keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Häät Turkissa osa 1

Tässä tätä hääasiaa nyt lopultakin tulee, Marian ja Millan innoittamana :))

Tähän on koottu Turkin eri alueilta peräisin olevia vihkimiseen liittyviä vanhoja ja uusia perinteitä, niitä hieman yleistäen, esitellen niiden tärkeimmät piirteet ja näkökulmat. Turkissa hääjuhlaa edeltävät ja sitä seuraavat perinteiset tapahtumat ovat yhtä tärkeitä kuin itse hääjuhlakin, ja niitä on monta kuten alempana olevasta listasta näet. Koska suurin osa Turkin kansalaisista on muslimeja noudattaa hääseremoniakin islamin lakeja ja paikallisia perinteitä. Islamilainen vihkiminen on siviilioikeudellinen toimitus, ei sakramentti. siksi siis kirkollinen vihkiminen ei ole varsinainen ja virallinen vihkiminen vaan virallinen vihkiminen tulee suorittaa avioliittoviranomaisten kanssa ja heidän ohjeistuksensa mukaan. Avioliiton virallistaminen ei siis vaadi uskonnollista auktoriteettia tai uskonnollista juhlaa.

Tämän tekstin lähteenä on Turkin kansanperinnesäätiön tekstit.


Aiemmin serkkujen väliset avioliitot olivat yleisiä mutta nykyään jo harvinaisempia. Toisenlainen avioliitto syntyi tilanteessa jossa vaimolta kuoli  mies. Tällöin miehen veli saattoi mennä vihille lesken kanssa jotta perintö pidettiin suvussa ja lasten elämä turvattiin. Sama toimi myös toisin päin eli jos mieheltä kuoli vaimo niin vaimon sisar vihittiin miehelle uudeksi vaimoksi. Nämä maaseudulla aiemmin yleiset perinteet ovat vähentyneet huomattavasti ja ovat katoamassa. “taygeldi” avioliitossa edellisestä avioliitosta peräisin olevat lapset ja leskeksi jäänyt puoliso saattoivat avioitua. Vanhan tavan mukaan nainen saatettiin myös ryöstää morsiameksi tai nainen saattoi muuttaa miehen perheen kotiin protestina omalle perheelleen. Naimisiin haluava pari saattoivat myös karata keskenään jos suvut eivät suostuneet antamaan heille avioliittolupaa.

Järjestetyt avioliitot joissa kahden eri perheet lapset tai lapsi ja aikuinen kihlattiin keskenään ovat käytännössä lähes hävinneet. Mies joka ei pystynyt maksamaan tyttären perheelle tarpeeksi myötäjäisiä, tai joka ei pystynyt kunnolla elättämään tulevaa vaimoaan saattoi muuttaa tytön perheen luo asumaan. Erään vanhan tavan mukaan perheen tytär ja poika naitettiin toisen perheen pojalle ja tyttärelle, jolloin toisen perheen kanssa ikään kuin vaihdettiin perheenjäseniä. Tällä vältettiin tehokkaasti myötäjäisten maksaminen.

Monien vaimojen pitäminen yhtä aikaa on Turkissa kiellettyä. Aikaisemmin sitä oli enemmän ja sitä on edelleenkin, erityisesti tilanteissa joissa vaimo ei voi saada lapsia tai ei halua lapsia tai jos vaimo sairastuu tai invalidisoituu. Itselleni on viimeisen vuoden aikana kolme eri miestä ehdottanut 2.vaimona olemisen ja elämisen mahdollisuutta. Jokainen näistä kolmesta miehestä lupasi jättää alkuperäisen vaimonsa toiseen taloon asumaan ja asua kanssani toisessa talossa... voitte arvata että tilanteet eivät olleet houkuttelevia enkä niihin suostunut. Tunnen kuitenkin jokusen suomalaisen naisen joka käy säännöllisesti Turkissa poikaystävänsä luona ja ostaa hänelle lahjoja ja lähettelee rahaa yms vaikka on itse Suomessa naimisissa, joten toimii se toisinkin päin.

Tilastojen mukaan turkkilaisten yleisin avioitumisikä on miehillä 22 ja naisilla 20 vuotta. Vanhempien sisarusten odotetaan avioituvan ennen nuorempia sisaruksia. Miehen perhe on perinteen mukaan aina aloitteen tekijänä ja naisen perheen odotetaan olevan alussa passiivinen.

Görücülük, tytön käden pyytäminen
Seurustelun katsotaan alkavan siitä kun tuleva aviomies käy perheenjäsenensä kanssa katsomassa ja tapaamassa tyttöä. Ne perheet jotka haluavat että heidän poikansa menee naimisiin alkavat katsella sopivia perheitä ja sopivia tyttöjä, ja tämä pohdinta ja katselu aloitetaan yleensä omista sukulaisista, naapureista ja läheisistä perhetutuista. Tämä käytäntö toimii edelleen maaseudulla mutta kaupungeissa joissa kulttuurinen kehitys on edennyt eurooppalaisempaan suuntaan on jo yleistä että mies ja nainen tapaavat jossain ja oman keskinäisen kiinnostuksensa myötä alkavat kehittää suhdettaan. Silti edelleenkin sen jälkeen kun mies ilmoittaa haluavansa naida tietyn naisen, niin miehen perhe käy tapaamassa naisen perhettä varmistaakseen että heidän tyttärensä on sopiva heidän pojalleen. Ja samalla he myös kysyvät tyttären kättä ja kihlaavat nämä kaksi keskenään. Tässä käytetään joskus myös rahaa apuna eli jos oletetaan että tytön perhe on haluton suostumaan, syystä tai toisesta, niin saatetaan maksaa joko perheelle tai tytölle jotta nämä suostuisivat. Apuna käytetään myös sitä että pyydetään käden pyytäjiksi eli puhemiehiksi niin kunnioitettuja henkilöitä etteivät tytön perhe ja tytär kehtaa sanoa "ei".


