tiistai 16. syyskuuta 2014

Suolakuorista kalaa

Vajaat pari viikkoa sitten juhlimme erään tuttavan synttäreitäja tuolloin saimme ahaa-elämyksen. Olimme kuulleet suolakuorisesta kalasta, mutta emme olleet maistaneet sitä ja huhujen mukaan se oli herkullista. Päätimme tutustua lähemmin tuohon uuteen tuttavuuteen.

Kalaa saadaksemme meidän piti tehdä pöytävaraus edellisenä päivänä. Omistaja kertoi että hän hakee henkilöluvun mukaisesti kalahallista sopivan kokoisen ja tarkoitukseen sopivan kalan.


kala oli suolakuorrutteen saatuaan ollut uunissa kolme tuntia. Pöytään se tuotiin astiassa jossa suolakuoren ympärille oli aseteltu pieniä suolakekoja jotka paloivat luoden eksoottista tunnelmaa.

Moni kävi katselemassa että mikä kasa sieltä tuli ja miksi se palaa...Kalan "kesyttämisen" ensimmäisessä vaiheessa tarvittiin vasaraa ja puukkoa.Onneksi tuon suolakuoren aukaisijana oli mies joka tietää mitä tekee, jolle aukaisi ei ollut ensimmäinen eikä toinenkaan. aika kovaa hän näytti naputtelevan ennen kuin suolakuori murtui. Ja kun se murtui niin murtui siististi.


Kuoren aukaisussa oli parhaimmillaan kaksi miestä, puukko ja vasara. Kuuma höyry tulvahteli kuoren auetessa ja sai miehetkin varomaan nahkaansa.alta kuoriutui höyryävän kuuma, ihanalle tuoksuva kala. Ensimmäinen toiveemme tuossa kohden oli että toivottavasti miehet myös ruotivat kalan eli ettei meidän tarvitse kaivella ruotoja pois. Ja toiveemme kuultiin.
Tässä vielä lähikuva reilun kilon painoisesta kalastamme. Nimenkin kuulin mutta en todellakaan muista sitä enää. se ei ollut mitään sellaista jonka olisin tuntenut ennestään, joten se meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.
Tässä kalan ruotija kuumassa puuhassaan. Tämän jälkeen ei jäänyt meille muuta tehtävää kuin syödä ja nauttia. Kala oli maustettu suomalaiseen makuumme sopivasti. sen seurana oli vihanneksia ja uuniperunoita, leipää ja salaattia. Nam. Eri kaloista tulee huomattavastikin eri makuinen lopputulos. Suosittelen maistamaan jos et ole ennen kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.