keskiviikko 24. joulukuuta 2014

arkeologinen löytö Länsi-Turkissa

 Helsingin Sanomat kirjoitti uudesta arkeologisesta löydöstä näin:

1,2 miljoonaa vuotta vanha kivityökalu löytyi Turkista

Tiede

Tutkijat ovat löytäneet vanhimman koskaan Turkista löydetyn kivityökalun. Länsi-Turkissa tehty löytö paljastaa, että ihminen saapui Aasian kautta Eurooppaan paljon aikaisemmin kuin tähän asti on uskottu, noin 1,2 miljoonaa vuotta sitten. Asiasta kertoo ScienceDaily.
Quaternary Science Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Turkista löytynyt kvartsiitti-iskos antaa tutkijoille mahdollisuuden ymmärtää, miten ja milloin ihminen levittäytyi Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan. Kvartsi-iskos on kivikautisten kvartsiesineiden valmistuksesta syntynyt kvartsin palanen tai sirpale. Kvartsi-iskoksia irtoaa kvartsista, kun sitä muotoillaan esineeksi iskemällä toisella kivellä.
Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti tarkkoja menetelmiä selvittääkseen esineen tarkan iän. Tutkijat uskovat, että löydön avulla voidaan myös selvittää ihmisten leviämisreitti Eurooppaan.
Professori Danielle Schreve Lontoon yliopistosta arvioi, että löytö on erittäin jännittävä.
"Olin tutkinut kerrostumia joen mutkassa ja silmiini osui punertava kivi. Kun käänsin sen tarkastellakseni sitä paremmin, piirteet ihmisen muokkaamasta esineestä olivat heti ilmeisiä."
Tutkijoiden mukaan löytö tuo valaistusta varhaisten esi-isiemme elämästä ja käyttäytymisestä. Tähän saakka vanhimpien Turkissa tehtyjen arkeologisten löytöjen ikää ei ole voitu määritellä yhtä tarkasti.

Lähde: Helsingin Sanomat hs.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.