Söz kesimi, suostuminen naimisiin menoon tai "pieni sitoutumisseremonia"
Tämä vaihe seuraa heti käden pyytämisen jälkeen. Sulhasen perhe on saattanut tuoda sormuksen ja kirjaillun huivin merkiksi sitoutumisesta ja tuleva morsian on ottanut ne vastaan. Usein samassa yhteydessä on myös yhdessä nautittu sulhasen perheen tuoma makea jälkiruoka. Vielä nykyäänkin monilla alueilla on mahdollista että sulhanen ei ole läsnä tässä seremoniassa lainkaan. Perinteisesti silloin sulhasen isä on mukana edustamassa sulhasta, Suostumuksensa merkiksi  morsian on suudellut perinteisen tavan mukaisesti kunnioittavasti kädelle sekä omia että sulhasensa vanhempia. Tämän seremonian jälkeen naimisiinmeno katsotaan vahvistetuksi.

Kihlaus
Edellisen seremonian jälkeen seuraava vaihe on kihlaus, eli tyttö ja poika ovat siis tuon jälkeen

automaattisesti kihloissa keskenään. Kihlajaisjuhlat pidetään morsiamen kotona ja joillakin alueilla juhlat kustantaa morsiamen ja joillakin alueilla sulhasen perhe. Kihlajaisjuhlassa perinteisen tavan mukaan miehet ja naiset istuvat eri huoneissa, eri tiloissa. Ruokailun jälkeen koru nimeltään “takı” annetaan perinteiseen kihlajaisasuun pukeutuneelle morsiamelle. Korun antajina toimivat tuleva anoppi ja sulhasen suvun naiset. Suvun vanha mies asettaa sormukset morsiamen ja sulhasen oikean käden nimettömään samalla kun hän lausuu perinteiset sanat ja toiveet. Nykyään usein vuokrataan juhlatila ja miehet ja naiset istuvat ja nauttivat juhlasta yhdessä hyvän ruoan ja pelien ja leikkien sekä live-musiikin säetyksellä. Kihlajaislahjaksi pari saa usein taloustavaroita ja huonekaluja. Juhlat saattavat kestää joskus useitakin päiviä.

Mordernisoituneissa kaupungeissa kihlaparit voivat tavata toisiaan kahdestaan, mutta maaseudulla monin paikoin he saavat tavata vain vanhempien tms. "esiliinan" läsnäollessa. Omallakin kohdallani olen huomannut sen että monissa tilanteissa on pitänyt olla esiliina, ja usein Maria on joutunut siihen rooliin. Alanyassakin tuo "esiliinana" toimivan henkilön käyttö näkyy tavallaan monissa eri tilanteissa, samoin Helsingissä silloin kun olen tavannut turkkilaisia.

Kuva häitä edeltävästä henna-illasta
Tässä naimisiinmenoon liittyvä tapahtumalista turkinkielisenä kun en saanut sitä suomennettua, ei riittänyt kielitaito ;)


A. Düğün öncesi 1. Görücülük (Kız – Oğlan Beğenme) 2. Dünür Gitme 3. Söz kesme 4. Şerbet 5. Nişan 6. Düğün okuntusu 7. Çeyizin gitmesi ve sergilenmesi
B. Düğün 1. Kına gecesi a. Kız kınası 2. Gelin çıkartma 3. Nikah 4. Gerdek
C. Düğün sonrası uygulamalar

 Muistutan vielä että tämä teksti on perinteisiä naimisiinmenoon liittyviä seremonioita esittelevää, joten osa on sellaista vanhaa kansanperinnettä jota ei enää automaattisesti käytetä. Osa kuitenkin haluaa perinteiset tai perinteitä noudattavat häät. Unohtui aiemmin sanoa että uskonnollinen hääjuhla on usein muutamaa päivää ennen kuin vihkimisen virallistava laillinen vihkiminen. Hääoppaan mukaan joskus ne taas ovat samana päivänä ja samassa yhteydessä. Perheet valitsevat ja hääparit valitsevat mitä haluavat käyttää ja missä järjestyksessä. Nykyään on usein täysin länsimaistyyppisiä häitä, mutta tässä jatkuu perinteen esittely.

Kına Gecesi, Henna Night
On tärkein tapahtuma ennen hääjuhlaa. Tämä ilta on tarkoitettu vain naisille. Naiset kokoontuvat tulevan morsiamen kotiin. Usein morsian istutetaan punainen huntu päässään tuolille. Hunnun tarkoitus on kätkeä morsiamen kyyneleet. Ensin nuoret naiset kiertävät piirissä morsiamen tuolin ympärillä, käsissään kynttilät ja henna-astiat. He laulavat siinä kiertäessään samalla perinteisiä tapahtumaan kuuluvia lauluja ja yrittävät
saada morsiamen itkemään koska tämän on poistuttava omasta kodistaan sulhasensa kotiin avioliiton myötä. Tässä osassa tietty seremonia toistuu kolme kertaa.  Laulujen jälkeen on rukousten aika. Tässä yhteydessä voidaan käyttää myös runoja ja leikkejä. Kun roukoukset ja mahdolliset runot sekä leikit on leikitty yksi perheen naisista valmistaa hennan ja levittää sitä morsiamen kämmeniin ja sormiin. Tämän jälkeen morsian sulkee kätensä ja avaa ne vasta kun tuleva anoppi laitta kultakolikon hänen kädelleen.
 
Tämä kultakolikkko symbolisoi hyvinvointia tai onnea, ja joskus molempia. Tämän kolikon asettamisen jälkeen molempiin käsiin laitetaan punaiset kangaskäsineet ja juhlinta voi alkaa. Juhlinta tarkoittaa tässä sitä että nainen on viettänyt illan kotonaan ystäviensa kanssa syöden kotitekoista ruokaa, jutellen, laulaen, tanssien ja nauttien olostaan. Henna-iltaan liittyy myös monia muita perinteitä mm. syömisen, pukeutumisen, ystävien ja kyläläisten kutsumisen suhteen, ja se on aina perheistä ja asuinalueista riippuen erilainen.

Tämä blogi kertoo lisää Henna-illasta, myös upein kuvin melegineli.com

Samoin tämä blogi, taas hieman eri näkäkulmasta guzelgulozyigit.blogspot.fi

Ja vielä yksi blogi modefeminine.blogspot.fi


Samaan aikaan sulhanen on viety kavereidensa toimesta ulos juhlimaan ja viimeistä iltaansa poikamiehenä. Miehet ovat yleensä menneet ulos erilaisiin juhlapaikkoihin, bilettäneet, juoneet runsaasti ja nauttineet hauskanpidosta. Perinteen mukaan tämä juhlinta kestää aamuyön pikkutunneille saakka ja sulhanen tuodaan kotiin vahvasti humaltuneena.


