sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Turkkilaista politiikkaa


Over 50 million to vote in tense ballot

ISTANBUL

More than 48 million people will vote in urban polling stations, while 3 million are registered to vote in their villages. DAILY NEWS photo
More than 48 million people will vote in urban polling stations, while 3 million are registered to vote in their villages. DAILY NEWS photo
More than 50 million Turkish people go to the polls to vote in the local elections on March 30, amid security concerns raised from both the government and the opposition.

The Higher Election Board (YSK) has announced that a total of 52,695,831 people are eligible for voting, at a total of 177,044 polling stations.

Voting will start at 7 a.m. in the eastern provinces of Turkey and will end at 4 p.m. In western Turkey, voting will be between 8 a.m. and 5 p.m.

People will vote for the mayors and administrators of district and provincial municipalities, as well as provincial city council members.

More than 48 million people will vote in urban polling stations, while 3 million are registered to vote in their villages.

There are a total of 8,794,284 voters in Istanbul, while Turkish capital Ankara has 3,224,687 voters and İzmir has 2,787,874 voters.

However, the run-up to this election has transformed March 30 into more than just a local poll. After last year’s nationwide Gezi Park protests and the corruption probe that went public on Dec. 17, the ruling Justice and Development Party (AKP) leader Recep Tayyip Erdoğan has cast this election as a crucial referendum on his government.

Thirty of the 81 provinces of Turkey are administered by Metropolitan Municipalities, and the race is likely to be more heated in them, especially in cities like Istanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya and Diyarbakır, which hold numeric and symbolic significance for the central power.

Apart from the highly coveted metropolitan mayoral seats, winning districts is crucial as well: Istanbul has 39 districts in total and Ankara has 25.

Voices from across Turkey’s political spectrum have expressed concern about the security of the polls. Prime Minister Erdoğan himself claimed that the opposition would “try any tricks to alter the results,” while Family and Social Policies Minister Ayşenur İslam has likened the job of poll officials to that of the bowmen in the Battle of Uhud in 625 A.D., when the Muslims defeated the pre-Islamic Meccans.
The main opposition Republican People’s Party (CHP) has assigned party members for each and every ballot box in the country during in order to ultimately compare its own results with the official results to be announced by Turkey’s top election authority.

The CHP has developed a system that is entirely independent of the Computer Supported Central Voter Registry System (SEÇSİS) used by the Supreme Election Board (YSK), CHP Deputy Chair Emrehan Halıcı told Anadolu Agency on March 28.

“CHP staff will enter results onto our own computer systems about all of the almost 200,000 ballot boxes. These results will be compared one to one with results to be announced by the YSK. Each ballot box will be compared one by one. If there is a discrepancy or mistake, objection within the 48 hours allowed by law and correction of these mistakes will be made possible,” said Halıcı, an expert on computer technology-based projects, while noting that in addition to the 200,000 CHP staff, some 300,000 informatics volunteers will also be involved with the observation of the ballot boxes.

Tens of thousands of people from all over the country have also signed up to work voluntarily to oversee the vote counting, in a previously unseen participation in the elections.
March/29/2014 HS.fi

Turkin pääministeri onnitteli sotilaitaan syyrialaishävittäjän pudottamisesta


HS–AFP–REUTERS
Beirut. Turkin pääministeri  Recep Tayyip Erdogan onnitteli sotilaitaan Syyrian ilmavoimien hävittäjän ampumisesta alas maiden rajalla sunnuntaina. Turkin mukaan syyrialaiskone loukkasi Turkin ilmatilaa.
Erdogan uhkaa voimakkailla vastatoimilla, jos maan ilmatilaa loukataan vielä tulevaisuudessa.
Syyrian mukaan Turkki ampui hävittäjän alas, kun se oli hyökkäämässä kapinallistaistelijoiden kimppuun Syyrian rajojen sisäpuolella. Syyria nimitti tekoa räikeäksi hyökkäykseksi.
Myös syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön saamien tietojen mukaan kone ammuttiin alas Syyrian puolella.
Turkin rajan tuntumassa on viime päivinä käyty taisteluja Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä. Sadattuhannet syyrialaiset ovat paenneet viime vuosien taisteluita Syyriasta Turkkiin.


22.3.2014 11.36
Lehtikuva/ Adem Altan
Artikkelin kuva
Pääministeri Recep Tayyip Erdogan puhui uuden metrolinjan avajaisissa Ankarassa runsas viikko sitten.

