keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Häät Turkissa osa 1

Tässä tätä hääasiaa nyt lopultakin tulee, Marian ja Millan innoittamana :))

Tähän on koottu Turkin eri alueilta peräisin olevia vihkimiseen liittyviä vanhoja ja uusia perinteitä, niitä hieman yleistäen, esitellen niiden tärkeimmät piirteet ja näkökulmat. Turkissa hääjuhlaa edeltävät ja sitä seuraavat perinteiset tapahtumat ovat yhtä tärkeitä kuin itse hääjuhlakin, ja niitä on monta kuten alempana olevasta listasta näet. Koska suurin osa Turkin kansalaisista on muslimeja noudattaa hääseremoniakin islamin lakeja ja paikallisia perinteitä. Islamilainen vihkiminen on siviilioikeudellinen toimitus, ei sakramentti. siksi siis kirkollinen vihkiminen ei ole varsinainen ja virallinen vihkiminen vaan virallinen vihkiminen tulee suorittaa avioliittoviranomaisten kanssa ja heidän ohjeistuksensa mukaan. Avioliiton virallistaminen ei siis vaadi uskonnollista auktoriteettia tai uskonnollista juhlaa.

Tämän tekstin lähteenä on Turkin kansanperinnesäätiön tekstit.


Aiemmin serkkujen väliset avioliitot olivat yleisiä mutta nykyään jo harvinaisempia. Toisenlainen avioliitto syntyi tilanteessa jossa vaimolta kuoli  mies. Tällöin miehen veli saattoi mennä vihille lesken kanssa jotta perintö pidettiin suvussa ja lasten elämä turvattiin. Sama toimi myös toisin päin eli jos mieheltä kuoli vaimo niin vaimon sisar vihittiin miehelle uudeksi vaimoksi. Nämä maaseudulla aiemmin yleiset perinteet ovat vähentyneet huomattavasti ja ovat katoamassa. “taygeldi” avioliitossa edellisestä avioliitosta peräisin olevat lapset ja leskeksi jäänyt puoliso saattoivat avioitua. Vanhan tavan mukaan nainen saatettiin myös ryöstää morsiameksi tai nainen saattoi muuttaa miehen perheen kotiin protestina omalle perheelleen. Naimisiin haluava pari saattoivat myös karata keskenään jos suvut eivät suostuneet antamaan heille avioliittolupaa.

Järjestetyt avioliitot joissa kahden eri perheet lapset tai lapsi ja aikuinen kihlattiin keskenään ovat käytännössä lähes hävinneet. Mies joka ei pystynyt maksamaan tyttären perheelle tarpeeksi myötäjäisiä, tai joka ei pystynyt kunnolla elättämään tulevaa vaimoaan saattoi muuttaa tytön perheen luo asumaan. Erään vanhan tavan mukaan perheen tytär ja poika naitettiin toisen perheen pojalle ja tyttärelle, jolloin toisen perheen kanssa ikään kuin vaihdettiin perheenjäseniä. Tällä vältettiin tehokkaasti myötäjäisten maksaminen.

Monien vaimojen pitäminen yhtä aikaa on Turkissa kiellettyä. Aikaisemmin sitä oli enemmän ja sitä on edelleenkin, erityisesti tilanteissa joissa vaimo ei voi saada lapsia tai ei halua lapsia tai jos vaimo sairastuu tai invalidisoituu. Itselleni on viimeisen vuoden aikana kolme eri miestä ehdottanut 2.vaimona olemisen ja elämisen mahdollisuutta. Jokainen näistä kolmesta miehestä lupasi jättää alkuperäisen vaimonsa toiseen taloon asumaan ja asua kanssani toisessa talossa... voitte arvata että tilanteet eivät olleet houkuttelevia enkä niihin suostunut. Tunnen kuitenkin jokusen suomalaisen naisen joka käy säännöllisesti Turkissa poikaystävänsä luona ja ostaa hänelle lahjoja ja lähettelee rahaa yms vaikka on itse Suomessa naimisissa, joten toimii se toisinkin päin.

Tilastojen mukaan turkkilaisten yleisin avioitumisikä on miehillä 22 ja naisilla 20 vuotta. Vanhempien sisarusten odotetaan avioituvan ennen nuorempia sisaruksia. Miehen perhe on perinteen mukaan aina aloitteen tekijänä ja naisen perheen odotetaan olevan alussa passiivinen.