 Tässä linkki Prinsessa-kauppaan :)) prensesce.com
 ja sieltä löytyy tarvikkeet myös Henna-iltaan, tai siis valtavasti erilaisia turkkilaistyylisiä somisteita ja naisten prinsessatarvikkeita

 
Seuraavassa tekstissä asiaa itse hääjuhlasta. Hääjuhla on hääoppaan
mukaan perinteisesti kaaoottinen päivä :) eikä sitä ole ollenkaan vaikea kuvitella jos tuntee yhtään turkkilaista mentaliteettia ja jos tuntee edes muutaman spontaanisti käyttäytyvän turkkilaisen :DD  Tässä kohden repesin nauruun, ja oli pakko hekotella hetki ja ajattella Mariaa joka mielellään tietäisi ennakolta mahdollisimman tarkkaan mitä on tulossa, milloin ja kenen toimesta. Se vaan lienee täysi mahdottomuus hallita tuota turkkilaista kaaosta :)) niin että voimia sinulle Maria tuohon ihanaan kokonaisuuteen!


Tässä video modernista Henna-illasta Melike ile Serkan (Kina Gecesi)

Tässä videossa näkyy myös hyvin Henna-illan luonnetta ANADOLU`NUN BiN YILLIK GELENEGi KINA GECESi(Sibel ile Halil)

Jällen hieman erilainen video Asime ve Edisin Kina Gecesi Stuttgart Part 1
Tämä video on ainakin neljässä eri osassa eli youtuben sivun linkeistä pääset suraaviin osiin. Siellä on kuvattuna koko illan kooste :)

Tässäkään videossa morsianta ei ole jätetty yksin eli sulhanen on tiiviisti mukana seremoniassa :)
Ali ve Tülay KINA GECESi

Tämä on ehkä lähimpänä vanhaa perinnettä

Usein hääjuhlat kestävät kolme päivää, ja vanhassa perinteessä yleisimmin tiistaista torstaihin tai perjantaista sunnuntaihin. Hääjuhlien kustannuksista vastaa sulhasen perhe. Lahjoina arvostetaan rahaa ja kultaa. Hääparin perheet ostavat taloustavaroita ja huonekaluja yms mutta häävieraat eivät tuo sellaisia lahjoja. Eurooppalais-amerikkalaista häälahjalistaa ei yleensä käytetä. Punainen väri kuvaa hyvää onnea ja siksi häävieraiden tuomat lahjoiksi annettavat kultakolikotkin on usein kääritty punaisiin silkkipapereihin. Ja oleellista on että illalla hääjuhlassa morsian ja sulhanen tekevät virallisen sisääntulonsa.Tästä aiheesta löytyi valtavasti tekstiä ja oli vaikea valita mitä siitä kertoo, joten kun en osannut päättää niin tässä videot kertovat enemmän kuin sanat :))

Mintaha & Fatih
Videoiden ja musiikkien oikeudet ovat niillä joille ne kuuluvat, eivät minulla. Esittelen vain perinnettä ja upeat juhlat.


Modernit perinteellä sävytetyt häät Cami & Osman düğün klibi 2011 DV
Tässä videossa näkyy kaikkia sellaisia pieniä yksityiskohtia joita on mahdoton kuvailla lyhyessä tekstissä. Katso ja nauti ;)

Aivan ihana erilainen häävideo :)) Turkish couple | Muslim | Hijabi | Wedding | Video shoot | Istanbul | Turkey | Mintaha & Fatih

Tässä morsian on panostanut tanssiin upealla tavalla :) Bir Gelin kendi dügününde bu kadarmı güzel oynar 

Ja tässä molemmat. Kyllä tämä aina häävalssin voittaa ;) GELİN VE DAMAT'IN MUHTEŞEM DÜĞÜN DANSI.MOV
ei voinut kuin nauraa, tosin hyväntahtoisesti ja ilosta

Tässä on lämmintunnelmainen video jossa sekä sulhasen että morsiamen toinen käsi hennataan ja juhlinta jatkuu. Anette Oz My Turkish wedding

Ihana Turkish Wedding Fatos and Huseyin

Tämä video oli jollain tapaa yllättävä Wedding Video -Gönül & Mehmet-
En tiedä mikä siinä herättää kysymysmerkkejä, mutta jokin herättää

Lyhyt ja ytimekäs video joka kertoo kultakolikoiden kiinnittämisestä ja vanhempien tervehtimisestä käsisuudelmin Lendavish A turkish Wedding
moderndugun.com:)) Osana Comenius-projektia erään koulun oppilaat ovat tehneet videon Turkish Marriage Traditions 
jossa vielä tekstin ja videon yhdistelmänä kerrataan koko perinteinen kaava perheen tapaamisesta naimisiin menoon saakka. 

Videot on linkitetty Youtubesta jossa ne ovat olleet julkisessa jakelussa. Videoiden oikeudet ovat niillä joille ne kuuluvat, eivät minulla, minä vain esittelen perinnettä.


tiistai 12. marraskuuta 2013

Parturissa ja kampaajalla Turkissa

lisää tulossa

Ja miestä hemmotellaan parturissa monivivahteisella parranajolla :))

 Tässä videossa poistetaan korvista karvat tulen avulla...
Turkish Haircut with Fire! 

Tämä video opastaa turkkilaistyyliseen lankaamiseen

Turkkia ja Alanyaa esitteleviä sivustoja

Näillä sivuilla tuli vierailtua taas pitkästä aikaa ja sieltähän löytyi vaikka kuinka paljon mielenkiintoista nähtävää ja luettavaa jälleen kerran... eikä noiden kuvien katselu yhtään helpottanut matkakuumetta, vaan päinvastoin :))

www.turkki.fi

Turkin Valtion matkailutoimisto Helsingissä
www.turkki.fi


Turkin virallinen turismiportaali, englanniksi
sisältää mm upeita kuvia, hyviä oppaita, paljon erilaisia vinkkilistoja ja uskomattoman paljon erilaista hyödyllistä  ja innostavaa materiaalia
www.goturkey.com

alanyaseaport.com

Käytettyjä huonekaluja Alanyassa

Kirpputoreja ja Second Hand -tyylisiä kauppoja Alanyassa

Tässä on muutama linkki Alanyaan kohdentuneisiin käytettyjen tavaroiden kauppoihin. En tunne näitä kauppoja konkreettisesti, vaan löysin ne netistä. Jos kiinnostut niistä ja käyt katsomassa niin laittaisitko minullekin palautetta siitä millaisia kauppoja siellä tuli vastaan.

