lauantai 25. tammikuuta 2014

Alanyassa olevia kirkkoja

Lähde: Alanya.tv,Aya Yorgi Church in CastleLähde: alanya.tv, Hıdrellez Church, kuvaaja: Hasim Yetkin

Turkkilaisen hääasun historiaa

Hääpäivä on monelle ihmiselle yksi elämän tärkeimmistä päivistä. Sen vuoksi ei ole ollenkaan yhdentekevää millaiseen asuun pukeutuneena lupauksensa antaa ja uuden elämän aloittaa. Tässä alla esitellään pieni osa Turkin hääpukuperinnettä. Näillä hääasuilla on ollut oleellinen seremoniallinen merkitys niin yksilöille kuin yhteisöillekin. Hääjuhla onkin usein koko yhteisöä koskettava seremonia jota juhlitaan yhdessä. Häitä juhlitaan koska halutaan kunnioittaa miehen ja naisen välistä laillista liittoa. Jo pienestä pitäen tytöt opetetaan haaveilemaan että jonain päivänä he ovat morsiamia, samoin kuin pojille opetetaan että heistä tulee isona sulhasia. Hääasuun ovat vaikuttaneet sekä ihmisten henkilökohtaiset mieltymykset että vanhat perinteet ja käsitykset, jopa salatut uskomuksetkin. Kun kaikki nämä yhdistettiin niin saatiin aikaan toinen toistaan hienompia koristeellisia luomuksia. Mm. ilo, onni, terveys ja tuottoisa elämä olivat niitä mitä pukujen koristusten uskottiin tuovan mukanaan niitä käyttäville pareille.
Pukujen kuvat: Sabiha Tansuğ Collection.Puvut ja kuvat:
Pukujen kuvat: Sabiha Tansuğ Collection.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Turkkilais-Skandinaavinen sanomalehti

Tanskassa julkaistaan turkinkielistä verkkolehteä. Sitä oli ilo lukea sillä siellä oli sekä Skandinavian asioita, myös Suomeen liittyviä uutisia, että Turkin elämään ja nykytilaan liittyviä uutisia ja muita asioita. Kirjoitettu kieli oli sillä tavoin hyvää että Googlen kääntäjää pystyi käyttämään apuna. En todellakaan ymmärtänyt artikkeleita lukemalla ihan tuosta vaan. jouduin käyttämään apuna kääntäjää. Lukeminenkin on kuitenkin oleellinen osa kielitaidon kehittämisessä, joten sinne vaan lukemaan vaikka et paljon ymmärtäisikään :)

zamaniskandinavya.dk

lauantai 11. tammikuuta 2014

Junalla pitkin Turkkia :)

Turkin junaliikenne on perinteikäs. Istanbulin Haydarpaşan asema on rakennu 1908 ja se on palvellut yli sadan vuoden ajan ihmisiä. Nyt Haydarpaşan asema on suljettuna Istanbulissa olevan liikennejärjestelyihin liittyvän suurrakennusurakan vuoksi. Maanalainen junatunneli salmen ali Euroopan puoleiseen osaan Turkkia avattiin loppuvuodesta 2013. Samalla rakennetaan mm uutta Pendik-nimistä asemakeskusta 25 km päähän Istanbulin keskustasta. Uuden aseman pitäisi avautua helmi- tai maaliskuussa 2014. Tuolloin myös luotijunat,  high-speed trains, YHT, Yüksek Hızlı Trenler palvelisivat matkustajia myös Istanbul - Ankara -välillä. Vuosi- pari myöhemmin luotijunat pystyisivät kulkemaan Istanbulin keskustaan saakka ja uutta Bosporinsalmen yhteystunnelia pitkin myös Euroopan puolelle. Tuossa vaiheessa junamatka Istanbulin keskustasta Ankaran keskustaan kestäisi arviolta noin 3 tuntia.

Tämän sivuston kautta löydät todella paljon kuvia, aikatauluja, reittejä ja lipunosto-ohjeita yms ajantasaista tietoa Turkin rautateihin ja junamatkustamiseen sekä bussimatkustamiseen liittyen.
A Beginner's Guide to Train travel in Turkey...tcdd
Ja tässä suora linkki Turkish Railways 
T.C. Devlet Demiryolları  TCDD:n sivuille tcdd.gov.tr
Sivuilla on valinta myös englannin kielelle 


Lyhyt luotijunan esittelyvideo Ankara -Eskisehir -väliltä

Vielä Wikipedian tietopaketti aiheesta
en.wikipedia.org

Moskeijoista

Tässä linkki englanninkieliseen Ottomaaniajan arkkitehtuurista ja moskeijoiden rakentamisesta kertovaan mielenkiintoiseen artikkeliin
The dome - symbol of power

Alanyan moskeijoita

Tässä muutamia kuvien kautta
Lähde: Alanya.tv, kuva Hasim Yetkin,
Özmüftüoğlu Mosque
Lähde: Alanya.tv, kuvaaja Hasim Yetkin, Kalen historiallisen moskeijan minareetti
Lähde: alanya.tv, kuvaaja HAsim Yetkin, Kalen historiallinen moskeija