Pintaa syvemmältä

Puhelinlangat laulaa, pääministeri soittaa Turkissa

Peter Lodenius
Epäluulot kasvavat Turkissa ennen runsaan viikon kuluttua pidettäviä paikallisvaaleja ja monet varoittavat vaalivilpin mahdollisuudesta. Tämä on uusi ilmiö; ennenkin on arvosteltu suuria puolueita suosivaa vaalijärjestelmää ja vaalikampanjoiden epäreiluutta, mutta on kuitenkin luotettu tulosten rehellisyyteen.
Nyt kaikki eivät enää sitä tee. Hallitusta ja pääministeri Recep Tayyip Erdoğania koskevat korruptiopaljastukset ovat syöneet luottamusta valtiovaltaan. Sisäministeri on antanut ymmärtää, ettei lakia tarvitse noudattaa, jos on valta takanaan – uusia lakeja voi säätää jälkikäteen, jos tarvetta on. Poliisien ja syyttäjien joukkosiirroilla hallitus on varmistanut, ettei sen toimia tarkastella kriittisesti tuomioistuimissa.
”Tässä tilanteessa ainoa valtiollinen ja poliittinen laitos, jota Erdoğan haluaa puolustaa mihin hintaan tahansa, on se, jonka rakentamiseen hän on uhrannut eniten – hän itse”, toteaa ulkomainen tarkkailija.
Pääministeri on katsonut, että hän ja hänen hallintonsa eivät ole tilivelvollisia vaalien välillä – parlamenttivaaleissa saatu valtuutus riittää. Nyt tilanne on sen verran ongelmallinen, että myös paikallisvaalien tulos vaikuttaa. Erdoğan on ilmoittanut, että tarpeeksi hyvä tulos hallituspuolue AKP:lle osoittaa syytösten sitä kohtaan olevan äänestäjien mielestä perättömiä.
Mutta mitkä syytökset? Daily Sabah on uusi hallitusta tukeva englanninkielinen lehti. Sitä lukiessa saa kyllä tietää 17.12. tapahtuneesta ”kaappausyrityksestä”, mutta ei korruptiosyytöksistä – tämä on selvästi kielletty aihe.
Tavalla tai toisella tällaisetkin tiedot yleensä kuitenkin leviävät, mutta maaseudulla ainakin vähemmän koulutusta saaneiden keskuudessa yleinen reaktio on kuulemma ollut: kaikkihan ottavat lahjuksia, miksi eivät myös meidän ihmiset?
Viime kuukausien paljastukset osoittavat pääministeriaseman olevan Erdoğanille ja hänen lähipiirilleen tuottoisan. Ainakin kolme hänen neuvonantajistaan on myynyt liikemiehille Erdoğanin tapaamisaikoja hintaan puoli miljoonaa Turkin liiraa (160 000 euroa) varttitunnista.
>>Pääministeri painostaa lehtiä erottamaan kolumnisteja.
Tiedon julkaisi Taraf-lehti, jonka kautta Turkin salaisuudet yleensä tähän saakka (ennen uusimpia puhelukatkelmia) ovat levinneet ja joka aina tarkistaa tietojensa oikeellisuuden (tämä ei välttämättä ole yleinen tapa Turkin lehdistössä). Taraf tosin myönsi, että pääministeri ei ehkä ole täysin perillä tästä rahastuksesta.
Rahaa siis on kertynyt niin paljon, että sitä pitää sijoittaa johonkin, ja osa paljastavista nauhoituksista koskeekin tällaisia kysymyksiä. Toinen osa käsittelee sanomalehtien ja tv-kanavien ostamista ja ohjaamista. Tämä aihepiiri on pääministerille niin tärkeä, että häntä on näiden nauhoitusten perusteella jo ehditty kutsua valtakunnan ylimmäksi päätoimittajaksi.
Kahdessa nauhoituksessa Erdoğan puhuu Star-lehden päätoimittajan Mustafa Karaalioğlun kanssa. Ensimmäinen on tehty 13.1.2011, jolloin Erdoğanin aluepolitiikkaa arvostellut Mehmet Altanin kolumni oli juuri ilmestynyt.
RTE: Mustafa, voitko puhua?
MK: Kyllä herra, voin.
RTE: Tänään täällä on hänen kolumninsa, Mehmetin. Tämä heppu kirjoittaa tietämättä yhtään mitä on tapahtumassa, hän näkee vain osan. Olen sanonut, että meidän pitäisi olla taloudellisesti riippumattomia. Olen selittänyt sen puheissa joillakin paikkakunnilla…
MK: Kyllä herra, tiedän että olette sen tehneet.
RTE: … ja painottanut solidaarisuutta sotilaallisella, taloudellisella ja poliittisella lohkolla. Tämä mies on tarttunut aiheeseen ja puhuu siitä…
MK: Kirjoittajan pitää olla johdonmukainen, ilman epäilystä, hänen pitää nähdä kaikki yksityiskohdat, varsinkin pääkolumnistin.
RTE: Mutta jos hän tekee tämän kaiken lähtien omista intresseistään, hänelle ei pitäisi olla teillä tilaa.
MK: Työskentelen tämän parissa, kuten tiedätte. Olen tehnyt…
RTE: Tee sitten se, tee mikä on tarpeellista. Älä viivyttele.
Erdoğan painostaa, mutta hillitysti. Vasta vuoden päästä Mehmet Altan, yksi Turkin tärkeimmistä liberaaleista, saa potkut. Ilmapiiri on toisenlainen 21.1.2014, jolloin pääministeri soittaa Hidayet Tuksalin kolumnista:
RTE: Mustafa, tiedät tämän naisen, josta äsken puhuin.
MK: Kyllä herra.
RTE: Miksi vielä julkaisette niitä?
MK: Olette oikeassa, herra.
RTE: Mitä? Sanot, että olen oikeassa, mutta pidätte edelleen hänet lehdessä.
MK: Oikealla tavalla…
RTE: Pidämmekö heitä siellä antaaksemme heidän kiroilla meille?
MK: Olette oikeassa, tämä oli väärin.
RTE: Etkö sinä valvo näitä kolumneja? Pitääkö sinun julkaista jokainen?
MK: Se oli laiminlyönti, herra.
RTE: Laiminlyönti, miten se on mahdollista? Et lue lehteä, et valvo kolumneja!
MK: Kyllä teen, herra, mutta…
RTE: Kuka valvoo pääkirjoitussivua, kuka toimittaa sitä?
MK: Kyllä sitä valvotaan alusta loppuun, mutta…
RTE: …Onko hänellä oikeutta panetella minua? Kuka hän luulee olevansa?
MK: Tulemme käsittelemään tätä, herra. Asia on meidän esityslistallamme… Sellaista ei voi hyväksyä, herra, olette oikeassa. Hoidamme sen. Asia on ollut esityslistallani, vaikka ette olisikaan maininnut sitä.
RTE: Mutta mistä lähtien?
MK: Tämä tapahtui vasta äskettäin…
RTE: Ei ollut ensimmäinen kerta. Hän on tehnyt saman kaikkialla, myös tv:ssä.
MK: Kyllä, herra.
Tuksal sai potkut pari viikkoa tämän jälkeen. Erdoğanista on tullut vanha vihainen mies.