Ensimmäisenä löytyi Fidan Evkur-Spot ja sivustolla on useita kielivaihtoehtoja, myös englanti. Sivustolta löytyy puhelinnumerot ja kartta kahteen eri liikkeeseen, joista toinen sijaitsee isoimman bussiaseman luona ja toinen Obassa. ikinciel.severiz.biz

2. el esya alim satim pazari toimii Istanbulista käsin ja koko Turkin valtion alueella. Kartan pohjaltakin voit valita miltä alueelta haluat katsoa ja etsiä. Täältä löytyi myös LCD-televisioita ja kannettavia tietokoneita ja vaikka mitä. ikincielesya.com.tr

Tästä Alanyan omilta sivuilta Alanya.biz löytyi kaikkea mahdollista, sivulinkkienkin kautta.Keskelle sivua avautuivat linkit joiden takaa löytyi puhelinnumero, nimi ja sähköpostiosoite siitä / niistä tuotteista joita ilmoitusteksti koski. Kuvia tuotteista ei ollut ja osa ilmoituksista oli tosi vanhoja, joten katso tarkkaan ennen kuin soitat tms. eski.alanya.biz

Viikset ja viiksiturismi Turkissa

...ainakin Turkissa, monia eri asioita... alla myös viiksiturismista

Tässä suora lainaus Iltalehden sivuilta: "Turkissa viiksiin liittyy lukuisia sanontoja, kuten "mies ilman viiksiä on kuin talo ilman parveketta". Viiksien muodolla voi viestittää monia asioita, myös poliittista suuntautumista.
- Pensasmainen malli, kuten Stalinilla, viittaa useimmiten vasemmistolaisiin tai kurdeihin, kertoo antropologi Benoit Fliche Istanbulissa toimivasta tutkimuslaitoksesta.
- Putsatumpi malli, kuten pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla, viestii uskonnollisuudesta ja konservatiivisuudesta. Jos taas viikset jatkuvat alas kummaltakin puolen suuta, se on merkkinä äärioikeistolaisuudesta."


Yhteistyöklinikkamme plastiikkakirurgit Antalyassa ja Istanbulissa tekevät viiksisiirrännäisiä. Halutessasi ota yhteyttä sivustomme oikeassa reunassa olevan yhteydenottolomakkeen kautta, (kielet englanti, turkki, arabia, ruotsi, suomi), kiitos.
Viiksiturismi kukoistaa Turkissa

1
Helsingin Sanomat
REUTERS
Wall Street Journalin mukaan moni Turkkiin matkaava pyytää plastiikkakirurgilta samanlaisia viiksiä kuin turkkilaislaulaja Ibrahim Tatlisesilla.
Wall Street Journalin mukaan moni Turkkiin matkaava pyytää plastiikkakirurgilta samanlaisia viiksiä kuin turkkilaislaulaja Ibrahim Tatlisesilla. Turkin jo ennestään mittava terveysmatkailuala on saanut uuden hittituotteen, viiksisiirrännäiset, kirjoittaa yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal. Lehden mukaan Turkki on jo pitkään ollut suosittu matkakohde kaljuuntuville, jotka kaipaavat plastiikkakirurgilta hiussiirrännäistä. Lääkärien ja matkatoimistojen mukaan Istanbulin-matkan syy on nyt yhä useammin tarve saada tuuheutta ylähuuleen. Plastiikkakirurgit käyttävät toimenpidettä, jossa kehon karvaisemmilta alueilta siirretään karvoja viiksien tai parran parantamiseksi. Matkatoimistot tarjoavat Turkkiin "siirrännäispaketteja", jossa yhteishintaan kuuluu viiksioperaatio ja ostosmatka Istanbuliin tai rantaloma Välimeren rannikolle.
Plastiikkakirurgien mukaan suurin osa asiakkaista on ulkomailta, erityisesti Lähi-Idästä. Sileät kasvot olivat alueella pitkään merkki samaistumisesta länsimaisesti elävään eliittiin. Turkin oma viiksikanta on ollut laskussa, sillä vielä vuonna 1993 Turkin miehistä 77 prosentilla oli pensselit. Vuonna 2011 osuus oli enää 34 prosenttia, ja laskee edelleen.  Sen sijaan partojen osuus on kasvanut samana aikana 18 prosentista 24 prosenttiin. Joidenkin mielestä tämä kertoo siitä, että islaminuskoinen Turkki on muuttunut  uskonnollisemmaksi maaksi islamtaustaisen AK-puolueen noustua valtaan.

Viikset vetävät miehiä Turkkiin

Sunnuntai 3.2.2013 klo 21.44
Turkkilaisilla hiusklinikoilla voi hankkia itselleen myös muhkeat viikset.
Viikset ovat monissa maissa tärkeä statussymboli.
Viikset ovat monissa maissa tärkeä statussymboli. (COLOURBOX)

