maanantai 11. marraskuuta 2013

Turkkilaiselle viisumi Suomeen

Yksi kysytyimmistä aiheista on kuinka turkkilainen mies voi saada viisumin Suomeen...

Jos siis haluaisit Turkkilaisen tuttavasi luoksesi Suomeen vierailulle, niin ensin on hieman paperitöitä. Ihan ensimmäiseksi tarvitset varmuuden siitä että kenet kutsut ja miksi :))  siihen ei ole kenelläkään muulla vastausta, mutta kokemuksesta sanon että varmista ainakin parilla eri tavalla tuttavasi henkilöllisyys. Yllättävän moni Suomessa tapaamani turkkilainen mies käyttää täällä itsestään eri nimeä kuin mikä hänen todellinen nimensä on tai siis he ovat tulleet tänne väärällä passilla ja viisumilla, jonkun toisen henkilöllisyydellä. Ja olen huomannut myös omissa tuttavuussuhteissani sen että heillä saattaa olla useampiakin facebook-profiileja eri naisia varten, tai ilmaistaan se vaikka sanomalla erilaisia tuttavapiirejä varten.

Kun siis tiedät kenet olet kutsumassa ja miksi, niin ennen paperitöitä kysy a) onko hän suorittanut asevelvollisuutensa, b) onko hän työskennellyt saman työnantajan palveluksessa useampia vuosia säännöllisesti, c) onko kyseinen työnantaja varmasti maksanut hänestä vakuutusmaksut yms Turkin lakien vaatimalla tavalla, d) onko hänellä rikkeitä tai rikoksia joissa hän on ollut tekemisissä poliisin kanssa, ja erityisesti väkivalta-, huumausaine- tai ampuma-aserikoksia.

Jos hän on suorittanut asevelvollisuutensa, niin yksi passin saannin ehdoista täyttyy. Viisumia varten tätä ei vaadita mutta sitä ennen pitää olla passi ja passia eivät tietyn ikäiset miehet saa ilman asepalvelusta Jos hän on työskennellyt saman työnantajan palveluksessa useita vuosia, niin viisumin myöntäjä voi olettaa ettei hänellä ole tarkoitusta tulla Suomeen ainoastaan työn ja rahan perässä vaan hän todennäköisesti palaa takaisin Turkkiin viisumiajan päättyessä, ja silloin toinen ehto täyttyy. Hänellä täytyy olla laillinen vakuutusturva sekä matkan ajaksi matkavakuutuksen muodossa että myöskin työntekijähistoriassaan, ja tällöin yksi ehto täyttyy. Jos hänellä on ollut ongelmia poliisin kanssa, tai pidätyksiä tai vankilatuomio tai jotain muuta vastaavanlaista, niin hänellä ei käsittääkseni ole mitään mahdollisuuksia saada viisumia, joten viisumihakemukseen sijoitetut rahat menevät ihan hukkaan.

Tästä linkistä löytyy faktaa Viisumi Suomeen, Suomen Ulkoasiainministeriö
Kertaviisumi oikeuttaa olemaan täällä Schengen-alueella enintään 90 päivää 6kk aikana niin että alueelle voi tulla kerran, ja kaksikertaviisumilla kaksikertaa. Toistuvaisviisumilla alueelle voi saapua useita kertoja päivämäärärajoissa pysyen. Suomalaiset ihmettelevät ja osin haukkuvatkin Turkin turistiviisumiaikaa 90pv 6kk aikana, mutta sehän on toisinpäin ihan sama. Itsehän eurooppalaiset ovat leikin aloittaneet.

Jos tuttavasi tulee kutsustasi tänne niin:
"Yksityisvierailua varten vaaditaan seuraavat asiakirjat:
 • huolellisesti täytetty ja allekirjoitettu hakemuslomake
 • yksi värillinen passikuva, kuvan koko 4,7 cm x 3,6 cm , kasvojen korkeus 32-36 mm, vaalealla taustalla, kasvot selkeästi näkyvillä kuvattuna edestäpäin
 • passi tai kaikkien Schengen-maiden hyväksymä matkustusasiakirja. Passin tulee olla voimassa vähintään kolme kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Passista, tulee esittää sekä alkuperäinen dokumentti että jäljennökset. Passin kopiossa tulee olla mukana kaikki sellaiset sivut, joilla on merkintöjä.
 • alkuperäinen henkilöllisyystodistus ja yksi jäljennös
 • alkuperäinen eritelty virkatodistus, korkeintaan kuukauden vanha
 • hakijoiden, jotka eivät ole Turkin kansalaisia täytyy esittää alkuperäinen voimassa oleva Turkin oleskelulupa ja yksi jäljennös
 • alkuperäiset asiakirjat ja jäljennökset varallisuudesta (esim. pankkikirja, todistus luottokortin luottorajasta)
 • jos hakija on palkansaaja, niin alkuperäiset työvakuutusmaksupaperit ja palkanmaksukuitit viimeiseltä neljältä kuukaudelta sekä työnantajan todistus lomaoikeudesta
 • jos hakija on yksityisyrittäjä, niin alkuperäiset dokumentit sekä jäljennökset yrityksen toiminnasta sekä verotustodistuksesta
 • jos hakija on opiskelija, niin oppilaitoksen antama alkuperäinen todistus opiskelupaikasta sekä todistukset vanhempien varallisuudesta ja perheen toimeentulosta
 • jos hakija on eläkkeellä, niin alkuperäiset asiakirjat ja jäljennökset eläkettä koskevista asiakirjoista
 • alle 18 v. tulee esittää molempien huoltajien suostumukset jos hän matkustaa yksin. Jos toinen huoltajista matkustaa mukana niin suostumus tarvitaan vain huoltajalta joka ei matkusta mukana.
 • 20–30 vuotiaiden mieshenkilöiden tulee esittää alkuperäinen armeijatodistus
 • alkuperäinen kutsukirje Suomesta, korkeintaan kolme kuukautta vanha
 • allekirjoitettu huolellisesti täytetty lomake liiteasiakirjojen luovuttamisesta
 • Hakijan tulee esittää koko viisumin voimassaoloajan kattava Schengen-vaatimusten mukainen matkavakuutus. Matkavakuutuksen tulee korvata matkailijan äkillisestä sairastumisesta tai onnettomuudesta aiheutuvat sairaalakulut ja kotiinkuljetuksen kuolemantapauksessa vähintään 30 000€ saakka." Teksti on lainattu suoraan suurlähetystön sivuilta.