Görücülük, tytön käden pyytäminen
Seurustelun katsotaan alkavan siitä kun tuleva aviomies käy perheenjäsenensä kanssa katsomassa ja tapaamassa tyttöä. Ne perheet jotka haluavat että heidän poikansa menee naimisiin alkavat katsella sopivia perheitä ja sopivia tyttöjä, ja tämä pohdinta ja katselu aloitetaan yleensä omista sukulaisista, naapureista ja läheisistä perhetutuista. Tämä käytäntö toimii edelleen maaseudulla mutta kaupungeissa joissa kulttuurinen kehitys on edennyt eurooppalaisempaan suuntaan on jo yleistä että mies ja nainen tapaavat jossain ja oman keskinäisen kiinnostuksensa myötä alkavat kehittää suhdettaan. Silti edelleenkin sen jälkeen kun mies ilmoittaa haluavansa naida tietyn naisen, niin miehen perhe käy tapaamassa naisen perhettä varmistaakseen että heidän tyttärensä on sopiva heidän pojalleen. Ja samalla he myös kysyvät tyttären kättä ja kihlaavat nämä kaksi keskenään. Tässä käytetään joskus myös rahaa apuna eli jos oletetaan että tytön perhe on haluton suostumaan, syystä tai toisesta, niin saatetaan maksaa joko perheelle tai tytölle jotta nämä suostuisivat. Apuna käytetään myös sitä että pyydetään käden pyytäjiksi eli puhemiehiksi niin kunnioitettuja henkilöitä etteivät tytön perhe ja tytär kehtaa sanoa "ei".


Söz kesimi, suostuminen naimisiin menoon tai "pieni sitoutumisseremonia"
Tämä vaihe seuraa heti käden pyytämisen jälkeen. Sulhasen perhe on saattanut tuoda sormuksen ja kirjaillun huivin merkiksi sitoutumisesta ja tuleva morsian on ottanut ne vastaan. Usein samassa yhteydessä on myös yhdessä nautittu sulhasen perheen tuoma makea jälkiruoka. Vielä nykyäänkin monilla alueilla on mahdollista että sulhanen ei ole läsnä tässä seremoniassa lainkaan. Perinteisesti silloin sulhasen isä on mukana edustamassa sulhasta, Suostumuksensa merkiksi  morsian on suudellut perinteisen tavan mukaisesti kunnioittavasti kädelle sekä omia että sulhasensa vanhempia. Tämän seremonian jälkeen naimisiinmeno katsotaan vahvistetuksi.

Kihlaus
Edellisen seremonian jälkeen seuraava vaihe on kihlaus, eli tyttö ja poika ovat siis tuon jälkeen

automaattisesti kihloissa keskenään. Kihlajaisjuhlat pidetään morsiamen kotona ja joillakin alueilla juhlat kustantaa morsiamen ja joillakin alueilla sulhasen perhe. Kihlajaisjuhlassa perinteisen tavan mukaan miehet ja naiset istuvat eri huoneissa, eri tiloissa. Ruokailun jälkeen koru nimeltään “takı” annetaan perinteiseen kihlajaisasuun pukeutuneelle morsiamelle. Korun antajina toimivat tuleva anoppi ja sulhasen suvun naiset. Suvun vanha mies asettaa sormukset morsiamen ja sulhasen oikean käden nimettömään samalla kun hän lausuu perinteiset sanat ja toiveet. Nykyään usein vuokrataan juhlatila ja miehet ja naiset istuvat ja nauttivat juhlasta yhdessä hyvän ruoan ja pelien ja leikkien sekä live-musiikin säetyksellä. Kihlajaislahjaksi pari saa usein taloustavaroita ja huonekaluja. Juhlat saattavat kestää joskus useitakin päiviä.

Mordernisoituneissa kaupungeissa kihlaparit voivat tavata toisiaan kahdestaan, mutta maaseudulla monin paikoin he saavat tavata vain vanhempien tms. "esiliinan" läsnäollessa. Omallakin kohdallani olen huomannut sen että monissa tilanteissa on pitänyt olla esiliina, ja usein Maria on joutunut siihen rooliin. Alanyassakin tuo "esiliinana" toimivan henkilön käyttö näkyy tavallaan monissa eri tilanteissa, samoin Helsingissä silloin kun olen tavannut turkkilaisia.