FAKTAT

Viikset saa halvimmillaan parilla tonnilla- Pelkästään Istanbulissa on noin 250 klinikkaa, jotka tekevät viiksisiirteitä.
- Useimmiten hoitopakettiin kuuluu itse toimenpide, hotellihuone ja nouto lentokentältä. Halvimmillaan tällaisen paketin voi saada 2 000 eurolla.
- Viiksiturismi on jo tärkeä osa Turkin matkailua. Viime vuonna Turkissa kävi yli 35 miljoonaa turistia.
Turkki on saamassa uuden houkutuksen, jonka uskotaan lisäävän matkailua maahan. Turkkilaisten kylpylöiden, kahvin ja hunajaa tihkuvien makeisten rinnalle on tullut uusi erikoisuus: viikset.
Turkissa kuten muuallakin Lähi-idässä viikset ovat yhä vertaansa vailla oleva miehisyyden merkki. Niitä arvostetaan siinä määrin että miehet, joilla on heikompi parrankasvu, hakeutuvat yhä useammin plastiikkakirurgien vastaanotoille saadakseen viiksisiirteen.
Yksi eturivin kirurgeista on Selahattin Tulunay, menestyneen istanbulilaisklinikan johtaja. Hänen klinikkansa erikoistui aiemmin hiussiirteisiin, mutta nyt viikset työllistävät kirurgeja eniten.
- Monet miehet tulevat vastaanotolleni ja sanovat, että "olen 40-vuotias ja suuren firman johtaja, eikä kukaan ota minua vakavasti ulkomailla", kertoo Tulunay.
Engin Koc on kolmekymppinen mies, joka oli pitkään tuskaillut heikon parrankasvunsa kanssa. Seitsemän kuukautta sitten hän lopulta turvautui kirurgin apuun ja sai haluamansa pehkon nenän alle.
- Halusin näyttää muinaiselta turkkilaiselta, ottomaanilta, koska ihailen noita aikoja, tyytyväinen mies sanoo.
"Kuin talo ilman parveketta"
Turkissa viiksiin liittyy lukuisia sanontoja, kuten "mies ilman viiksiä on kuin talo ilman parveketta". Viiksien muodolla voi viestittää monia asioita, myös poliittista suuntautumista.
- Pensasmainen malli, kuten Stalinilla, viittaa useimmiten vasemmistolaisiin tai kurdeihin, kertoo antropologi Benoit Fliche Istanbulissa toimivasta tutkimuslaitoksesta.
- Putsatumpi malli, kuten pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla, viestii uskonnollisuudesta ja konservatiivisuudesta. Jos taas viikset jatkuvat alas kummaltakin puolen suuta, se on merkkinä äärioikeistolaisuudesta.
Kaupunkilaisten keskuudessa viikset eivät ole yhtä himoittuja, koska siellä mallia otetaan usein länsimaisista muotioikuista. Monissa arabimaissa ja Keski-Aasian maissa viikset ovat suosittuja. Siellä turkkilaisten tv-sarjojen sankarien muhkeat karvat ovat tehokkaita mainoksia viiksisiirteille.
- Monet ulkomaalaiset soittavat meille ja sanovat haluavansa samanlaisen parran tai viikset kuin joillakin tv-sankareilla, toteaa Tulunay.
STT-AFP

Turkkilaisia vaatteita ja asusteita

Flo Online 
Koko perheen vaatekauppa. Pikavilkaisu sivuille kertoi että esim nahkakenkien hintataso oli edullinen, kuten Turkissa keskimäärin on. Ainoastaan ne basaarikauppiaat jotka tietävät skandinavian hintatason yrittävät nyhtää skandinaaveilta lähes meidän hintatasoamme vastaavia summia, ja osa turisteista on niin helläluontoisia että he maksavat. Sillä teolla saa kauppiaan hyvälle mielelle. Esimerkiksi nuo vieressä näkyvät lasten tarrakiinnitteiset kengät ovat hinnaltaan n 10€.

Aurinkolasimuotia 2013 Bayan günes gözlük modelleri 2013

Hiusmuotia, lyhyet hiukset 2013 Kisa sac modelleri

Sporttista kenkämuotia 2013 Bayan spor ayakkabilar 2013

Saapikkaita 2013 cisme modelleri

Iltapukumuotia 2013 Gece kiyafetleri 2013

laukkumuotia 2013 Yeni trend canta modelleri 2013


Mekkomuotia, pitkät hihat, 2013 Elbise modelleri 2013


Huivivärejä ja kuoseja 2013 Tesettür Giyim 2013

Donitsi-nutturan teko-ohje Donut Topuz Yapimi

Silmälasimallistoja  Gözlük modelleri 


Tällä sivostolla on koottuna uusia muotitrendejä monipuolisesti modatakip.net/

Taidelasia Turkista

Turkkilainen taidelasiperinne on vanhaa ja ulottuu vuosisatojen taakse. Vasta 1900-luvulla kyseisen taiteenalan arvostus kasvoi oleellisesti ja pääsi kehittymään kohti nykyistä suuntaansa.

alibaba.com
Sieltä löytyy sekä unniikkituotteita että sarjatuotantoa, niin käyttötavaroita kuin koriste-esineitäkin ja sekä perinteisiä että moderneja malleja ja toteutuksia. Ensisilmäyksellä tuossa viereisessä kuvassa olevat itämaisittain koristellut lasit ja kaadin ovat Niin Turkkilaisen näköisiä kuin vain voivat olla :))

kardescam.com/
Kardes Cam Art of Glass

turkishculture.org
Tässä Turkkilaista kulttuuria esittelevä portaali jossa on tietoa myös lasitaiteesta historiasta nykypäivään.


evileyebeads.org 
Pahalta suojaava silmä on yksi ehkä tunnetuimpia tai näkyvimpiä turkkilaisia lasituotteita. Sitä löytyy joka paikasta aina autoista vauvan koruihin saakka ja kaikkea siltä väliltä, monesta eri materiaalista tehtynä. Nuo silmän värit vaihtelevat hieman, sillä  tuo toiseksi sisin kerros voi olla vaaleansinisen ohella myös keltainen ja sisin voi olla joko musta tai tummansininen.


Ugur FromTurkey
blog.glassquarterly.com
Blogi joka kertoo lasin puhalluksesta sekä Istanbulilaisesta alan koulusta.

artcraft.com.tr/kurumsal
Taidelasia arkikäyttöönkin

camocagi.org/en/glass-2/turkiyede-cam/
Faktaa turkkilaisesta lasista ja sen historiasta

weblogturkey.com
kertoo myös turkkilaisesta taidelasista, kuvien kera


  hellotravel.com

Alanyan satama ja reittiliikenne

Tässä monenlaista tietoa Alanyan satamasta, satamaterminaalista ja välimatkoista yms. Teksti on englanninkielinen ja suora lainaus lähteestäni. En suomentanut koska merenkulkusanaston tietämykseni ei riittänyt siihen :)).
www.alanyaseaport.com