Turkki-uutisia

Olympialaishuumassa on menty tänäänkin. Katsoin hiihtoa ja jääkiekkoa ja tällainen vanhempi uutinen on jäänyt minultakin jakamatta:

Tänään siitä tulee totta: Turkki on Jokereiden peliasun uutuus


Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimisto on solminut kaudelle 2013–2014 yhteistyösopimuksen Jokereiden kanssa. Turkki näkyy ensimmäistä kertaa Hartwall-areenalla perjantaina Jokerit–HIFK-pelissä. Pelaajien paitoja ja mainostauluja koristaa Turkki-logo ja valotaululla pyörii mainosvideo.
Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston uusi johtaja Arzu Emel Yildiz seuraa aktiivisesti urheilua, minkä vuoksi yhteistyö Jokereiden kanssa oli hänen mukaansa luonteva valinta. Kotimaassaan Yildiz kannattaa perheensä tavoin istanbulilaista Galatasarayn jalkapallojoukkuetta, joka on Turkin ykkösjoukkueita. Suomessa Yildiz on alkanut seurata jääkiekkoa.
"Jokerit oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksi, sillä se on maan parhaimpia jääkiekkojoukkueita. Joukkueen tunnusvärit oranssi ja punainen ovat samat kuin fanittamani Galatasarayn jalkapallojengin, mikä tuntuu kotoisalta", Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston johtaja, Ankarasta kotoisin oleva arkkitehti Arzu Emel Yildiz kertoo.
Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston tavoitteena on tehdä Turkkia Suomessa tunnetuksi ja lisätä suomalaisten matkailua Turkkiin. Turkin suosio on kasvussa suomalaisturistien keskuudessa. Viime vuonna 156 000 suomalaista vieraili maassa, tänä vuonna kasvua on edellisvuoteen 14,9 prosenttia.