Kuva häitä edeltävästä henna-illasta
Tässä naimisiinmenoon liittyvä tapahtumalista turkinkielisenä kun en saanut sitä suomennettua, ei riittänyt kielitaito ;)


A. Düğün öncesi 1. Görücülük (Kız – Oğlan Beğenme) 2. Dünür Gitme 3. Söz kesme 4. Şerbet 5. Nişan 6. Düğün okuntusu 7. Çeyizin gitmesi ve sergilenmesi
B. Düğün 1. Kına gecesi a. Kız kınası 2. Gelin çıkartma 3. Nikah 4. Gerdek
C. Düğün sonrası uygulamalar

 Muistutan vielä että tämä teksti on perinteisiä naimisiinmenoon liittyviä seremonioita esittelevää, joten osa on sellaista vanhaa kansanperinnettä jota ei enää automaattisesti käytetä. Osa kuitenkin haluaa perinteiset tai perinteitä noudattavat häät. Unohtui aiemmin sanoa että uskonnollinen hääjuhla on usein muutamaa päivää ennen kuin vihkimisen virallistava laillinen vihkiminen. Hääoppaan mukaan joskus ne taas ovat samana päivänä ja samassa yhteydessä. Perheet valitsevat ja hääparit valitsevat mitä haluavat käyttää ja missä järjestyksessä. Nykyään on usein täysin länsimaistyyppisiä häitä, mutta tässä jatkuu perinteen esittely.

Kına Gecesi, Henna Night
On tärkein tapahtuma ennen hääjuhlaa. Tämä ilta on tarkoitettu vain naisille. Naiset kokoontuvat tulevan morsiamen kotiin. Usein morsian istutetaan punainen huntu päässään tuolille. Hunnun tarkoitus on kätkeä morsiamen kyyneleet. Ensin nuoret naiset kiertävät piirissä morsiamen tuolin ympärillä, käsissään kynttilät ja henna-astiat. He laulavat siinä kiertäessään samalla perinteisiä tapahtumaan kuuluvia lauluja ja yrittävät
saada morsiamen itkemään koska tämän on poistuttava omasta kodistaan sulhasensa kotiin avioliiton myötä. Tässä osassa tietty seremonia toistuu kolme kertaa.  Laulujen jälkeen on rukousten aika. Tässä yhteydessä voidaan käyttää myös runoja ja leikkejä. Kun roukoukset ja mahdolliset runot sekä leikit on leikitty yksi perheen naisista valmistaa hennan ja levittää sitä morsiamen kämmeniin ja sormiin. Tämän jälkeen morsian sulkee kätensä ja avaa ne vasta kun tuleva anoppi laitta kultakolikon hänen kädelleen.
 
Tämä kultakolikkko symbolisoi hyvinvointia tai onnea, ja joskus molempia. Tämän kolikon asettamisen jälkeen molempiin käsiin laitetaan punaiset kangaskäsineet ja juhlinta voi alkaa. Juhlinta tarkoittaa tässä sitä että nainen on viettänyt illan kotonaan ystäviensa kanssa syöden kotitekoista ruokaa, jutellen, laulaen, tanssien ja nauttien olostaan. Henna-iltaan liittyy myös monia muita perinteitä mm. syömisen, pukeutumisen, ystävien ja kyläläisten kutsumisen suhteen, ja se on aina perheistä ja asuinalueista riippuen erilainen.

Tämä blogi kertoo lisää Henna-illasta, myös upein kuvin melegineli.com

Samoin tämä blogi, taas hieman eri näkäkulmasta guzelgulozyigit.blogspot.fi

Ja vielä yksi blogi modefeminine.blogspot.fi


Samaan aikaan sulhanen on viety kavereidensa toimesta ulos juhlimaan ja viimeistä iltaansa poikamiehenä. Miehet ovat yleensä menneet ulos erilaisiin juhlapaikkoihin, bilettäneet, juoneet runsaasti ja nauttineet hauskanpidosta. Perinteen mukaan tämä juhlinta kestää aamuyön pikkutunneille saakka ja sulhanen tuodaan kotiin vahvasti humaltuneena.


 Tässä linkki Prinsessa-kauppaan :)) prensesce.com
 ja sieltä löytyy tarvikkeet myös Henna-iltaan, tai siis valtavasti erilaisia turkkilaistyylisiä somisteita ja naisten prinsessatarvikkeita

 
Seuraavassa tekstissä asiaa itse hääjuhlasta. Hääjuhla on hääoppaan
mukaan perinteisesti kaaoottinen päivä :) eikä sitä ole ollenkaan vaikea kuvitella jos tuntee yhtään turkkilaista mentaliteettia ja jos tuntee edes muutaman spontaanisti käyttäytyvän turkkilaisen :DD  Tässä kohden repesin nauruun, ja oli pakko hekotella hetki ja ajattella Mariaa joka mielellään tietäisi ennakolta mahdollisimman tarkkaan mitä on tulossa, milloin ja kenen toimesta. Se vaan lienee täysi mahdottomuus hallita tuota turkkilaista kaaosta :)) niin että voimia sinulle Maria tuohon ihanaan kokonaisuuteen!


