleskelulupa muuttui

Oleskelulupalainsäädäntö muuttui 2


Turkishpress.com kirjoittaa 10.4.2014 aiheesta Oleskeluluvan kustannukset ja hakuprosessi muuttui. Alkuperäistekstiin pääset tästä linkistä

Turkey: Residency permit cost and paperwork reduced

Uusi laki on ollut voimassa jo pari vuotta mutta takaraja umpeutui 11.4.2014 ja uudet ohjeet tulevat nyt... Turkki-tyylistä :D
Vapaasti suomennettuna tuon tekstin voisi tiivistää näin:

Oleskeluluvan hinta on laskettu 206 TL:sta 50 TL:aan. Kaikki ne ulkomaalaiset jotka aikovat oleskella Turkissa pidempään kuin heidän viisuminsa on voimassa tai pidempään kuin 90 pv viisumivapausajan tarvitsevat oleskeluluvan. Ja kyseinen oleskelulupa mitätöityy jos sitä ei ole käyttänyt 6 kk sisällä myöntämisestä.

Oleskeluluvat jaetaan kuuteen kategoriaan:
- lyhytaikainen oleskelu
- perhesiteisiin liittyvä oleskelu
- ihmiskaupan uhrit
- opiskelijat
- humanitaarista apua tarvitsevat
- pitkäaikainen oleskelulupa, mm. yli 8 vuotta Turkissa asuneille.

Oleskelulupa muuttuu ulkoisesti oleskelulupakortiksi. Oleskelulupamuutoksen tarkoituksena on mm. tehostaa ja helpottaa oleskelulupahakemusprosessia.Expat Guiden teksti aiheeseen liittyen on paljon laajempi ja asiaa enemmän avaava. Tässä linkki

New Law on Foreigners an International ProtectionTällä hetkellä Turkin valtion asiasta kertovia sivuja päivitettiin, eikä sivuille päässyt. Tässä sinne kuitenkin linkki İkamet Tezkeresi için Gerekli Belgeler

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Passivaatimukset muuttuivat

Olettehan huomioineet uusimman muutoksen. Turkki vaatii että sinne matkustavillä täytyy olla passi voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Jos siis lähdet esimerkiksi 3 kk:si Turkkiin niin passisi tulee olla voimassa vielä 9 kk, jne. Mutuos on astunut voimaan tänään.

Täällä Suomen Ankaran Suurlähetystön sivuilla on vahvistus asiasta.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Turkki ja EU


Turkista ei tule koskaan EU:n jäsentä

Joulukuussa 1999 Turkin pääministeri Bülent Ecevit laskeutui Helsingin lentokentälle toivoa täynnä. Ecevit tuli Helsinkiin, koska kaupungissa järjestetyssä EU-huippukokouksessa Turkki hyväksyttiin viimeinkin – vuosikymmenten odotusten jälkeen – unionin jäsenyyttä hakevaksi maaksi.
Turkin haluttiin lähentyvän unionia taloudellisten etujen ohella myös siksi, että EU halusi levittää arvomaailmaansa ja ideologiaansa laajemmalle. Nato-maa nähtiin strategisesti tärkeänä siltavaltiona idän ja lännen välillä. Intohimoisella laajentumispolitiikalla haluttiin luoda vakautta unionin rajaseuduille.
"Jotkut ihmiset Euroopan unionissa ovat vakuuttuneita siitä, että jäseneksi pääsy kestää vuosia. Turkkilaisten dynaamisuus ja sitoutuminen saa kuitenkin aikaan sen, että jäsenyys tapahtuu nopeasti", Ecevit unelmoi 15 vuotta sitten Helsingissä.
Turkkilainen lehdistökin iloitsi.
"Ensimmäinen muslimikandidaatti Turkki on yrittänyt kaksi vuosisataa integroitua läntiseen sivilisaatioon, ja nyt maa on ottanut yrityksessään historiallisen askeleen", Hürriyet-lehti kirjoitti.
Tosiasiat olisi pitänyt tunnustaa jo silloin: Turkista ei tule koskaan EU:n jäsenmaata.
Ensimmäinen ilmiselvä syy on Turkin koko. Yli 74 miljoonalla turkkilaisella olisi lähes yhtä paljon päätösvaltaa unionin jäsenenä kuin Saksalla. Sellaiselle olisi vaikeaa saada tukea vanhojen jäsenmaiden kansalaisilta.
Toisen syyn EU-sopimattomuudelle on Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan osoittanut viime aikoina varsin selvästi esimerkiksi estämällä kansalaisilta pääsyn Twitteriin ja Youtubeen. Eurooppaan ei haluta enää yhtään uutta yksinvaltiasta.
Turkin kanssa käytävät jäsenyysneuvottelut ovat käytännössä jäissä. Jäsenyysneuvotteluiden sijasta kannattaisi keskittyä talousyhteistyön vahvistamiseen.
Neuvottelut eivät ole silti olleet turhia. Niiden avulla Turkki on muuttunut ja neuvottelupöydissä matka onkin kenties ollut määränpää.
Erdogan näyttää nyt romuttavan saavutukset, eikä Turkin asenne muutu lähitulevaisuudessa. Maata johtava, islamiin juureutuva AK-puolue, sai viikonlopun paikallisvaaleissa 46 prosentin kannatuksen. Se voi tarkoittaa, että Erdogan voi olla vallassa 2019 asti. Ecevitin unelman unionin jäsenyydestä voi julistaa kuolleeksi.
Petteri Tuohinen petteri.tuohinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja

Hese Alanyassa

Tässä MeNaiset -lehden artikkeeli aiheeseen liittyen

Matkailu | Uutiset

Turkin Alanyaan avattiin Hesburger

Matkaopas
alanya tori marianiemi
Alanyan torilla myytävät herkut saavat kilpailijan Hesburgerista.
Suomalainen Hesburger avasi Turkkiin ensimmäisen hampurilaisravintolansa.
Alanyan pääkadun varrelle on avattu suomalainen Hesburger-ravintola.
Muut ulkomailla sijaitsevat Hesburgerit löytyvät Virosta (34 Hesburger-ravintolaa), Latviasta (38), Liettuasta (37), Venäjältä (14), Saksasta (4) ja Ukrainasta (1).
Alanyan ravintolassa työskentelee 20 työntekijää. Ravintolan ruokalistalla on kaksi uutta turkkilaiseen makuun sovitettua hampurilaista: Köfte Hesburger ja Köfte-juustohampurilainen.

Alanyan Hesburger sijaitsee osoitteessa Şekerhane Mh. Atatürk Cd. Nr.5. Ravintola on avoinna joka päivä kello 11-23.