Admiralty Chart BA 237
Admiralty Pilot NP 49
Time Zone GMT+3 hours in summer, GMT+2 hours in winter.
Position Situated on the east side of Antalya Bay, at Latitude 36 32 N and Longitude 32 00 E, the harbour is well sheltered by a 250 m high promontory. Lying on routes connecting the ports of Egypt, Greece, Israel, Lebanon, Syria and Cyprus, it is easily accessible to ships sailing in the Eastern Mediterranean.
Port Authority Harbour Master. Tel: +90 242 511 94 98 Fax: +90 242 511 40 66
Terminal Operator Alanya Cruise Port is exclusively operated by ALİDAŞ Co. Inc., under an agreement made with the Turkish government in December 2000 for a period of 30 years. Alanya Cruise Port serves only international cruise ships and fast ferries plying between Kyrenia and Alanya.
Operational Hours Alanya Cruise Port operates continuously, including national and religious holidays.
Pilotage Pilotage is provided by the operator, and is compulsory for all ships 150 GRT and above. ETA should be notified to the Pilot 24 hours in advance, and confirmed not less than 4 hours prior to arrival. The Pilot monitors channels 16 & 12, and boards 1 nautical mile south of the jetty. Ships at anchor may leave without the Pilot.
Tugs A 2200 bhp, 30 ton bollard pull tug boat is available.
Anchorage Ships may anchor 3 to 4 cables south east of the jetty, where depths range from 15 to 20 m. The bottom is sandy.
Tidal Range The range on the spring tide is 40 cm.
Berthing The jetty is 533 m long and 10 m wide. It can accommodate up to 6 cruise ships, and offers easy berthing for tender boats.
Height of Pier 2 m above sea level
Passenger Facilities The terminal includes an air-conditioned passenger lounge, Customs, Immigration, Port Health, cafe-restaurants, and shop. Free wireless internet is available. The commercial centre of Alanya is only a few minutes' walk from the terminal. Banks and the post office are within 10 minutes' walking distance.
Largest Vessel Ships 300 m in length may easily berth alongside the jetty.
Fresh Water Fresh water is available from hydrants, at all berths, at a rate of 40 m³ per hour. Additional supply is also possible by road tankers, at a rate of 25 m³ per hour from each tanker.
Waste Removal Garbage collection trucks go alongside the berthed ships. It is an offence to pollute or litter the sea.
Bunkering Not available.
Miscellaneous Services Other services available at ship-side, by prior arrangement with the Ship Agent, include provision and stores supply, fumigation, baggage handling, etc. Folk dances and cultural shows may also be arranged.
Ship Repair Minor repairs can be done. There are no dry dock or slipway facilities.
Cargo / Ferry / Naval Traffic There is no cargo, vehicle ferry or naval traffic in Alanya.
Adverse Weather Conditions In the event of adverse weather conditions, ships may divert to the nearby port of Antalya.
Inconveniences Alanya Cruise Port does not face any congestion, environmental challenges, infrastructure limitations, a vociferous anti-cruise community, or shops that don't open on Sundays.
Hospitals There are 4 hospitals within 3 km of the Port.
Security Comprehensive security is provided by the Police and the terminal security staff.
ISPS Alanya Cruise Port became ISPS compliant in August 2004.
Repatriation Possible.
Airport Antalya International Airport is 125 km from the port of Alanya, 90 minutes drive via a direct motorway. Gazipasa Airport opened for international flights in 2011 is only 45 km, 30 minutes by road from the port of Alanya.  Lähde: Alanya Seaport  www.alanyaseaport.com

etäisyydet Alanyasta merimaileina. Lähde Alanya Seaport.
lähde Alanya Seaport


Alanyaan operoivat risteilyjärjestäjät. Lähde Alanya Seaport.

Vakuutusasiaa Turkkiin muutettaessa

Tämän linkin kautta sigortafirmalari.com/ pääset sivustolle johon on koottu pitkä listaus turkkilaisia vakuutusyhtiöitä. Sivustolla on linkit joista pääset vakuutusyhtiöiden yhteystietoihin ja nettisivuille. Sivustolta löytyy myös yleistä tietoutta turkkilaiseen vakuuttamiseen liittyen.

Tässä vakuutusyhdistysasiaa Insurance Association of Turkey

Vakuutusyhtiöt ja opastusta sigortafirmalari.com/

Lehden artikkeli vakuutusyhtiöistä ekonomi.milliyet.com.tr


Kun oleskelet Turkissa pidempään kuin 90 pv /6kk aikana, eli olet hakenut sinne jatkettua viisumia, niin muista huomioida suomalaisen sosiaaliturvasi ilmoitukset ja muutokset. Niistä lisää täällä kela.fi
Tässä vielä suora lainaus Kelan sivuilta:
"Kun muutat ulkomaille alle vuodeksi, säilyt yleensä Suomen sosiaaliturvassa ja voit saada Kelan etuuksia. Jos taas tarkoituksesi on asua ulkomailla yli vuosi, menetät useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.
Kun muutat Suomeen, sinun tulee muuttaa maahan vakinaisesti, jotta voit saada Kelan etuuksia. Vakinaista asumista osoittavat esimerkiksi vähintään kahden vuoden työskentely, paluumuutto tai perhesyistä johtuva muutto Suomeen."
Alli valvoo pakkaamista :))

"
Voit hoitaa Kela-asioitasi verkossa myös ulkomailla
Kelan asiointipalvelussa voit:
  • tehdä ilmoituksen ulkomaille muutosta
  • hakea sosiaaliturvan säilymistä ulkomaille muutettaessa
  • tarkistaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen
  • ilmoittaa, jos olosuhteesi ulkomailla ovat muuttuneet (esim. työskentelyn aloittaminen)
  • ilmoittaa paluupäiväsi
  • palatessasi hakea Suomen sosiaaliturvaan pääsyä
  • huom! Hakemusten liitteet pitää postittaa Kelaan."

