maanantai 16. kesäkuuta 2014

Konaklista kuvakertomus

Konaklista kuvia ja sanoja

 ison ohitustien vieressä Konaklin keskustan kohdalla on mm tällainen kellopylväs, suihkulähteitä ja pieni puistikko joka on nimetty Konaklin kaupungin puistoksi. Puistoa näkyy tuossa takana. Vasemmalla ohitustie ja sen takana isot all-inclusive -hotellit sekä meri. Oikealla Konaklin keskusta ja sen takana vuoristo.
 kellopylvään lähistöllä on hevospatsaat. Niiden taakse tulee kävelykadut ja Konaklin keskustan tärkein shoppailualue turisteja ajatellen.
 Hevospatsaiden vasemmalla puolella mm ottomaaniajan tyylisiä lamppuja, vesipiippuja, keramiikkaa, turkkilaisia perinnemakeisia ja vaikka mitä muuta pientä kivaa.
 Laukkuja ja kenkiä on monessa paikkaa. Pääosin valikoimat ovat samat mutta aina välillä jossain kaupassa näkyy jokin erityinen yksityiskohta / valinta jota muilla ei ole. Hinnat ovat usein pärstäkertoimen mukaan eli jos näytät rikkaalta niin sinulta vaaditaan enemmän hintaa ostoksistasi. Tarvitsin rantakassin ja sen ostaminen kesti viikon. Vasta sitten löysin kauppiaan joka taistelematta antoi haluamani laukun haluamaani hintaan. Nykyään en jaksa edes tinkiä. Jos hinta ei miellytä niin yksinkertaisesti vaan sanon sen ääneen ja kävelen pois.


Auringonpaisteessa kuvaaminen oli sikäli haastavaa etten nähnyt mitä kameran näytöllä on, se kun näytti vaan pimeähköltä. Tämänkin suihkulähteen kanssa olisin tehnyt toisen kuvakulman valinnan jos olisin nähnyt mitä kuvaan jää. joka tapauksessa nämä pari vierekkäin olevaa isoa suihkulähteen tapaista olivat kivan näköisiä luonnossa nähtynä.Matkalaukkujen suhteen kehitystä on tapahtunut täälläkin. Nyt on kovista, kevyistä ja nelipyöräisistä laukuista vaikka minkä näköisiä ja mallisia. Tässä kuvassa on kokonaisuudesta vaan pieni osa. Nuo lapsille suunnatut pingviinit olivat hellyttäviä :DKellopylväälle päin eli vähän niin kuin taakse päin katsottuna. Useimmat bussikuskit jättävät matkustajat tuonne kellopylvään lähistölle. periaatteessa pysäkkejä on jossain ja useimmissa paikoissa ei. Kuljettajat siis jättävät ihmisiä ihan mihin sattuu. Jos sanot että haluat jäädä tuon ja tuon hotellin kohdalla niin useimmat jättävät ihmisiä bussista ulos vaikka 100 metrin välein pysähtyen.
 Konaklin keskustan isoin moskeija päiväaikaan kuvattuna. Se aiemmin nettiin laitettu vihreä iltavalaistuskuva on tästä samasta moskeijasta. sisälle en ole voinut mennä kun en ole muistanut ottaa kaupungille lähtiessä mukaani huivia enkä ole sitä varten viitsinyt ostaa uuttakaan. Kyllä se vielä joskus muistuu mieleen.
kun olen kävellyt basaarin läpi niin joko soitan hotellin kuljetuspalvelun paikalle tai kävelen ylämäkeen seuraavat pari kilometria. Tänään kävelin hotellille siksi kun halusin valokuvia. Ilman lämpötila oli noin 32-35 astetta ja tiesin että noinkin pienen ylämäkikävelyn jälkeen olen väsynyt.

Joudun lisäämään kuvat osissa, sillä Bloggeri ei jostain syystä suostunut lataamaan tämän enempiä kuvia kerrallaan.... ja kuvia on kokonaisuudessaan 68 jos laitan kaikki... tulee siis muutama "uudelleenpäivitys". Eräs pikkukauppa + asuintalo matkan alkupäästä, Konaklin keskustasta ihan tien viereltä.
Tässä maanviljelijöiden pikkuisia kuorma-autoja. Toinen parkkeerattuna tien viereen, tavallaan ajokaistalle. se on ollut siinä joka päivä myymässä vesimelonia, hunajamelonia, jotain muutakin melonia ja mm tomaatteja. tuo toisen kuorma-auton kuljettaja asioi tässä "auto-marketissa" ja parkkeerasi samalla keskelle ajoväylää ostostensa ajaksi. se on täällä tapana eikä se tunnu haittaavan ketään muuta kuin takana jonottavaa.


