tiistai 12. marraskuuta 2013

Viikset ja viiksiturismi Turkissa

...ainakin Turkissa, monia eri asioita... alla myös viiksiturismista

Tässä suora lainaus Iltalehden sivuilta: "Turkissa viiksiin liittyy lukuisia sanontoja, kuten "mies ilman viiksiä on kuin talo ilman parveketta". Viiksien muodolla voi viestittää monia asioita, myös poliittista suuntautumista.
- Pensasmainen malli, kuten Stalinilla, viittaa useimmiten vasemmistolaisiin tai kurdeihin, kertoo antropologi Benoit Fliche Istanbulissa toimivasta tutkimuslaitoksesta.
- Putsatumpi malli, kuten pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla, viestii uskonnollisuudesta ja konservatiivisuudesta. Jos taas viikset jatkuvat alas kummaltakin puolen suuta, se on merkkinä äärioikeistolaisuudesta."


Yhteistyöklinikkamme plastiikkakirurgit Antalyassa ja Istanbulissa tekevät viiksisiirrännäisiä. Halutessasi ota yhteyttä sivustomme oikeassa reunassa olevan yhteydenottolomakkeen kautta, (kielet englanti, turkki, arabia, ruotsi, suomi), kiitos.
Viiksiturismi kukoistaa Turkissa

1
Helsingin Sanomat
REUTERS
Wall Street Journalin mukaan moni Turkkiin matkaava pyytää plastiikkakirurgilta samanlaisia viiksiä kuin turkkilaislaulaja Ibrahim Tatlisesilla.
Wall Street Journalin mukaan moni Turkkiin matkaava pyytää plastiikkakirurgilta samanlaisia viiksiä kuin turkkilaislaulaja Ibrahim Tatlisesilla. Turkin jo ennestään mittava terveysmatkailuala on saanut uuden hittituotteen, viiksisiirrännäiset, kirjoittaa yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal. Lehden mukaan Turkki on jo pitkään ollut suosittu matkakohde kaljuuntuville, jotka kaipaavat plastiikkakirurgilta hiussiirrännäistä. Lääkärien ja matkatoimistojen mukaan Istanbulin-matkan syy on nyt yhä useammin tarve saada tuuheutta ylähuuleen. Plastiikkakirurgit käyttävät toimenpidettä, jossa kehon karvaisemmilta alueilta siirretään karvoja viiksien tai parran parantamiseksi. Matkatoimistot tarjoavat Turkkiin "siirrännäispaketteja", jossa yhteishintaan kuuluu viiksioperaatio ja ostosmatka Istanbuliin tai rantaloma Välimeren rannikolle.
Plastiikkakirurgien mukaan suurin osa asiakkaista on ulkomailta, erityisesti Lähi-Idästä. Sileät kasvot olivat alueella pitkään merkki samaistumisesta länsimaisesti elävään eliittiin. Turkin oma viiksikanta on ollut laskussa, sillä vielä vuonna 1993 Turkin miehistä 77 prosentilla oli pensselit. Vuonna 2011 osuus oli enää 34 prosenttia, ja laskee edelleen.  Sen sijaan partojen osuus on kasvanut samana aikana 18 prosentista 24 prosenttiin. Joidenkin mielestä tämä kertoo siitä, että islaminuskoinen Turkki on muuttunut  uskonnollisemmaksi maaksi islamtaustaisen AK-puolueen noustua valtaan.

Viikset vetävät miehiä Turkkiin

Sunnuntai 3.2.2013 klo 21.44
Turkkilaisilla hiusklinikoilla voi hankkia itselleen myös muhkeat viikset.
Viikset ovat monissa maissa tärkeä statussymboli.
Viikset ovat monissa maissa tärkeä statussymboli. (COLOURBOX)

FAKTAT

Viikset saa halvimmillaan parilla tonnilla- Pelkästään Istanbulissa on noin 250 klinikkaa, jotka tekevät viiksisiirteitä.
- Useimmiten hoitopakettiin kuuluu itse toimenpide, hotellihuone ja nouto lentokentältä. Halvimmillaan tällaisen paketin voi saada 2 000 eurolla.
- Viiksiturismi on jo tärkeä osa Turkin matkailua. Viime vuonna Turkissa kävi yli 35 miljoonaa turistia.
Turkki on saamassa uuden houkutuksen, jonka uskotaan lisäävän matkailua maahan. Turkkilaisten kylpylöiden, kahvin ja hunajaa tihkuvien makeisten rinnalle on tullut uusi erikoisuus: viikset.
Turkissa kuten muuallakin Lähi-idässä viikset ovat yhä vertaansa vailla oleva miehisyyden merkki. Niitä arvostetaan siinä määrin että miehet, joilla on heikompi parrankasvu, hakeutuvat yhä useammin plastiikkakirurgien vastaanotoille saadakseen viiksisiirteen.
Yksi eturivin kirurgeista on Selahattin Tulunay, menestyneen istanbulilaisklinikan johtaja. Hänen klinikkansa erikoistui aiemmin hiussiirteisiin, mutta nyt viikset työllistävät kirurgeja eniten.
- Monet miehet tulevat vastaanotolleni ja sanovat, että "olen 40-vuotias ja suuren firman johtaja, eikä kukaan ota minua vakavasti ulkomailla", kertoo Tulunay.
Engin Koc on kolmekymppinen mies, joka oli pitkään tuskaillut heikon parrankasvunsa kanssa. Seitsemän kuukautta sitten hän lopulta turvautui kirurgin apuun ja sai haluamansa pehkon nenän alle.
- Halusin näyttää muinaiselta turkkilaiselta, ottomaanilta, koska ihailen noita aikoja, tyytyväinen mies sanoo.
"Kuin talo ilman parveketta"
Turkissa viiksiin liittyy lukuisia sanontoja, kuten "mies ilman viiksiä on kuin talo ilman parveketta". Viiksien muodolla voi viestittää monia asioita, myös poliittista suuntautumista.
- Pensasmainen malli, kuten Stalinilla, viittaa useimmiten vasemmistolaisiin tai kurdeihin, kertoo antropologi Benoit Fliche Istanbulissa toimivasta tutkimuslaitoksesta.
- Putsatumpi malli, kuten pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla, viestii uskonnollisuudesta ja konservatiivisuudesta. Jos taas viikset jatkuvat alas kummaltakin puolen suuta, se on merkkinä äärioikeistolaisuudesta.
Kaupunkilaisten keskuudessa viikset eivät ole yhtä himoittuja, koska siellä mallia otetaan usein länsimaisista muotioikuista. Monissa arabimaissa ja Keski-Aasian maissa viikset ovat suosittuja. Siellä turkkilaisten tv-sarjojen sankarien muhkeat karvat ovat tehokkaita mainoksia viiksisiirteille.
- Monet ulkomaalaiset soittavat meille ja sanovat haluavansa samanlaisen parran tai viikset kuin joillakin tv-sankareilla, toteaa Tulunay.
STT-AFP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.