Raaliaikaista kuvaa Alanyasta ja muualta Turkista


Alanyan Kleopatra-rantaa 03/2013


Kaikki Alanyan kaupungin julkisesti katseltavat web-kamerat löytyvät osoitteesta https://alanya.bel.tr

Ja lisää kameroita, sekä ympäri Turkkia että muissa Välimeren lomakohteissa :the-webcam-network.com

Tässä vielä yksi jonka käuttä näkee vähän säätilaa ja auringonottajien määrää tässä residenssissä. toroslar.com.tr/prestigecam.asp

Tahtali-vuorelta Kemeristä, yli 2500m korkeudesta olymposteleferik.com

Izmiristä Kellotornin luota izmir.bel.tr/kamera

Alacatin surffikamerat club-mistral.com

Ölüdeniz Fethiye buzzbeachbar.com

Apteekkeja Alanyassa

Linkin kautta löydät pitkän listauksen Alanyan apteekeista. Sieltä voit nähdä missä on lähin apteekki. Löydät myös puhelinnumerot, sähköpostit ja osoitteet. Oikeassa ylänurkassa apteekin kohdalla on teksti Haritada Göster. Sitä kautta avautuu kartta josta näet apteekin sijainnin. Kaikkien apteekkien kohdalta karttamerkintää ei kuitenkaan löydy. Googlen karttahaulla voit osoitteen perusteella tarkastella niiden apteekkien sijaintia. Apteekki on turkiksi Eczane ja / tai joskus talon seinässä / mainoksessa lukee myös Eczanesi.

Alanyan apteekit

Kun klikkaat yllä olevaa linkkiä niin vasemman sivun valikosta pääset näkemään myös paljon muuta kuin apteekin. Ja löytyy sieltä myös live-kameran linkki niille jotka haluavat vilkaista miltä Alanyan tietyissä paikoissa näyttää juuri nyt. Kaikki live-kamerat eivät välttämättä toimi turistisesongin ulkopuolella, mutta sesonkiaikaan jokainen lähettää kuvaa.

Pankkeja Turkissa

Turkissa toimii useita kansallisia ja kansainvälisiä pankkeja, joista osa on yksityisiä ja osa valtion omistamia. En millään muista kovinkaan monta, mutta tässä niistä muutama, eli siis ne jotka muistan ja jotka löytyvät mm Alanyasta.


TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI ( TEB )
trbanka.com
valtion omistama

TÜRKİYE HALK BANKASI
halkbank.com.tr
valtion omistamaT.C. ZIRAAT BANKASI
www.ziraat.com.tr
valtion omistama


TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI
vakifbank.com.tr
Tavallaan valtio-omistuksessa, tavallaan eiKUVEYT TÜRK  Katılım Bankası
kuveytturk.com.tr
Kuwaitilais-Turkkilaisessa omistuksessa oleva

DENIZBANK
denizbank.com
ulkomaisessa yksityisessä omistuksessa (Dexia Group) olevaCITIBANK TURKEY
citibank.com.tr
ulkomaisessa omistuksessa

ING BANK
ingbank.com.tr
ulkomaisessa omistuksessa oleva
HSBC BANK
www.hsbc.com.tr
ulkomaisessa omistuksessa olevaASIA BANKASI
bankasya.com.tr
Islamilainen yksityisomisteinen pankki

YAPI KREDI BANKASI
yapikredi.com.tr
Yksityisessä omistuksessa
ja ne mitä en itse muistanut löytyy Wikipedian listasta, eli tässä suht kattava lista Turkissa toimivista pankeista List_of_banks_in_Turkey

maanantai 11. marraskuuta 2013

Sapaderen kanjoni

lähde: sapaderekanyonu.com
Alanyan lähistöllä on monia elämyksellisiä paikkoja. Yksi niistä on tunnin ajomatkan päässä, Taurusvuoristossa sijaitseva upea Sapaderen kanjoni. Tässä oleva ammattilaisten kuvaama video kertoo kuvin ja sanoin sekä Alanyasta että erityisesti Sapaderen kanjonista klikkaa

Tässä teille on karttalinkki kanjonin löytämiseksi. Tuolta linkin kautta löytyvät myös osoite ja puhelinnumero sekä paikan nettiosoite sapaderekanyonu.com


Kanjonille on helppo löytää sekä itse ajaen että bussilla matkaten. Monet käyvät siellä erilaisten retkien järjestäjien opastetuilla kiertokäynneillä ja nauttivat paikan antimista koko päivän. Viereisessä kuvassa näet osan yli 500 metriä pitkästä puisesta sillasta, joka on rakennettu siksi että isolle putoukselle pääsy on helpompi. Kevytkaiteisella sillalla kävely korkealla joen pinnan yläpuolella ja satoihin metreihin kohoavien kallioseinämien välissä on elämys jo sekin. Kanjoni on monin eri tavoin kuvauksellinen ja kaunis paikka. Silloin kun siellä on rauhallisempaa niin se on myös hyvä paikka hiljentymiselle ja rentoutumiselle. Sesonkiaikana ihmisvilinä saattaa kuitenkin yllättää sillä tämä on varsin suosittu retkeilykohde niin turisteille kuin turkkilaisillekin.

Turkkilaista keramiikkaa

kuvan lähde: izmirsanatatolyesi.com
Turkkilainen keramiikka on tunnettua taiteellisuudestaan ja laadukkuudestaan. Ne ovat myös arvotettuja
lahja- ja tuliaisesineitä kun vaan valitset sellaisen esineen joka on lahjan vastaanottajan mukainen ja näköinen. Valinnanvaraa on vaikka kuinka paljon. Kutahya ja Iznik Keraamiikkatehtailla on sekä perinteisiä että moderneja malleja joista voit valita. Turkkilaisen keramiikkaosaamisen juuret ulottuvat 800-luvulle. 2000-luvulla modernin keramiikan tuotekehittely on kasvanut kukoistukseensa. Kyseistä taidekeramiikkaa voi myös tilata henkilökohtaisesti, jolloin tekijä signeeraa taideteoksensa.kutahyabirlikcini.com Tästä linkistä pääset sivuille jossa voit nähdä kuuluisia Kütahya Keramicin lautasmalleja ja paljon muuta ihan työkuvista valmiisiin taideteoksiin saakka. Löytyi myös video jossa esitellään Kütahya Çinisi  youtu.be

Sisäkuva moskeijasta jossa seinäpinnat on verhoiltu taidelaatoin. Ja linkki Kütahya Cinin sivuille kutahyacinisi.net


kuva: mineciniseramik.com
Toisen valmistajan İznik Çinin tuotteita: 
Ja vielä lisää minehediyelik.com  
sekä video joka esittelee heidän toimintaansa ja tuotteitaan Atesin Oyunukuva: YILDIZ ÇİNİ

