maanantai 30. kesäkuuta 2014

Turkin tilanne turistin näkökulmasta

Täällä Alanyassa Turkista uutisoidut levottomuudet eivät näy millään tavoin ainakaan turistin ja täällä asuvan ulkomaalaisen näkökulmasta. Olen ollut täällä nyt kuukauden ja koko tämä aika on ollut rauhallista niin Alanyassa kuin lähikapungeissakin. Vaikka Turkissa kaukana idässä ja pääkaupungeissa on levottomuuksia,  niin tärkeintä elinkeinoaan eli turismia nämäkään ihmiset eivät tuhoa. Turistikohteissa arki kulkee niin kuin ennenkin. Ihmiset tekevät palvelutyötään ja myyjät myyvät tuotteitaan. Peruskansalaiset käyvät töissä ja lapset kouluissa... paitsi että juuri nyt on täälläkin lapsilla kouluista kesäloma.

Rannalla näkyy paljon eurooppalaisia ja venäläisiä. Kesäkuussa suomalaisia oli hiukan aiempaa vähemmän mutta nyt on taas isompiakin ryhmiä. Tuttu hotellin omistajan poika sanoi toissailtana että 50 huonetta eli 100 suomalaista tuli juuri... Myös ruotsalaisia ja norjalaisia näkyy paljon.

Alanyan kauppiaat ovat nostaneet hintoja kun euron kurssi on parantunut. Paikka paikoin hinnan nostot ovat hurjiakin ja tinkimistä kannattaa käyttää. ainoastaan ruoka on sellainen jonka hinnasta ei voi tinkiä. Myös turkkilaisillekin tarkoitetut ns kivijalkakaupat, joissa hinnat ovat näkyvillä, ovat sellaisia joissa tinkiminen ei ole mahdollista. Jos asioit turistikaupassa ja turkkilaisille suunnatussa kaupassa niin parhaimmillaan maksat turistikaupassa kymmenkertaisen hinnan samasta tuotteesta kuin minkä saisit turkkilaisillekin tarkoitetusta kaupasta. Jos haluat antaa kauppiaille paljon rahaa niin he kättelevät sinua seuraavallakin tapaamisella erittäin innokkaasti. Jos taas haluat nauttia ostosten tekemisestä paikalliseen normaalihintaan niin sekin on mahdollista kun valitset hyvin sen kaupan jossa asioit.

merivesi on nyt lämmintä, lähes kylpyveden lämpöistä ja meressä olosta on helppo nauttia. Vielä viime viikollakin useina päivinä oli niin isoja aaltoja että rannalla oli punaiset liput ja vain uimarit uskaltautuivat leikkimään aaltojen sekaan. Eilen meri oli lähes tyyni ja suorastaan kaipasin pientä aallokkoa. Ei silti, tyynessäkin meressä on omat ilonsa. Rannalla on juuri pahimpaan aurinkoaikaan eli 12-16 valtavasti turisteja, ja suurin osa heistä polttaa ihonsa suojavoiteista huolimatta. aurinkoa kannattaa ottaa joko ennen kello 12 tai kello 16:n jälkeen. Tuolloin aurinko edelleen ruskettaa mutta polttava vaikutus on pienempi.

Jalkapallon MM-kisoja on voinut seurata live-lähetyksinä monissa ravintoloissa joko isolta tv-ruudulta tai screeniltä. Ja innokkaita seuraajia on ollut. Välillä on ihan mielenkiintoista seurata myös jalkapallon katsojia. Toisinaan ei voi kuin hymyillä heidän reaktioilleen ja voimakkaalle innolleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.