maanantai 11. marraskuuta 2013

Huiveja ja paljon muuta

Naisen pukeutuminen islamilaisissa maissa vaihtelee paljon sen mukaan mitä kansalaisuutta hän edustaa, mihin uskonnolliseen yhteisööän kuuluu,  mikä on hänen yhteiskunnallinen asemansa jne jne. Eli asioita ei voi yleistää, muualla kuin Somalia-Saudi-Arabia-Jemen -akselilla. sieltä löytyy konservatiivisimmat ja rajuimmat yhteisöt joissa naisen on oman turvallisuutensa vuoksi suojauduttava mustan kaavun, niqabin tai burkhan alle.
Myös jilbab on pitkä, nilkkoihin asti ulottuva mekkomainen päällysasu jossa on myös pitkät hihat. Hijab on Koraanin mukaan "vaatimaton pukeutuminen". Tosin yleisesti käytettynä ja vapaasti suomennettuna sanaa käytetään puhuttaessa huivista, jonka voi sitoa eri tavoin. Turkissa käytetään nimitystä kapalı kiyafetler puhuttaessa islamin mukaisesti hyväksytyistä vartalon eri osat peittävistä vaatteista.

thehijabshop.com
hijab-scarf.com
kaupasta löytyy paljon erilaisia huiveja, huivineuloja ja lisäksi sivuilla näkyy erilaisia huivinsidontatyylejä, opetuskuviakin sekä opetusvideokin. Sieltä löytyy myös mm. vauvanvaatteita, pitkiä mekkoja, tunikatyylisiä yläosia ja housuja.

hijab-fashion.tumblr.com
konservatiivista pukeutumista.

hijab-scarf.com
modernia ja värikylläistä hijab-muotia. Myös huivien sitomisohjeita.

Güzel esarp bağlama seoefendisi
huivinsidontaohje, turbaani.

10 Farklı Şal Yapım Tekniği alper gültekin
10 helppoa ja kaunista sidontaohjetta

 Donitsi-nutturan teko-ohje Donut Topuz Yapimi

Tässä linkki tekstiin jossa suomalainen nainen kertoo omakohtaisesta kokemuksesta. Hän on käyttänyt Suomessa huivia 20 vuotta. olotila.yle.fi
lainaus ko sivustolta:
"Viiden minuutin tarkastelu Helsingin Rautatientorilla antaa yllättävän tuloksen: ohi kulkevista naisista kahdeksalla on päänpeittävä huivi, kolmella on khimar (pitkä, myös vartaloa peittävä ja usein värikäs huivi), yhdellä niqab (pitkä, peittävä vaate, joka jättää silmät näkyviin) ja yhdellä burka (peittää usein myös silmät)."
Tuo Pia Jardin teksti oli sekä mielenkiintoista että osin järkyttävääkin luettavaa. Vilkaise ja mieti mitä itse ajattelet...

Nykypäivän Turkissa tämä pukeutumiskoodisto ei ole enää yleistettävissä koska länsimaalainen kulttuuri on sielläkin vallannut alaa. Etenkin turistikohteissa liikkuu paljon huivittomia turkkilaisia naisia. Silti Turkissa on edelleen sellaisiakin alueita, etenkin maaseudulla, harvaanasutuilla alueilla ja idässä, jossa huiviton nainen on harvinainen näky. Olen haaveillut käynnistä tällaisessa kylässä ja nyt olisi kutsukin tuonne kauas itään. Jos joskus pääsen käymään siellä vierailulla, niin hijab ja jilbab on vaan parasta kuulua matkavarustukseen ettei herätä liikaa pahennusta eikä loukkaa isäntäväkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.