Naistenvaatevalikoimaa vaateliikkeessä jossa enimmäkseen asioivat paikalliset naiset. Toki tuolla on noita salvareita, siis löysiä ja vilpoisia pussihousuja joita joku kerta vielä käyn tutkimassa tarkemmin. Tuolta löytyy myös täyspitkiä hameita niille jotka niitä kaipaavat. Myös täyspitkiä turkkilaistyylisiä takkeja, huiveja jne.
Kauppa on kiinni kun on pyhäpäivä ja tavarat ovat silti ulkona. Täällä niihin ei koske kukaan. Paikalliset antavat niiden olla täysin rauhassa. Vain turistit tai muualta kaukaa tulleet hieman "vinksahtaneet" varastelevat tai tuhoavat toisten omaisuutta. peruskonaklilainen ei sitä tee.
Kun olin kävellyt sen edellisen kuvaamani tienpätkän niin seuraavaksi on vuorossa tämä...


 Turkkilaiset rakastavat muovisia ja kankaisia tekokukkia. Näitä ihmisen korkuisia kukka-asetelmia arvostetaan enemmän kuin jaksan edes käsittää. Paljon mieluummin ottaisin oikeita kukkia. Tuo kuva on erään kylpyhuonetarvikkeita myyvän liikkeen ikkunasta.
Tämän talon ulkopinta on päällystetty pienillä mosaiikkilaatoilla. Pinta on hieno sekä läheltä että kaukaa katsottuna mutta on siinä ollut työ!

 Kaupunkiosuus alkaa väistyä ja maaseutumainen osuus alkaa. Tienpientareet rehottavat heinän ja erilaisten kasvien sekä roskien kirjoa. Monin paikoin on tuollaisia käsin valettuja ja koottuja muurattuja kiviaitoja. Paikka paikoin ne ovat pinta-alallisesti tosi isoja.
Ja tieno jatkuu tuonne vasemmalle, siinä on seuraava etappi. Jos oikein tarkasti katsoo niin siellä vuorenrinteessä siintää Terrace residences hotelli... matkaa on vielä ja nyt vasta alkaa pahin nousu.
 seuraava tienpätkä...
ja taivalta taaksepäin katsoessa näyttää nyt tältä. mikä tuon valkoisen auton merkki on? Meillä Suomessa ei käsittääkseni ole tuollaisia...

Seuraavalla tieosuudella nousu on aiempaa paljon suurempaa, varsinainen jalkakäytävä loppuu, kävelypientareet on, ja tienvarsikasvustot rehottavat entistä enemmän.

Tien vieressä on roskienjättöpaikka, komposti ja kasvimaa josta törröttää tukikeppejä. Yritin painaa mieleeni mitä kasveja siellä oli, jos oikein tunnistin, mutta kun en enää muista. Ei tule yhtään mitään mieleen.

Ko talon jälkeen seuraavalla pihalla ja tienreunalla kasvoi paprikapensaita tai chilipensaita.


kohde on jossain tuolla mäen takana, jossain. Tässä vaiheessa ajattelin taas olevani vähän hölmö kun kävelen tuolla ja hikoilen kuin saunassa. alkoi tehdä mieli juotavaa mutta sitähän ei ollut mukana. joten ei kun marssia mäkeä ylös. Vähän tarkempi kuva äskeisestä kohdin, kohti määränpäätä.
Ja tien oikealla puolella kasvihuoneiden ja peltojen sekä kerrostalojen keskellä yksi pienistä moskeijoista.


Samasta paikasta taaksepäin katsoen. Tuolla kaukana siintää meri :))  eikä se oikeastaan ole edes kaukana mutta täältä katsoen näyttää siltä.

Kasvihuoneiden edestä itään yksi sivutie. Tien päässä näkyi tosi jyrkkä nousu seuraavalle tielle, mutta se ei näy kuvassa. Vasemmalla jkasvihuoneet ja moskeija.

tämä kuvien lisäämisen edestakainen veivaaminen on epämiellyttävää. Bloggeri lataa, ei lataa, lataa... ja olen sulkenut ohjelmaa ja siivonnut konetta välillä yms mutta ei taaskaan hyväksynyt lisää latauksia...

Tien vierellä sijaitsevan kasvihuoneyrittäjän Dodge-kuormuri, joidenkin vuosikymmenten takainen.
Näkymää taipaleelle taaksepäin, rinnettä alas. Viereisessä kasvihuoneessa kasvatettiin juuri nyt kurkkuja.
Heti kasvihuoneiden jälkeen on kahta puolen tietä marmorilaattavarastoja. Uusia rakenteilla olevia kerrostaloja on joka puolella, ja paljon. Niistä myydään huoneistoja sekä turisteille että paikallisille. Konaklikin laajenee kovaa vauhtia, niin kuin Alanyakin.jonkin verran eteenpäin käveltyä tuli taas otettua kuvaa taaksepäin, rinnettä alas.Ja samasta paikkaa mutta enemmän zoomattu kohti merta.


