perjantai 31. lokakuuta 2014

Turkin Presidentin linna

Lähde: yle.fi

Ulkomaat |

Turkin presidentti rakennutti itselleen huikean palatsin – video

Turkin uusi presidentinlinna päihittää koollaan reippaasti niin Buckinghamin kuin Elyseen palatsit, sen rakentaminen maksoi ainakin 250 miljoonaa euroa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vastustajien mielestä palatsi kuvastaa rakennuttajansa suuruudenhulluutta.

Video: Turkin presidentin palatsi.
01:00
Video: TRT
Turkin presidentti Erdoğan on ottanut käyttöönsä uuden presidentinlinnan, tai pikemminkin palatsin. Rakennuksen nimi on Ak Saray, eli Valkea palatsi, ja se sijaitsee pääkaupunki Ankaran laitamilla.
Valtava rakennus on pinta-alaltaan noin 40 000 neliömetriä, huoneita siellä on tuhat kappaletta. Huonekorkeus on parhaimmillaan viisi metriä, useita huoneista on mahdotonta salakuunnella. Palatsiin johtaa tunneleita ja sen kerrotaan kestävän vaikka raketti-iskun.
Hintaa palatsille on turkkilaismedioissa kerrottu tulleen yli 700 miljoonaa liiraa eli noin 250 miljoonaa euroa – jotkut arvioivat hinnan jopa kaksi kertaa suuremmaksi.
Presidentti Erdoğanin kannattajien mielestä hän sai arvonsa mukaisen edustusrakennuksen. Hänen vastustajansa palatsi on raivostuttanut, heidän mielestään se on merkki Erdoğanin yhä kasvavasta suuruudenhulluudesta.

Luvaton rakennus

Palatsi kuumensi tunteita jo kuukausia ennen avajaisiaan, sillä sen lupa-asiat eivät ole kunnossa. Paikallinen oikeus yritti pysäyttää koko hankkeen, koska rakennus sijaitsee suojellulla, historiallisella metsäalueella.
Oikeuden päätöksestä huolimatta alueelta kaadettiin metsää noin 900 hehtaaria palatsin tieltä.
– Jos heidän voimavaransa riittävät, purkakoot. Tulen avaamaan palatsin, muuttamaan sinne ja tekemään työni, vakuutti tuolloin vielä pääministerinä toiminut Erdoğan keväällä, vastauksena opposition arvostelulle.
Palatsin nimelle on myös irvailtu, turkiksi ’ak’ tarkoittaa sekä valkoista että puhdasta. Arvostelijoiden mukaan Erdoğanin ja hänen AK-puolueensa toiminta on ollut kaikkea muuta kuin puhtaan valkeaa, sillä hänen hallintoaan ovat vaivanneet raskaat korruptiosyytökset. Oikeussyytteet ovat rauenneet sen jälkeen, kun hallitus on puhdistanut oikeuslaitosta ja poliisia rankalla kädellä.

Kuin sulttaanin palatsi

Erdoğanin vastustajia ärsyttää myös se, että kaikille presidenteille ennen häntä on kelvannut Çankaya-niminen kartano, jonka rakennutti aikanaan Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan uudessa palatsissa 29. lokakuuta 2014.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan uudessa palatsissa 29. lokakuuta 2014. Kuva: Kayhan Ozer / EPA
Uudella palatsillaan Erdoğan haluaa kuvaannollisestikin jättää taakseen tasavallan yli 90-vuotisen perinnön. Sen sijaan hän haluaa palata tasavaltaa edeltäneeseen osmanien valtakunnan aikaan, sulttaanin palatseineen kaikkineen, arvostelijat sanovat.
Turkki on silti edelleen tasavalta, jossa presidentillä on perustuslain mukaan lähinnä keulakuvan rooli. Erdoğan on ensimmäisinä presidenttikuukausinaan kuitenkin muuttanut asemaansa käytännössä: Hän näyttää hallitsevan maata yhä samaan tapaan, kuin aiemmin yli vuosikymmenen ajan ollessaan pääministerinä. Uusi pääministeri Ahmet Davutoğlu on jäänyt paljolti hänen varjoonsa.
Myös nyt avattu Ak Saray -palatsi kuvastaa käytännössäkin uutta, presidenttivetoista hallintomallia, muistuttaa eräs Turkin politiikan tutkija. Rakennukseen kun on varattu työtilat myös ministereille, jotka Erdoğan presidenttinäkin haluaa pitää lähellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.