perjantai 15. elokuuta 2014

Oleskelulupa-asiaa

Tämänkertainen käynti Alanyan pääpoliisiasemalla oli aikaisempaa paljon mukavampi. Odotustilassa ei ollut kaaosta, ei ruuhkaa eikä kiljuvia ihmisiä. Odotustila oli siirretty toiseen kerrokseen ja siellä tuli vastaan puolityhjä, hiljainen ja ilmastoinnilla lähes kylmäksi saatu huone, jossa ihmiset istuivat ja odottivat rauhassa penkeillään... paitsi ne turkkilaiset jotka ovat oppineet aina etuilemaan ja marssivat palvelutiskille vaatien palvelua heti, jonotusnumerostaan huolimatta. No, jonotusnumero jonka sain oli 75 ja numerotaululla oli numero 60. Kun palvelutiskillä olleet turkkilaiset ja venäläiset poistuivat niin numeroautomaatti alkoi soida. Huoneessa oli ihmisiä, mutta noita viittätoista tuossa välissä ei ollut, vaan ilmeisesti he olivat juuri ne jotka olivat etuilleet.

Oleskelulupa myönnettäessä annetaan nykyään laminoitu pieni henkilökortti, joka maksaa 50 TL. Sen lisäksi menee poliisiasemalle maksua 184,00 TL ja 320,70 TL. Näiden lisäksi vaaditaan sairausvakuutus joka maksaa halvimmillaan 1058 TL (oleskelulupaa varten) minun ikäiseltäni naiselta. Vakuutuksen hinta on ikään sidottu. Ja pitää olla tiliote todisteeksi siitä että omalla nimellä varustetulla turkkilaisella pankkitilillä on talletusta 500 dollaria per oleskelukuukausi. Valokuvia tarvitaan 2 kpl ja tietysti osoite pitää olla eli kirjallinen vuokrasopimus ja todistus maksetusta ensimmäisestä vuokrasta. Aiemmin vuokrasopimuksen piti olla notaarin vahvistama mutta nyt ei sitä vaadittu. Jos on omistusasunto ja käyttää sitä niin pitää pystyä esittämään TAPU. Ja jos on vuokrasopimus sellaiseen taloon tai alueelle jossa poliisit tietävät ettei ole TAPUja annettu omistajille, niin TAPUsta pitää saada kopio ja jos ei sitä saa niin pitää olla kaksi turkkilaista luotettavaa perhettä jotka takaavat kyseisen oleskeluluvan hakijan oleskeluluvan ajaksi.

Tuttavalleni Katherinelle kävi näin 2 pv sitten. Oleskelulupaa ei annettu ja kun hän selvitti miksi ei niin syyksi paljastui tuo että hän oli vuokralla asunnossa jonka omistajalle ei oletettavasti ole annettu TAPUa asunnon oston yhteydessä. Tällöin hänen oli kirjattava hakemukseen takaajaperheet, joiden piti olla läsnä henkilökohtaisesti, ja asiasta tehtiin kirjallinen selvitys. Sen mukaan Katherine asuu nyt toisen takaajan kotona vaikka asuukin vuokra-asunnossa. vielä ei ole varmuutta siitä hyväksyykö Antalyan poliisi järjestelyn. jos ei hyväksy niin Katherine joutuu 9 täällä vietetyn vuoden jälkeen palaamaan Britanniaan...

Kun kysyimme aiemmin samaa asiaa oleskelulupa-asioita hoitavilta toimistoilta, niin sieltä sanottiin että maksu on 1600 TL per henkilö plus vakuutus plus pankkitalletus omalla tilillä, ja oleskelulupaa haetaan vuodeksi. Nyt kun lasken suoraan asioita hoitavalta poliisiasemalta saamani em maksut yhteen (50+184+320) niin saan summaksi ihan jotain muuta kuin mitä toimisto pyysi. Toimiston oma tuotto olisi ollut todella hyvä, ja he tekevät niitä useita päivässä. Kannattaa siis mennä suoraan poliisiasemalle ja kysyä sieltä ja hoitaa asiat suoraan sinne. Siellä puhutaan myös englantia ja lomakkeessakin on englanti turkinkielen rinnalla.

netissä sanotaan että ensimmäistä oleskelulupaa pitää hakea oman asuinmaan Turkin suurlähetystöstä ja että sen odottaminen kestää 3 kk. No, ainakin vielä suostuivat hoitamaan asian täällä, sillä minulle haetaan oleskelulupaa nyt ensimmäistä kertaa. Ja riittää että hain sitä ennen turistiviisumini päättymistä. Lappuihin virkailija kirjoitti jo tämän päivän päivämäärän vaikka en vielä niitä jättänyt vaan otin mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.