Paikallinen ei-niin-köyhän perheen omakotitalo. Tiilestä ja betonista tehty laatikon mallinen. Tämä näytti olevan kaksikerroksinen ja kolmantena tuo kattokerros joka on usein myös aktiivikäytössä.

Seuraava osuus kävelytaivalta
kävelyosuudella tuli vastaan mm saha jonka pihalla näkyi sekä upeita tukkipuita että kyllästettyä puutavaraa ja kaikkea siltä väliltä. ja ne kaikki paikalliseen tyyliin taivasalla.Niitä harvoja paikallisia jotka tulivat vastaan tuolla vuoren rinteessä. isä ja poika ensin ja sitten pari naista pienine lapsineen. Yleensä vain lapset katsovat kohti, jos uskaltavat, ja aikuiset kääntävät päänsä poispäin. Ja minulla oli ylläni tuosta +35 asteesta huolimatta pitkälahkeiset farkut ja T-paita. silti monet naiset ajattelevat minun olevan häpeällisen vähäpukeinen. Heillä itsellään on paita ja pitkä hame sekä niiden päällä nilkkoihin asti ulottuva pitkähihainen takki sekä tietysti huivi.


Tässä kohden voin jo nähdä määränpääni eli hotellin viisto katto häämöttää tuolla keskellä kauimpana. tiessä on vielä monta mutkaa ennen perille pääsyä.


Tieltä talojen välistä oikealle eli vuoristoon päin kuvattua. Tuolla takana laskeutuu laakso huomattavasti tätä tietä alemmas.

Tien vierellä pieni yksikerroksinen omakotitalo. Pihalla istuskellut nuori nainen meni kiireesti sisälle kun näki minun tulevan taloa kohti. kävelin nimittäin tien piennarta tuosta talon edestä. En kuitenkaan halunnut järkyttää heitä enempää ottamalla valokuvaa niin että he näkevät.


kuva ei tee oikeutta tuolle kippuraiselle männylle joka oli ottanut paikkansa tien reunasta. Männyn jälkeen rinne laskee jyrkästi alas, kymmeniä metrejä.

Kylämoskeijan pihaa ja rakennuksia.


Turkkilaiset roskaavat ympäristöään hävettävän paljon. useilla heistä ei ole minkäänlaista siisteysmoraalia ympäristönsä suhteen. Jätteitä on luonnossa valtavan paljon ja monissa paikoissa.
Kaupunki tiedottaa asukkailleen noiden puhelin- ja sähköpylväissä olevien kaiuttimien kautta. Siellä naisääni toistelee asioita harva se päivä. itse en saa mitään selvää kuulutuksista. Ja yleensä nimenomaan naisten puheesta on vaikea saada selvää. He eivät kykene ymmärtämään mitä on selkeä puhuminen yms. Yleensa naisten tietotaso ja koulutustaso on täällä heikko. Taisin mainita aiemminkin että vasta julkaistun laajahkon tutkimuksen mukaan nuorten tietämys täällä Turkissa oli matalampaa kuin missään Euroopan maassa. Ja kun siihen lisätään vielä se että naiset eivät aina käy edes peruskoulua tai käy sitä loppuun, niin kyllähän se jälkensä jättää. Onneksi poikkeuksiakin on.

Välillä taas näkymää vasemmalle eli kohti merta ja monien, monien kasvihuoneiden yli.
Aivan hotellin lähistöllä on pieni paikallinen kyläkauppa. Kauppias ja hänen poikansa ovat ystävällisiä ja palvelevat mielellään. Valikoima on riittävä vaikka kauppa on tosi pieni, kioskimainen. ja ne hinnat! Hinnat ovat aitoja turkkilaisia hintoja ja ne ovat hyllyjen reunoissa nähtävillä :))

Tässä marketissa 5 litran vesipullo maksaa puolet siitä mitä hotellin marketissa litran vesipullo. Eilen ostin tästä merketista kassillisen ruokatavaraa samalla hintaa kuin hotellilta kaksi litran vesipulloa.
Tässä marketti vielä ulkoa kuvattuna.


Kauppaa vastapäätä oleva omakotitalo. Omakotitalon takana rinne laskee useita kymmeniä metrejä alas kasvihuoneiden täyttämään laaksoon. heillä on hieno meripanoraamanäkymä.Viimeiset sadat metrin hotellille...
Tästä betonitasanteesta puhuin aiemmin... tänään tajusin että se on erään omakotitalon katto. Talo on tuolla "piilossa". Tuosta näkee hyvin paikallisen kattorakentamisen. se on tasainen ja käsittelemätön betonilaatta josta saattaa törröttää ties mitä harjateräksiä. Täällä sataa talviaikaan paljon joten kuivina nuo talot eivät pysy. Ja vaikka olisi pieni talo niin lautasantenni pitää olla... mm jalkapallon takia. Turkkilaiset on fanaattisia jalkapallon katsojia.Hotellin ja omakotitalon rinteen välistä näkymää hotellin taakse eli vuoristoon päin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.