Tässä video modernista Henna-illasta Melike ile Serkan (Kina Gecesi)

Tässä videossa näkyy myös hyvin Henna-illan luonnetta ANADOLU`NUN BiN YILLIK GELENEGi KINA GECESi(Sibel ile Halil)

Jällen hieman erilainen video Asime ve Edisin Kina Gecesi Stuttgart Part 1
Tämä video on ainakin neljässä eri osassa eli youtuben sivun linkeistä pääset suraaviin osiin. Siellä on kuvattuna koko illan kooste :)

Tässäkään videossa morsianta ei ole jätetty yksin eli sulhanen on tiiviisti mukana seremoniassa :)
Ali ve Tülay KINA GECESi

Tämä on ehkä lähimpänä vanhaa perinnettä

Usein hääjuhlat kestävät kolme päivää, ja vanhassa perinteessä yleisimmin tiistaista torstaihin tai perjantaista sunnuntaihin. Hääjuhlien kustannuksista vastaa sulhasen perhe. Lahjoina arvostetaan rahaa ja kultaa. Hääparin perheet ostavat taloustavaroita ja huonekaluja yms mutta häävieraat eivät tuo sellaisia lahjoja. Eurooppalais-amerikkalaista häälahjalistaa ei yleensä käytetä. Punainen väri kuvaa hyvää onnea ja siksi häävieraiden tuomat lahjoiksi annettavat kultakolikotkin on usein kääritty punaisiin silkkipapereihin. Ja oleellista on että illalla hääjuhlassa morsian ja sulhanen tekevät virallisen sisääntulonsa.Tästä aiheesta löytyi valtavasti tekstiä ja oli vaikea valita mitä siitä kertoo, joten kun en osannut päättää niin tässä videot kertovat enemmän kuin sanat :))

Mintaha & Fatih
Videoiden ja musiikkien oikeudet ovat niillä joille ne kuuluvat, eivät minulla. Esittelen vain perinnettä ja upeat juhlat.


Modernit perinteellä sävytetyt häät Cami & Osman düğün klibi 2011 DV
Tässä videossa näkyy kaikkia sellaisia pieniä yksityiskohtia joita on mahdoton kuvailla lyhyessä tekstissä. Katso ja nauti ;)

Aivan ihana erilainen häävideo :)) Turkish couple | Muslim | Hijabi | Wedding | Video shoot | Istanbul | Turkey | Mintaha & Fatih

Tässä morsian on panostanut tanssiin upealla tavalla :) Bir Gelin kendi dügününde bu kadarmı güzel oynar 

Ja tässä molemmat. Kyllä tämä aina häävalssin voittaa ;) GELİN VE DAMAT'IN MUHTEŞEM DÜĞÜN DANSI.MOV
ei voinut kuin nauraa, tosin hyväntahtoisesti ja ilosta

Tässä on lämmintunnelmainen video jossa sekä sulhasen että morsiamen toinen käsi hennataan ja juhlinta jatkuu. Anette Oz My Turkish wedding

Ihana Turkish Wedding Fatos and Huseyin

Tämä video oli jollain tapaa yllättävä Wedding Video -Gönül & Mehmet-
En tiedä mikä siinä herättää kysymysmerkkejä, mutta jokin herättää

Lyhyt ja ytimekäs video joka kertoo kultakolikoiden kiinnittämisestä ja vanhempien tervehtimisestä käsisuudelmin Lendavish A turkish Wedding
moderndugun.com:)) Osana Comenius-projektia erään koulun oppilaat ovat tehneet videon Turkish Marriage Traditions 
jossa vielä tekstin ja videon yhdistelmänä kerrataan koko perinteinen kaava perheen tapaamisesta naimisiin menoon saakka. 

Videot on linkitetty Youtubesta jossa ne ovat olleet julkisessa jakelussa. Videoiden oikeudet ovat niillä joille ne kuuluvat, eivät minulla, minä vain esittelen perinnettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.