Seuraava valmistaja jonka esittelen on YILDIZ ÇİNİ ja linkkivideoon joka esittelee tätä Istanbulilaista tehdastasta Yildiz Cini


Turkkilaista kulttuuria esitteleviä yhteisöjä


Turkissa on paljon erilaisia mielenkiintoisia kapunkeja, kyliä, vuoristoja, putouksia, satamia, rantoja,
Summer In Turkeyn sivuilta, Cappadocia
muinaismuistoja ja vaikka mitä matkakohteita, osin jo siksikin kun Turkki on pinta-alaltaan niin iso valtio ja osin siksi kun tuolla alueella on ollut niin pitkä ja vivahteikas historia sekä kolmen suuren uskonnon että muun kulttuurihistorian osalta. Monet kirjoittelevat Turkista ja tarjoilevat kiinnostuneille lukijoille sekä tietoutta, kuvia ja tunnelmia että lisää linkkejä. Tänää esittelen pari sellaista joista itse tykkään niiden sivustojen tähänastisen sisällön perusteella.

Summer In Turkeyn sivuilta, Pamukkale
Facebookissa on yhteisö nimeltään Summer In Turkey.  Kun olet ensin kirjautuneena Facebookiin sisälle, niin sen jälkeen pääset katselemaan niitä sivuja tästä  Sivuille on koottu Paljon mielenkiintoista asiaa ja ihania kuvia. Käyhän tutustumassa.

Google+:n puolella on lisää tarjontaa. Sinnekin sinun tarvitsee kirjautua ensin sisälle ja sitten pääset katselemaan Alanyan sivuja tästä

tosin nyt täytyy myöntää etten tiedä ihan varmaksi miten nämä Facebookiin ja Google+:aan linkitetyt yhteisölinkit toimivat eri selaimilla ja eri maista käsin kun ne yhdistetään tähän blogiin. jos linkit eivät toimi kun yrität, niin voit hakea yhteisöt myös suoraan kyseisistä paikoista ja tuolla nimellä jonka olen tummentanut. Olen kuullut että eri maista pääsee tai sitten ei pääse tietyille yleisille sivustoille sen mukaan miten kukin valtio on halunnut yhteyksiä rajata. Monista Lähi-Idän maista esimerkiksi ei pääse kaikille niille sivuille joita esim eurooppalaiset ovat tottuneet käyttämään suht vapaasti, enkä nyt tarkoita mitään seksisivuja tai muita sellaisia, vaan esim Googlen eri palveluja. huomasin saman asian itsekin Turkissa asuessani. Silloin kun menin omalta eurooppalaiselta tietokoneeltani nettiin niin pääsin sivustoille lähes ongelmitta, tosin oli sellaisiakin sivustoja joihin en päässyt sieltä lainkaan. Kun menin nettiin turkkilaiselta koneelta, niin en päässyt kaikille niille sivuille joita olen normaalisti tottunut käyttämään. Nyt vaan aikaa on kulunut sen verran paljon etten enää muista konkreettisesti mitä ne sivut olivat, mutta muistaakseni kirjoitin niistä silloin huhti-heinäkuun 2012 teksteissä.Google+:sta löytyy myös Turkey's For Life -sivusto, joka on käsittääkseni enemmän ruokapuolen asioihin keskittyvä. Linkki tässä En tunne sivustoa vielä kovin hyvin enkä ole sitä juurikaan seurannut, mutta laitan linkin jo tähän samaan yhteyteen niille jotka ovat kiinnostuneet siellä vierailemaan.


Turkkilaisia lentoyhtiöitä

Turkish Airlines turkishairlines.com
AtlasJet atlasjet.com


OnurAir onurair.com.tr


Pegasos flypgs.com
AnadoluJet anadolujet.com


Turkkilainen urheiluauto

Hieman ensin taustaa... jos ette ole huomanneet, niin pidän paljon punaisesta ja oranssista. Tilanteesta riippuen pukeudun mielelläni jompaan kumpaan jos vain tilaisuuden luonne ja vaatekaapin sisältö sen sallii. pidän molemmista väreistä myös sisustuksessa ja monessa, monessa muussa asiassa. Toisaalta pidän autoista, ja erityisesti punaisista ja oransseista urheiluautoista sekä vanhoista jenkkiautoista :))

Etox Zafer I
Tänään tuli vastaan hymyilyttävä yllätys. Ensimmäinen yllätys oli se että Turkki valmistaa urheiluautoja. En tiennyt sitä aiemmin, mutta urheiluautolta tuo vahvasti näyttää ja kuulostaa, ainakin näin naisen logiikalla :D Ja mikä muu kiinnitti huomiota? no tietysti väri, tuo herkullinen appelsiinin värinen olemus sopisi minulle. Onneksi minulla ei ole aavistustakaan hinnasta, mutta kun tuota tekstiä lukee niin tulee vakuuttuneeksi siitä että hintaa on ihan riittävästi, ellei jopa enemmänkin. Tarkistin. Yhden tiedon mukaan 75 - 80.000 TL eli noin 34.000 €.

Etox Zafer II
Lisäksi auton nimi oli "mielenkiintoinen" ja niin kuin varmaan arvaatte niin yhdistän tuon auton tuttavaani Zaferiin. Liekö yhtä tulinen ja nopeasti kiihtyvä :D  ja kun sopivasta kuvakulmasta katsoo niin poskissa on molemmilla vähän samaa pyöreyttä, ja muutenkin hän ja tuo auto ovat tavallaan saman näköisiä *virn*

Tässä linkki erääseen englanninkieliseen esittelytekstiin www.autoblog.com

Täältä löydät videokuvaa tuosta kaunokaisesta www.teknokampus.com

Etox Zafer I Coupe
ja tässä ovat valmistajan sivut www.etox.com.tr

Ja jos vielä ymmärsin oikein niin tämä autovalmistaja tekee sähköautoja.

Tämä lyhyt video esittelee Turkkilaista autoteollisuutta eli autoja ja autonvalmistajia. Johan selvisi sekin että miksi Turkissa näkyy niin paljon Renaulteja :)  Turkkilaisia autoja

Tämä sähköhärveli näytti kiikkerältä... Tilt

Olisihan siellä autorintamallakin yhtä sun toista kivaa :D