keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Turkin ikuiset tulet

Antalyasta 90 km länteen löytyy keskellä metsää, mutta lähellä merta sijaitseva Olympoksen antiikkikaupunki. Siellä Olympos-vuoren huipulla, keskellä metsää palavat Chimera-tulet. NImi tulee mytologian Chimera-otuksesta, naispuolisesta, tulta syöksevästä otuksesta. Tuolla vuorella on jo kymmeniä tuhansia vuosia kallionkoloissa palaneet tulet kiinnostaneet myös tutkijoita. Sanotaan myös että Olympialaisten suihtuperinne on peräisin tuolta Turkin alueelta, eikä Kreikasta. Tässä tutkijoiden uusia ajatuksia tulien taustasta. Itse tunnen lähipiiristä erään naisen jonka nimi on Kimaira, ja tiedän että hänen nimensä taustalla on ollut ko mytologia. ei kuitenkaan ole mieltä ylentävää saada tietää kantavansa nimeä joka viittaa "sekasikiöön", tavallaan pahaan ja paholaiseen. Mutta vaikka olen tuon asian tiennyt jo 40 vuotta, niin siitä huolimatta en ole tiennyt että paikka liittyy Turkkiin ja että siihen nimeen liittyy myös tulet. Kunhan käyn seuraavan kerran Suomessa niin kerron hänelle tästä, hän nimittäin tuskin lukee näitä palstoja.


Lähde: Hs.fi (Jani Kaaro)

Tutkijat selvittivät Turkin ikuisen tulen salaisuuden

Tiede
Jyri Leskinen
Yanartasin liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus.
Yanartasin liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus.
Yanartasin ikuisen tulen alkuperä on mietityttänyt tutkijoita vuosikymmeniä. Nyt italialais-romanialainen ryhmä on vihdoin saattanut ratkaista arvoituksen.
Etelä-Turkissa, ei kovin kaukana Antalyan lomakaupungista, on vuoristoinen alue, jossa palaa useita koskaan sammumattomia liekkejä. Liekit nousevat suoraan kivestä, mihin viittaa myös paikan turkinkielinen nimi Yanartas, liekehtivä kivi.
Liekit ovat palaneet yhtäjaksoisesti yli 2 500 vuotta, ja niiden uskotaan inspiroineen Homeroksen Khimairan, Iliasissa kuvatun tulta syöksevän leijonan ja vuohen sekasikiön. Alue on suosittu turistikohde, ja siellä vieraillaan usein öisin, jolloin liekit erottuvat paremmin.
Liekkien polttoaineena toimii maan alta nouseva metaani, mutta metaanin synty on ollut tieteellinen arvoitus. Yanartasin liekkejä ylläpitävä metaani on nimittäin abioottista, eli se ei ole syntynyt biologisista prosesseista. Metaania voi kyllä syntyä abioottisestikin, mutta siihen tarvitaan paljon korkeampia lämpötiloja kuin Yanartasissa. Miten Yanartasin metaani siis on syntynyt?
Italialaisen geofyysikon, Giuseppe Etiopen, johtamassa tutkimuksessa osoitetaan, että metaania voi syntyä abioottisesti paljon matalammissakin lämpötiloissa kuin tähän asti on oletettu – jos maaperässä on harvinaista metallia nimeltä rutenium. Rutenium toimii katalyyttina, jonka ansiosta metaania voi syntyä jo alle sadassa celsiusasteessa. Ruteniumia on runsaasti Yanartasin alla olevissa magmakivissä.
Tutkijoiden mukaan löytö tarkoittaa, että samanlaisia abioottisia metaanin lähteitä voi löytyä muualtakin maailmasta.
Tutkimuksen julkaisi Geofluids, ja siitä kertoi ensimmäisenä New Scientist.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.