ja toinen asia josta uutisoivat tänään mm MTV3 ja maakuntalehti Keskisuomalainen

Tunteet kuumenivat Turkissa – kiistelty laki hyväksyttiin

Turkki parlamentti
Nyrkit heiluivat Turkin parlamentissa.
Turkin parlamentti on hyväksynyt kiistellyn lain, joka lisää hallituksen sananvaltaa tuomareiden ja syyttäjien valinnassa.
Laki hyväksyttiin parlamentissa puhjenneen käsirysyn jälkeen. 
Hallitsevan puolueen ja opposition kansanedustajat ottivat laista yhteen nyrkein 20-tuntisen maratonistunnon aikana.
Yhdeltä edustajalta katkesi tappelussa sormi ja toiselta valui verta nenästä. Yksi päätyi sairaalaan. 
Sekä oppositiopuolueet että ulkovallat ovat varoittaneet uudistuksen uhkaavan Turkin oikeuslaitoksen riippumattomuutta.  
Opposition mukaan lakia ajaneiden todellinen tarkoitus on saada painettua villaisella joulukuussa aloitettu korruptiotutkinta. Epäiltyinä on useita pääministeri Recep Tayyip Erdoganin liittolaisia.  

Huivipäiset kansanedustajat rikkoivat tabun Turkissa


UMIT BEKTAS / REUTERS
Puoluekollegat onnittelivat Turkin AK-puolueen kansanedustajaa Nurcan Dalbudakia hänen saavuttuaan parlamentin istuntoon huivi päässään Ankarassa torstaina.
Puoluekollegat onnittelivat Turkin AK-puolueen kansanedustajaa Nurcan Dalbudakia hänen saavuttuaan parlamentin istuntoon huivi päässään Ankarassa torstaina.
Neljä turkkilaista naiskansanedustajaa saapui torstaina parlamenttiin ensimmäistä kertaa vuosiin huivi päässään.
Neljä naiskansanedustajaa saapui torstaina Turkin parlamenttiin ensimmäistä kertaa vuosiin huivi päässään.
Perinteisesti uskonnon ja valtion jyrkästi erottaneessa Turkissa tämä oli etukäteen kohuttu suuri tapaus, jonka oli pelätty nostattavan myrskyn parlamentissa.
Osa Turkin jyrkän maallisen oppositiopuolueen CHP:n johdosta oli aiemmin vannonut tekevänsä kaikkensa, jotta pään peittämistä parlamentissa ei sallita.
Kun kansanedustaja Merve Kavakci tuli vuonna 1999 parlamenttiin huivi päässään, hänet erotettiin parlamentista ja häneltä vietiin Turkin kansalaisuus.
Turkin konservatiivisen, maltillisen islamilaisen AK-puolueen johtama hallitus salli aiemmin syksyllä huivin käytön suurimmassa osassa julkisia virkoja.
Turkissa huivit ovat herättäneet vuosikymmeniä voimakkaita intohimoja. Kansasta enemmistö on muslimeita, ja suuri osa naisista peittää päänsä.
Toisaalta monet turkkilaisnaiset eivät voisi kuvitellakaan käyttävänsä huivia, jota he pitävät takapajuisena ja naisten asemaa rajoittavana. Osa maallisista turkkilaisista pelkää huivin käytön leviämisen julkisiin virkoihin olevan osoitus uskonnon hiipimisestä politiikkaan.
Hallitus on puolestaan pitänyt huivien kieltämistä ihmisoikeuksien ja yksilönvapauksien rajoittamisena. Huivikielto on osaltaan estänyt monia uskovaisia naisia etenemästä yhteiskunnassa.
"Emme tee mitään kummallista. Kuten miljoonat muutkin, jotka toimivat uskonsa mukaan, me teemme, kuten uskonto kehottaa meitä tekemään. Tämä on hyvin normaalia", sanoi Gülay Samanci, yksi huivi päässään parlamenttiin tulleista kansanedustajista Today's Zaman -lehdelle.
Vastikään tehdyn mielipidemittauksen mukaan vain alle 20 prosenttia turkkilaisista kannattaa huivikieltoa julkisissa viroissa.

 

 

Turkin valtio täytti 29.10.2013 90 vuotta.