Edellä olevasta linkistä pääset Suurlähetystön sivuille ja siinä heti aukeavalla sivulla tekstin keskellä ensimmäinen aukeava linkki on viisumihakemus, englanninkielisenä .pdf-tiedostona. Klikkaat vain linkkiä, täytät tiedot ruutuihin ja tulostat lomakkeen. esitäytettyä lomaketta ei muistaakseni voinut tallentaa eli täytä kerralla kokonaan.

Toinen tärkeä asiakirja on kutsukirje. Samalta sivulta löytyy kutsukirjeen pieni mallipohja, siis linkkinä reilusti viisumihakemusta alempaa. Käytä omaa luovuuttasi ja pohdi tilannettasi ja kirjoita niin kuin itse asian koet. " Kutsusta selviää matkan tarkoitus ja matkakohde. Kutsu kertoo mm. sen mihin hakijan on aikomus majoittautua. Jos hakijalla ei ole esittää kutsua tarvitsee hän vahvistetun hotellivarauksen ja jonkin muun selvityksen matkan tarkoituksesta." Turkkilaiset tuttavasi vaatinevat sinua juoksemaan poliisilaitoksella ja maistraatissa ja ties missä hakemassa leimoja kutsukirjeeseesi. He rakastavat leimoja ja uskovat niiden vahvaan valtaan, mutta niistä ei ole mitään hyötyä tässä prosessissa, ne ovat tarpeettomia. 

Hakijan itsensä tulee henkilökohtaisesti mennä Ankaraan Suomen suurlähetystöön tai Istanbuliin Suomen kunniakonsulaattiin. Hakija haastatellaan matkan tarkoituksen selvittämiseksi. Ja muistathan että viisumihakemukseen sijoitettuja rahoja ei palauteta vaikka viisumi hylättäisiinkin. Tästä linkistä näet hinnaston jossa näkyy myös viisumin ja liiteasiakirjojen hinnat Suomen suurlähetystön palveluhinnasto.


Mitä asiakirjoja Suomen kansalaisen puolison viisumihakemuksen liitteeksi vaaditaan?

 • huolellisesti täytetty ja allekirjoitettu hakemuslomake
 • yksi värillinen passikuva, kuvan koko 4,7 cm x 3,6 cm , kasvojen korkeus 32-36 mm, vaalealla taustalla, kasvot selkeästi näkyvillä kuvattuna edestäpäin
 • passi tai kaikkien Schengen-maiden hyväksymä matkustusasiakirja. Passin tulee olla voimassa vähintään kolme kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Passista, tulee esittää sekä alkuperäinen dokumentti että jäljennökset. Passin kopiossa tulee olla mukana kaikki sellaiset sivut, joilla on merkintöjä.
 • alkuperäinen kutsukirje puolisolta, korkeintaan kolme kuukautta vanha. Kutsussa kannattaa selvittää suhteen kesto, tapaamiskerrat ja mahdollinen yhdessä asuminen.
 • ote talonkirjasta (jos pariskunta asunut yhdessä), puolison Turkin oleskelulupa etc.
 • kutsujapuolison passikopiot, joista ilmenevät maahantuloleimat
 • alkuperäinen vihkitodistus että jäljennökset
 • alkuperäiset virkatodistukset sekä Turkista että Suomesta, jotta selviää että avioliitto on asianmukaisesti rekisteröity molemmissa maissa
 • Suomen kansalaisten puolisoiden viisumit ovat maksuttomia. Suomen kansalaisen puolisolla ei ole matkavakuutuksen esittämisvelvoitetta.
Huomaathan että puoliso ei automaattisesti saa viisumia Suomeen. Avioliitto ei siis automaattisesti takaa sitä että turkkilainen puoliso saisi viisumin Suomeen. Turkkilaiset miehet eivät meinaa uskoa tätä ja luulevat että avioliitto on suora tie "onneen" eli viisumiin, oleskelu- ja työlupaan. Näin ei kuitenkaan ole. Suomalainen saa turkkilaisen kanssa avioituessaan automaattisesti oleskeluluvan Turkkiin mutta ei saa automaattisesti työlupaa ennen kuin avioliitto ja Turkissa asuminen on kestänyt riittävän monta vuotta... mutkikasta, eikö totta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.