keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Syyrian pakolaisista

Turkissa on Syyrialaispakolaisia 1/3 Suomen väestömäärästä. Ja arvellaan että pakolaisia tulee lisää noin 2 miljoonaa, jolloinka Turkissa olisi pelkästään syyrialaispakolaisia lähes Suomen asukasluvun verran. Hirveä tilanne sekä Turkille että syyrialaisille.

Tässä suora lainaus Yle.fi -sivuilta:
"
Ulkomaat |

Turkki kamppailee pakolaiskriisissä

Syyrian sisällissotaa on paennut Turkkiin arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä. Jo neljättä vuotta jatkuvan sodan yhä pitkittyessä myös pakolaisten tilanne vaikeutuu entisestään, varoittavat useat ihmisoikeusjärjestöt.

kaksi ihmistä jakaa yöllä keittoa kadulla asuville
Pieni vapaaehtoisten yhdistys Istanbulissa valmistaa ja jakaa öisin keittoa kadulla asuville. Kuva: Yle
Pieni tyttö puikkelehtii keskellä väenpaljoutta Beşiktaşin kaupunginosassa Istanbulissa. Hänellä on liian vähän vaatteita joulukuiseen koleaan säähän ja ne ovat likaisia. Tytön äiti istuu kadun laidalla pieni vauva sylissään ja edessään turkiksi kirjoitettu lappu: Olemme syyrialaisia, auttakaa meitä.
Surullinen näky on Istanbulissa nykyisin hyvin tavallinen, vilkkailla kaduilla ja aukioilla istuu syyrialaisperheitä kerjäämässä. Erityisesti ränsistyneillä alueilla ja kaupungin laitamilla heitä asustaa kurjissa olosuhteissa, hylätyissä rakennuksissa ja itse kyhätyissä asumuksissa.
Istanbulissa syyrialaispakolaisia on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn hiljattain julkaiseman raportin mukaan noin 330 000. Kukaan ei tarkalleen tiedä, kuinka paljon heitä Turkissa yhteensä oleskelee, mutta maan hallitus antoi hiljattain arvioksi 1,6 miljoonaa. Etelä-Turkissa lähellä Syyrian rajaa on paikkakuntia, joissa syyrialaiset ovat ylittäneet paikallisten lukumäärän.
– Turkissa on totaalinen pakolaiskriisi. Yli 1,5 miljoonasta pakolaisesta vain noin 200 000 asuu heille rakennetuilla pakolaisleireillä, loput joutuvat pärjäämään omin avuin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Turkin johtaja Murat Çekiç.

Ihmisoikeusjärjestöt varoittavat tilanteesta

Amnesty ja useat muut ihmisoikeusjärjestöt vaativat hiljattain järjestämässään tiedotustilaisuudessa valtiolta välittömästi toimia pakolaisten auttamiseksi. Turkista puuttuu tällä hetkellä keskitetty järjestelmä, joka takaisi pakolaisille oikeuden asumiseen, terveydenhuoltoon ja ravintoon.
Järjestöt varoittivat myös pakolaiskriisin tuomista lieveilmiöistä.
kerjäävä perhe
Perhe kerjää Leventin metroaseman lähellä Istanbulissa. Lapussa lukee turkiksi, että ovat syyrialaisia ja tarvitsevat apua, muuten eivät osaa turkkia. Kuva: Yle
– Emme ole vastakkain vain laajan pakolaisongelman kanssa vaan sen takia ovat lisääntyneet ongelmat kuten ihmiskauppa, prostituutio ja ihmissalakuljetus, sanoi tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Uğur Yıldırım kansainvälisestä Pakolaisten oikeudet –järjestöstä.
Hän halusi myös muistuttaa pakolaisuuden monista kasvoista. Vaikka kaduilla asuvat ihmiset ovat kipeimmin avun tarpeessa, ovat monet muut myös hankalassa asemassa ja esimerkiksi työllistymistä tulisi voida nopeuttaa.
– Keskittyminen kaduilla kerjääviin pakolaisiin antaa väärän kokonaiskuvan. Ongelmaa tulisi voida ratkoa myös siitä näkökulmasta, että Syyriasta on tullut Turkkiin paljon koulutettua ja osaavaa väkeä, jotka pitäisi nähdä voimavarana, Pakolaisten oikeudet –järjestön Yıldırım muistuttaa.

Kirurgia ei huolita hanttihommiin

Juuri voimavaraksi voi varmasti laskea 31-vuotiaan syyrialaisen kirurgin, Mohammad Darweeshin. Presidentti Bashar al-Assadin hallinto vangitsi nuoren lääkärin poliittisista syistä, häntä kidutettiin raa’asti vankilassa. Perhe myi kaiken omaisuutensa, jotta sai lahjottua Darweeshin ulos vankeudesta ja reilu kuukausi sitten hän pääsi pakenemaan Turkkiin.
Tällä hetkellä hän etsii epätoivoisesti töitä Istanbulissa.
– Olen valmis tekemään mitä tahansa työtä mutta minua ei huolita, koska olen lääkäri. Lääkärin töitä taas en voi tehdä, ennen kuin paperini rekisteröidään. En tiedä mitä tehdä, rahat loppuvat ja joudun kohta muuttamaan ulos, sanoo Darweesh, joka asuu ränsistyneessä asuntolassa lähes 200 muun syyrialaispakolaisen kanssa.
Darweesh ei ole Istanbulissa saanut mistään apua mutta ei sitä haluaisikaan, ainoastaan työtä. Mies on joka tapauksessa kiitollinen hänet vastaan ottaneelle Turkille ja ymmärtää pakolaistilanteen mahdottomuuden.
– Puhumme pian jo 2 miljoonasta pakolaisesta. Ei kukaan pysty sellaisesta määrästä tulijoita huolehtimaan, ei edes Euroopan unioni, ei Yhdysvallat, Darweesh sanoo.
Syyrian sisällissodan loppu ei näytä edes häämöttävän ja Turkin hallitus on varoittanut uuden pakolaistulvan mahdollisuudesta. Jos maltillinen oppositio menettää Turkkia lähellä sijaitsevan Aleppon kaupungin hallinnan, voi Turkkiin pyrkiä jopa kaksi miljoonaa syyrialaista lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.