Tässä juhlailotulitus Istanbulista
29 Ekim 2013 - Boğazda Havai Fişek Gösterisi Timelapse 

Kiinalainen puolustusjärjestelmä hiertää Turkin ja USA:n välejä

 
Adem Altan / AFP
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan.
Istanbul. Nato-maa Turkin päätös hankkia kiinalainen ohjuspuolustusjärjestelmä kiristää välejä Yhdysvaltain ja Naton kanssa.
Yhdysvaltain Turkin-suurlähettiläs Francis Ricciardone ilmoitti torstaina, että päätös aiheuttaa "vakavaa huolta". Yhdysvallat on hänen mukaansa aloittanut asiantuntijatason neuvottelut Turkin kanssa asiasta.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kuitenkin vakuutti turkkilaislehtien mukaan, että toista toimittajaa harkitaan vain, jos kiinalaisyhtiö vetäytyy kaupasta.
Tarjouskilpailussa oli mukana myös eurooppalainen ja yhdysvaltalainen yhtiö. Turkki päätyi hankkimaan järjestelmän kiinalaiselta China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) -yhtiöltä, vaikka se on Yhdysvaltain mukaan loukannut Syyriaa, Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan asetettuja pakotteita.
Kiinalainen järjestelmä oli tarjouskilpailun edullisin. Vähintään yhtä tärkeää Turkille kuitenkin oli se, että kiinalaisyhtiö rakentaa järjestelmän yhteistyössä Turkin kanssa.
"Turkille etusijalla oli teknologian saaminen", selittää tutkija Can Kasapoglu turkkilaisesta talouden ja ulkopolitiikan tutkimuslaitoksesta Edamista. Turkki pyrkii hänen mukaansa laajentamaan vaikutusvaltaansa lähialueillaan, ja tässä tärkeää on saada myös lisää aseteollista osaamista.
Turkin päätöksen on epäilty kertovan laajemmista ongelmista Yhdysvaltain-suhteissa, vaikka Ricciardone kiisti tämän.
"Tämä heikentää Nato-suhteita", arvioi myös Kasapoglu.
Kiinan vaikutusvallalle puolestaan Turkin päätös oli merkittävä voitto. Se pystyi ensi kertaa kauppaamaan korkeatasoisen asejärjestelmän Nato-maahan.
Kauppaa ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon. On periaatteessa mahdollista, että päätös vielä muuttuu, jos kilpailussa mukana olleet toiset puolustusalan yhtiöt tarjoavat Turkille tuotteitaan paremmin ehdoin.
Turkki on Yhdysvalloille tärkeä liittolainen epävakaassa Lähi-idässä. Myös Turkille Nato on tärkeä. Alkuvuodesta Turkki pyysi ja sai Natolta etelärajalleen Patriot-ohjuksia suojaksi sisällissotaa käyvän Syyrian mahdollista hyökkäystä vastaan.
Nato ja Yhdysvallat ovat arvostelleet kiinalaisjärjestelmän valintaa etenkin siksi, että se ei ole yhteensopiva muiden Naton puolustusjärjestelmien kanssa, mikä rajoittaa sen käyttökelpoisuutta.
"Se on kuin sokean miehen kädessä olisi hyvä ase", Kasapoglu kuvaa.
"Eikä ole edes varmaa, että ase on hyvä. Järjestelmää ei ole testattu taisteluolosuhteissa."
Mielenosoituksista puolueeksi, Turkissa


Turkin kansanliikkeestä syntyi puolue


Ozan Kose / AFP
Turkin mielenosoitukset ovat poikineet puolueen.
Turkin mielenosoitukset ovat poikineet puolueen.
Turkin viime kesän mielenosoituksissa esiin noussut kansanliike on synnyttänyt uuden puolueen. Mielenosoitusten keskiössä olleen istanbulilaisen puiston mukaan Gezi-puolueeksi nimitettyä ryhmää johtaa rockmuusikko Cem Köksal.
Puolue rekisteröitiin Turkin puoluerekisteriin lokakuun ensimmäisenä päivänä. Sen Facebook-sivujen mukaan tavoitteena on muuttaa Turkin perustuslaki "demokraattisemmaksi".
"Me kaikki haluamme elää demokraattisemmassa maassa! Tämän vuoksi lähdimme kaduille. Menetimme henkiä", sen Facebook-sivuilla todetaan. Tykkäyksiä sivusto oli torstai-iltaan mennessä saanut yli 25 000.
Istanbulissa, Ankarassa ja useissa muissa Turkin isoissa kaupungeissa sadat tuhannet ihmiset lähtivät viime kesänä kaduille vastustaakseen yhä itsevaltaisemmaksi koettua hallitusta ja erityisesti pääministeri Recep Tayyip Erdogania. Poliisi tukahdutti mielenosoitukset kovin ottein.
Kesän jälkeen Turkin kaupungeissa on ollut enimmäkseen melko rauhallista, mutta suuressa joukossa turkkilaisia tyytymättömyys kytee yhä. Se ei ole toistaiseksi löytänyt poliittista purkautumistietään. Turkkia hallitseva maltillisen uskonnollinen AK-puolue on mielipidemittausten mukaan ylivoimaisen vahva, ja suurinta oppositiopuoluetta CHP:ta vaivaavat sisäiset ristiriidat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.